Το UN Tourism άνοιξε αιτήσεις για την έκδοση του 2024 της πρωτοβουλίας του «Best Tourism Villages».

Κατά τις τρεις τελευταίες εκδόσεις, το UN Tourism – το νέο όνομα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) – έλαβε σχεδόν 600 αιτήσεις από σχεδόν 100 χώρες. Επί του παρόντος, το UN Tourism Best Tourism Villages Network συγκεντρώνει 186 μέλη παγκοσμίως, που περιλαμβάνουν 129 αναγνωρισμένα ως Καλύτερα Τουριστικά Χωριά και 57 χωριά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης. Μαζί, αντιπροσωπεύουν 55 χώρες σε πέντε περιοχές του κόσμου. 

Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, Zurab Pololikashvili, λέει: «Best Tourism Villages by UN Tourism» αναγνωρίζει εκείνους τους αγροτικούς προορισμούς όπου ο τουρισμός αγκαλιάζεται αποτελεσματικά ως ευκαιρία ή ως εργαλείο για βιώσιμη ανάπτυξη ή για τη διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Για την έκδοση του 2024, ανυπομονούμε να δούμε περισσότερα παραδείγματα τουρισμού ως δύναμη για καλό».

Το «Best Tourism Villages by UN Tourism» αναγνωρίζει εκείνους τους αγροτικούς προορισμούς όπου ο τουρισμός αγκαλιάζεται αποτελεσματικά ως ευκαιρία ή ως εργαλείο για βιώσιμη ανάπτυξη ή για τη διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Αιτήσεις ευπρόσδεκτες 

Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για τον τουρισμό καλούνται να υποβάλουν έως και οκτώ υποψήφια χωριά μέσω των Εθνικών Διοικήσεων Τουρισμού (NTAs). Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές έως τις 24 Απριλίου 2024, με τα επιλεγμένα χωριά να ανακοινώνονται το τρίτο τρίμηνο του έτους. 

Ένα εξωτερικό ανεξάρτητο συμβουλευτικό συμβούλιο, αποτελούμενο από εμπειρογνώμονες σε διάφορους τομείς, αξιολογεί τις αιτήσεις με βάση εννέα τομείς: 1. Πολιτιστικοί και φυσικοί πόροι. 2. Προώθηση και διατήρηση των πολιτιστικών πόρων. 3. Οικονομική βιωσιμότητα. 4. Κοινωνική Βιωσιμότητα. 5. Περιβαλλοντική αειφορία. 6. Τουριστική Ανάπτυξη και Ολοκλήρωση της Αλυσίδας Αξίας. 7. Διακυβέρνηση και ιεράρχηση του τουρισμού. 8. Υποδομή και συνδεσιμότητα, και 9. Υγεία, ασφάλεια και ασφάλεια.  

Αυξανόμενος τουρισμός για αγροτική ανάπτυξη  

Η πρωτοβουλία «Best Tourism Villages by UN Tourism», που εισήχθη το 2021, επιδιώκει να μετατρέψει τον τουρισμό σε καταλύτη για την αγροτική ευημερία και ευημερία. Η πρωτοβουλία ακολουθεί μια διττή προσέγγιση: αποτίμηση και διατήρηση των αγροτικών χωριών, των τοπίων τους, της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και των συστημάτων γνώσης και προώθηση καινοτόμων στρατηγικών που ευθυγραμμίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). 

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τρία αναπόσπαστα στοιχεία: 

  • Η πρωτοβουλία «Best Tourism Villages by UN Tourism» αναγνωρίζει εξαιρετικά παραδείγματα προορισμών αγροτικού τουρισμού με πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα, που διατηρούν και προωθούν τις αγροτικές και κοινοτικές αξίες, τα προϊόντα και τον τρόπο ζωής και έχουν σαφή δέσμευση για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Η επιλογή βασίζεται σε αξιολόγηση των πόρων και των πρωτοβουλιών τους σε εννέα τομείς που καλύπτουν τους τρεις πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης, δηλαδή, οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. 
  • Το «Καλύτερα Τουριστικά Χωριά από το «Πρόγραμμα Αναβάθμισης» του Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών » ωφελεί τους αιτούντες που δεν πληρούν πλήρως τα κριτήρια για να λάβουν αναγνώριση. Αυτά τα χωριά λαμβάνουν υποστήριξη από τον Τουρισμό των Ηνωμένων Εθνών και τους εταίρους για την αντιμετώπιση των κενών που εντοπίστηκαν στη διαδικασία αξιολόγησης. 
  • Το δίκτυο «Best Tourism Villages by UN Tourism» παρέχει έναν χώρο ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών και ευκαιριών. Περιλαμβάνει εκπροσώπους του Best Tourism Village καθώς και από το Πρόγραμμα Αναβάθμισης και επωφελείται από τις συνεισφορές ειδικών, εταίρων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με την προώθηση του τουρισμού για την αγροτική ανάπτυξη. Από την ίδρυσή του, το Best Tourism Villages Network έχει οργανώσει μια σειρά από εκπαιδευτικές συνεδρίες και masterclasses, προσεγγίζοντας εκατοντάδες συμμετέχοντες.