Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε την εισήγηση του για την ανάπτυξη της ναυτιλίας, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που έγινε στις Σπέτσες.

Οι προτάσεις του αρμόδιου Τομεάρχη επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης στα νησιά, την στήριξη και ενίσχυση του νησιωτικού ΕΣΥ την «πράσινη μετάβαση» στη ναυτιλία, τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των νησιών, την αναβάθμιση των Δημόσιων Ναυτικών Σχολών  και τον δικαστικό  χάρτη των νησιών.

Ειδικότερα, πρότεινε:

  • Επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, καύσιμα, εισιτήρια, γεωργικά εφόδια.
  • Διατήρηση και ενίσχυση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, με τακτικές πληρωμές των δικαιούχων.
  • Ειδική μέριμνα στέγης για τους δημοσίους λειτουργούς (εκπαιδευτικοί, γιατροί) και τους φοιτητές, οι οποίοι αποφεύγουν τα νησιά λόγω των υψηλών ενοικίων και της έλλειψης σπιτιών προς ενοικίαση.
  • Στήριξη των δομών υγείας στα νησιά, προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού και ενίσχυση του ΕΚΑΒ με θαλάσσια μέσα για τις διακομιδές ασθενών.
  • Ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου στο Αιγαίο και Ιόνιο. Πολυετείς συμβάσεις στις επιδοτούμενες γραμμές της ακτοπλοΐας που θα δώσουν κίνητρα για ανανέωση του στόλου.

Στήριξη, σε διεθνές επίπεδο, της βιωσιμότητας της ποντοπόρου ναυτιλίας, με σκοπό την συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς για μείωση ρύπων.

  • Διασυνδεσιμότητα μεταξύ των νησιών για κατοίκους και επισκέπτες όλη την διάρκεια του χρόνου. Παροχή κινήτρων και επιδοτήσεων σε όσα δρομολόγια χρειάζεται.
  • Δικαστικός χάρτης νησιών: Με τον σχεδιαζόμενο νέο δικαστικό χάρτη η Δικαιοσύνη στα νησιά συρρικνώνεται και ακυρώνει στην πράξη το δημοκρατικό δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη των νησιωτών. Απαραίτητη η παρέμβασή μας, ειδικά για τα νησιά.
  • Αναβάθμιση των Δημόσιων Ναυτικών Σχολών και ενίσχυση τους με διδακτικό προσωπικό, ανωτατοποίηση στην κατηγορία 6, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήσαμε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.