Η αναγκαιότητα ανάπτυξης της ορεινής πατρίδας, δεν είναι μόνο εθνική ανάγκη αλλά, η επιβίωση των περιοχών ορεινού όγκου και όχι η εγκατάλειψή τους, επιβεβλημένη εθνική υπόθεση.

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στην Ορεινή Λευκάδα στο μικρό χωριό Πηγαδησάνοι, πραγματοποιήθηκε αντάμωμα συλλογικοτήτων για την Αγροτοδιατροφική Κληρονομιά, μια απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση αφιερωμένη στα προιόντα που παράγει η περιοχή, όπου οι γεύσεις και τα αρώματα της εξοχής συναντήθηκαν με την γειτονική περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας & της Ευρυτανίας, με την ιστορία του τόπου, την παράδοση και τον πολιτισμό.

Η πολιτιστική και περιβαλλοντική εκδήλωση, ξεκίνησε με χαιρετισμό από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πηγαδισάνων Λευκάδος κα Ζωή Χαλκιοπούλου, η οποία και προσκάλεσε τους εκπροσώπων των Συλλόγων που συμμετείχαν στο αντάμωμα και τους ευχαρίστησε για την αθρώα συμμετοχή τους.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκπαιδευτικός κος Φίλιππος Κούρτης που ενημέρωσε το κοινό για τα προιόντα παραγωγής της Λευκαδίτικης Γης και ακολούθησε η βραβευμένη Λευκαδίτισα μαγείρισσα κα Όλγα Μανωλίτση η οποία μίλησε για τα προιόντα διατροφής της ορεινής Λευκάδας, το χτες και το σήμερα. Την Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η Λευκάδα του χθες» επιμελήθηκε η κα Μίρκα Ζακυνθινού στην Γκαλερί Αγριλίδες και έχει διάρκεια για 15 ημέρες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η πρώην Δήμαρχος Καρυάς κα Σεβαστή Ρεκατσίνα, εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων: Εγκλουβής Λευκάδος, Νιοχωρίου Λευκάδας, Σφακιωτών Λευκάδας, αρκετοί παραγωγοί προιόντων της Λευκάδας καθώς και εκπρόσωποι με πολυπληθείς ομάδες των Πολιτιστικών Συλλόγων, Βαλαώρας Αγράφων Ευρυτανίας, Θύαμος Ορεινού Βάλτου, Χαλκιόπουλου Αιτωλοακαρνανίας, Ξηρομέρου- Πολιτιστικός Σύλλογος Φυτειών, Σύλλογος Γυναικών Σταμνάς Μεσολογγίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου Μεσολογγίου και ο Εικαστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαίρου με έργα τέχνης μικρών παιδιών, φορείς της τοπικής κοινωνίας, ενεργοί πολίτες και εθελοντές.

Τα γεφυρώματα πολιτισμού και παράδοσης αποτελούν απαράμιλλους θησαυρούς που συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αποτελούν την κλωστή που υφαίνει τον πολιτισμό μας και που μεταφέρει τις αξίες και την ταυτότητά μας από γενιά σε γενιά.

Θερμές ευχαριστίες, στους συλλόγους και παραγωγούς για τη συμμετοχή τους και για τα σπιτικά γνήσια προϊόντα διατροφής και παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής, που προσέφεραν δωρεάν στους παρευρισκόμενους επισκέπτες της ορεινής Λευκάδας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικές νότες και μελωδίες από τους μουσικούς Πάτυ Καλού, Θωμά Δημητρακόπουλο και Γιώργο Υφαντή.

H ανάπτυξη του ορεινού όγκου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγή τοπικών προιόντων. Η αγροδιατροφική μας κληρονομιά, αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα του πολιτισμού και του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Tην επιτυχημένη εκδήλωση, συντόνισε η πρόεδρος της ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ ΑΜΚΕ κα Χαρίτου Παρθενία