Προβληματισμένοι φαίνεται να είναι οι μικροί αμπελοκαλλιεργητές στον Έβρο από την εφαρμογή των νέων συνθηκών απόσταξης.

Αν και όλα τα αποστακτήρια είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους παραγωγούς τσίπουρου εντούτοις οι νέες συνθήκες αδειοδότησης δημιουργούν αναστάτωση και προβληματισμό.

Όπως υποστηρίζουν, «αποτρεπτικό είναι το γεγονός ότι  ενώ μέχρι πέρυσι την άδεια απόσταξης παρείχε ο Δήμος από φέτος αυτό έχει αλλάξει και την παρέχει το Τελωνείο αφού προηγηθεί μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία με την κατάθεση δήλωσης καλλιέργειας, συγκομιδής ώστε να εκδοθεί η ηλεκτρονική άδεια, αφού καταβληθεί ο ανάλογος φόρος».

Σύμφωνα με τον ταμία  του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Σουφλίου Χρήστο Παπατσαρούχα «αν το ξέρανε από το Γενάρη θα εγκατέλειπαν. Τώρα βέβαια μπήκαν στο χορό και δεν μπορούν να κάνουν πίσω.» Το χαρτί της απόσταξης σύμφωνα με τον ίδιο είναι και χρονοβόρο και κοστοβορο και  παράλληλα αποτρεπτικό για ένα μικρό παραγωγό.

Αρνητικό παράγοντα για την φετινή χρονιά αποτελεί το γεγονός και της μειωμένης παραγωγής λόγω της ανομβρίας αλλά και της  εμφάνισης μικροραγίας στα τσαμπιά δημιουργώντας ένα καρπό καχεκτικό και προβληματικό.

Η απόδοση για ένα αμπελώνα αρδεύσιμο σε κανονικές συνθήκες είναι 1000 κιλά ανά στρέμμα. Φέτος όπως είπε ο κ Παπατσαρουχας, έπεσε στα 500 με 600 κιλά, κάτι που θα οδηγήσει στην αυξημένη ζήτηση τσίπουρου και κατ΄ επέκταση στην αύξηση της τιμής πώλησης του.

ertnews.gr