Μπροστά από το FITUR, UN Tourism – το νέο όνομα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) δημοσίευσε τα τελευταία του στοιχεία. Το πρώτο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του έτους ανέδειξε την ανάκαμψη του κλάδου, με τις διεθνείς αφίξεις να επιστρέφουν στο 88% των προπανδημικών επιπέδων στα τέλη του 2023. Με την πλήρη ανάκαμψη να αναμένεται το 2024, ο Τουρισμός του ΟΗΕ λειτούργησε και πάλι ως γέφυρα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ηγέτες για να οικοδομήσουν ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον.

Καλωσόρισμα Ηγετών στον Τουρισμό του ΟΗΕ

Με το νέο όνομα και το λογότυπο του ΟΗΕ για τον Τουρισμό που ανακοινώθηκαν επίσημα στα Μέλη την παραμονή του FITUR, ο Οργανισμός καλωσόρισε στη συνέχεια μια σειρά επισκεπτών υψηλού επιπέδου στα κεντρικά του γραφεία στη Μαδρίτη. Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας του Ισημερινού, εξοχότητάς του Daniel Noboa Azín υπογράμμισε τη δέσμευση της χώρας του στον τουρισμό ως πηγή ανάπτυξης και ανάπτυξης, που αντικατοπτρίζεται επίσης στο ότι ο Ισημερινός είναι η επίσημη χώρα εταίρος του FITUR 2024. Ο Γενικός Γραμματέας Pololikashvili επαίνεσε τον Πρόεδρο Noboa και τον Υπουργό Τουρισμού του Ισημερινού Niels Olsen Peet, για να καταστήσουν σαφές τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο τουρισμός για να φέρει ελπίδα και να προωθήσει την κατανόηση ακόμη και σε δύσκολες στιγμές. Σε αναγνώριση του ηγετικού του ρόλου, απονεμήθηκε στον Πρόεδρο Noboa Azín μια τιμητική πλακέτα του ΟΗΕ για τον Τουρισμό.

Στο πλαίσιο του FITUR, ο Γενικός Γραμματέας Pololikashvili είχε επίσης διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Τουρισμού Αλβανίας, Αργεντινής, Κολομβίας, Κροατίας, Κούβας, Τσεχίας, Δομινικανή Δημοκρατίας, Γκάμπια, Γκαμπόν, Αϊτής, Τζαμάικα, Ιράν, Ιορδανίας, Παλαιστίνης, Τανζανίας, Ιορδανία, Σερβία, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.

Εστίαση στις τουριστικές επενδύσεις

Ο Τουρισμός του ΟΗΕ έχει προσδιορίσει τις επενδύσεις ως βασική προτεραιότητα για τον μετασχηματισμό του τομέα. Στο πλαίσιο του FITUR, το UN Tourism φιλοξένησε το “Invest in Zambia” , συγκεντρώνοντας ηγέτες του δημόσιου τομέα από τη χώρα καθώς και από άλλα κράτη μέλη της Αφρικής, μαζί με εκπροσώπους και επενδυτές υψηλού επιπέδου του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, ο Τουρισμός των Ηνωμένων Εθνών αξιοποίησε περαιτέρω τη συνεργασία του με την Τράπεζα Επενδύσεων για τη Λατινική Αμερική (CAF). Τα δύο μέρη συμφώνησαν να δημοσιεύσουν από κοινού τις Επενδυτικές Κατευθυντήριες Γραμμές ” Tourism Doing Business ” που επικεντρώνονται στη Βραζιλία, την Ονδούρα, την Τζαμάικα, το Μεξικό και το Περού, ενώ παράλληλα δρομολογούν εκ νέου τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για επενδύσεις στον τουρισμό στον Ισημερινό.

Οικοδομώντας έναν πιο ηθικό και βιώσιμο τομέα

Ο Τουρισμός των Ηνωμένων Εθνών συγκέντρωσε ορισμένους υπογράφοντες τη Διακήρυξη της Γλασκώβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό . Η παράλληλη εκδήλωση ενίσχυσε την κοινή δέσμευση για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων σε ολόκληρο τον τουριστικό τομέα, υπογραμμίζοντας βασικές προκλήσεις καθώς και ευκαιρίες για καλύτερη βελτίωση. Επιπλέον, το Διεθνές Δίκτυο Παρατηρητηρίων Αειφόρου Τουρισμού (INSTO) καλωσόρισε επίσημα τα νεότερα μέλη του, το Nuevo León (Μεξικό) και το Petén (Γουατεμάλα). Φέρνουν το παγκόσμιο δίκτυο στα 44 μέλη.

Επίσης αυξάνεται σε μέγεθος και αντίκτυπο ο Παγκόσμιος Κώδικας Δεοντολογίας για τον Τουρισμό. Ο Τουρισμός του ΟΗΕ καλωσόρισε τρεις νέες υπογράφοντες από τον ιδιωτικό τομέα, τους Piñero, Kuoni και Hotel Taimar στον Κώδικα, ένα ολοκληρωμένο σύνολο αρχών που συμβάλλει στη μεγιστοποίηση των οφελών και στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η τουριστική ανάπτυξη στο περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις κοινωνίες γύρω από την κόσμος.

Ξεκίνησαν τα καλύτερα τουριστικά χωριά 2024

Συνεχίζοντας το έργο του για την ανάπτυξη του τουρισμού ως πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης, ο Τουρισμός των Ηνωμένων Εθνών άνοιξε αιτήσεις για την έκδοση του 2024 της πρωτοβουλίας του « Καλύτερα Τουριστικά Χωριά ».

Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για τον τουρισμό καλούνται να υποβάλουν έως και οκτώ υποψήφια χωριά. Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές έως τις 24 Απριλίου 2024, με τα επιλεγμένα χωριά να ανακοινώνονται το τρίτο τρίμηνο του έτους.