ΕΟΤ: Παρουσίαση του Προγράμματος

 Interreg IPA CBC Greece- Republic of North Macedonia “advenTOUR- Adventure across the Borders”

σε θεσμικούς φορείς και στελέχη της οικονομίας επισκεπτών

  • Νυμφαίο και Εθνικό Πάρκο Pelister: ένας ενιαίος τουριστικός προορισμός
  • Η προστιθέμενη αξία  του εναλλακτικού τουρισμού, της άμβλυνσης της εποχικότητας και της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

O Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) διοργάνωσε πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη, εκδήλωση αποτίμησης του Έργου διασυνοριακής συνεργασίας «advenTOUR, Adventure across the borders» – «INTERREG IPA 2014-2020» για την Ελλάδα και την Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας.  Πρόκειται για μια συνεργασία που έχει στόχο την προώθηση και την στήριξη της ανάπτυξης των περιοχών του Νυμφαίου (Δυτική Μακεδονία) καιτου Εθνικού Πάρκου Pelister (Bitola, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), μέσω της δημιουργίας ενός βιώσιμου εναλλακτικού τουριστικού προορισμού-μοντέλο, που περιλαμβάνει δραστηριότητες στην φύση, ικανές να προσελκύσουν επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Στην κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης, τους  παρευρισκόμενους καλωσόρισε εκ μέρους του ΕΟΤ η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τουριστικής Προβολής κ. Ελένη Μητράκη.

Τη σκυτάλη  πήρε ο Υπεύθυνος  Τομέα Λειτουργίας  Προγραμμάτων και  Παραρτημάτων  κος Δημήτρης Παππάς,  παρουσιάζοντας  τις  εκπαιδευτικές  εγκαταστάσεις  και τις δράσεις της Χ.Α.Ν.Θ (κύριος εταίρος του προγράμματος), που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο κ. Παππάς παρουσίασε επίσης το στίβο περιπέτειας (adrenaline park) που διαμορφώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Pelister στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ επεσήμανε την προστιθέμενη αξία του προγράμματος, ως επιταχυντή ανάμεσα στις σχέσεις που αναπτύσσονται στις τοπικές κοινωνίες και τους ταξιδιώτες στις περιοχές αυτές.

Από πλευράς ΕΟΤ, η Προϊστάμενη του Τμήματος Έρευνας Αγοράς της Διεύθυνσης Τουριστικής Προβολής του Οργανισμού και project manager του έργου  κ. Κατερίνα Μεϊμάρογλου αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαφημιστικής προβολής, που υλοποίησε ο ΕΟΤ για τις ανάγκες των προορισμών Νυμφαίου και Πάρκου Πέλιστερ και των δραστηριοτήτων που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην φύση. Επίσης παρουσιάστηκαν στους παρευρισκόμενους  οι δράσεις που υλοποίησε ο ΕΟΤ ως εταίρος προβολής του έργου. Συγκεκριμένα τοδιαφημιστικό έντυπο, το βίντεο για την προβολή της ευρύτερης περιοχής του Νυμφαίου και του Πάρκου Πέλιστερ, η συμμετοχή του προγράμματος στην 87η ΔΕΘ Θεσσαλονίκης (2023) και τα ταξίδια εξοικείωσης που πραγματοποιήθηκαν (29/09-01/10/23)  με την συμμετοχή δημοσιογράφων, τουριστικών πρακτόρων, Travel bloggers και  παρόχων τουριστικών υπηρεσιών από την Ελλάδα, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Βουλγαρία. Επιπλέον η κ. Μεϊμάρογλου επεσήμανε και τα Βασικά Ανταγωνιστικά Πλεονεκτήματα (USPs) των δύο περιοχών.

Η Account Manager της MINDHAUS, κ. Ανθή Χρήστου μίλησε για την αξία της χαρτογράφησης, των συνεργειών αλλά και της ουσιαστικής εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων τουριστικών εμπειριών, πρακτική που υιοθετήθηκε και στο σχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος Νυμφαίο – Εθνικό Πάρκο Pelister. Κατά την παρουσίαση της μεθοδολογίας,  που ακολουθήθηκε από τη MINDHAUS για την  ανάπτυξη των τουριστικών εμπειριών του Έργου,  αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων  οι τρόποι αποτελεσματικού προσδιορισμού των κοινών στόχων και η ανάγκη αξιολόγησης της εμπειρίας από τους συμμετέχοντες.

Παρουσιάζοντας την εμπειρία του- ως συμμετέχων στα δύο ταξίδια εξοικείωσης-ο κ. Στέλιος Τσιαλίκης, Mountain Leader και υπεύθυνος της εταιρείας υπαίθριων δραστηριοτήτων Trace Your Eco, μίλησε για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από το πρόγραμμα και για την προστιθέμενη αξία του Έργου, που συνδυάζει με επιτυχία δύο χώρες σε ένα ταξίδι-εμπειρία.

Στην προστιθέμενη αξία του εναλλακτικού τουρισμού, της άμβλυνσης της εποχικότητας και της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης καθώς και στη σημασία των διασυνοριακών προγραμμάτων, ειδικότερα στην υποστήριξη των επαγγελματιών, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και ο  Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΤΕ κ. Αλέξανδρος Θάνος.

Τέλος, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τουριστικής Προβολής του ΕΟΤ κ. Ελένη Μητράκη ανέδειξε, μεταξύ άλλων στους στρατηγικούς στόχους του ΕΟΤ, την  ισόρροπη γεωγραφικά προβολή της χώρας, την αύξηση των μεριδίων σε παραδοσιακές και νέες αγορές εισερχόμενου τουρισμού καθώς και την ενίσχυση της φήμης της χώρας ως προορισμό που προσφέρει μοναδικές και πολυθεματικές εμπειρίες. Κλείνοντας την εκδήλωση, η κ. Μητράκη εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του ΕΟΤ σε όλους όσοι συντέλεσαν για την επιτυχία της εκδήλωσης και του Έργου.

Την εκδήλωση μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς επίσης δημοσιογράφοι και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Οικονομία Επισκεπτών.

Λίγα Λόγια για Το Έργο

Το Έργο «advenTOUR, Adventure across the borders» – «INTERREG IPA 2014-2020» για την Ελλάδα και την Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα διασυνοριακό πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από την Ε. Ε και τους Εθνικούς πόρους. Προωθεί και στηρίζει την ανάπτυξη των δύο προορισμών Νυμφαίου (Δυτική Μακεδονία) και Εθνικού Πάρκου Pelister (Bitola, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), ως μοντέλων για την ανάπτυξη βιώσιμου εναλλακτικού τουρισμού με δραστηριότητες στην φύση, ικανών να προσελκύσουν επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. 

Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει τις δυο περιοχές, που απέχουν λιγότερο από δύο ώρες μεταξύ τους, ως ένα διασυνοριακό ενιαίο τουριστικό προορισμό, που έχει τις προϋποθέσεις να στηρίξει τις τοπικές οικονομίες, μέσω της δημιουργίας νέων τουριστικών προϊόντων με άξονα τις αρχές της βιωσιμότητας και της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Εταίροι του προγράμματος  είναι η Χ.Α.Ν.Θ, η διαχειριστική αρχή του πάρκου Πέλιστερ και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ)