Η Βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Καλλιόπη Βέττα επισκέφθηκε την 38η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “Philoxenia 2023” στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και φορέων του τουρισμού. Έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και η βουλευτής υποσχέθηκε ότι θα είναι στη διάθεσης τους να τους συναντήσει στο άμεσο μέλλον προκειμένου να συζητήσουν διεξοδικά τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Παράλληλα η κ. Βέττα απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στο πλαίσιο του “Philoxenia Helexpo Forum 2023” εστιάζοντας στις νέες προκλήσεις της εποχής που οφείλει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός Τουρισμός και στην ανάγκη για χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό, με την κοινωνία στο επίκεντρο.

IMG 6d887dd483da2eeb833ba7fccbb6332b V

Μεταξύ άλλων, η κ. Βέττα ανέφερε ότι απαιτείται “να χαράξουμε ως χώρα μια Στρατηγική με όραμα, στόχους και σχέδιο, που δεν θα εξαντλείται σε γενικόλογες εξαγγελίες και ευκαιριακές πολιτικές αλλά θα πραγματώνεται μέσα από συνέργειες και συνεργασίες, οδηγώντας σε χειροπιαστά αποτελέσματα. Οφείλουμε να συνδιαλεγόμαστε με τις τοπικές κοινωνίες και να συνδιαμορφώνουμε βιώσιμες λύσεις για την περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη και την βιωσιμότητα κάθε προορισμού.”

Ταυτόχρονα η κ. Βέττα επεσήμανε ότι απαιτούνται γενναίες επενδύσεις σε υποδομές που δεν θα αποσκοπούν μόνο στην αύξηση της φέρουσας ικανότητας των προορισμών, αλλά κυρίως στη στήριξη και στην ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών, με σεβασμό στο φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον τους και καυτηρίασε το γεγονός ότι εδώ και 4 χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα παρουσιάσει το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, το οποίο οφείλει να είναι προσανατολισμένο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κλιματική αλλαγή.

IMG be280bfa3cae295fcf8bf81f8d660d26 V

Η κ. Βέττα πρότεινε ανασχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων και ανακατεύθυνση των πόρων για στήριξη των υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, καθώς και των προορισμών που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες καταστροφές. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα την προστασία των εργαζομένων και η βελτίωση των εισοδημάτων και των συνθηκών εργασίας τους, καθώς οι αντεργατικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών οδηγούν στη «μεγάλη φυγή» εργαζομένων από τον ελληνικό Τουρισμό και πληγώνουν ανεπίστρεπτα το τουριστικό μας προϊόν και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

IMG 4280ef07efcdd846d2ab220b6dcb0a64 V

Τέλος, αναφέρθηκε στις ιστορικές επιδόσεις που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, με ρεκόρ σε επενδύσεις, αφίξεις και εισπράξεις, θεαματική μείωση της ανεργίας, κατάταξη της Ελλάδας στους 5 πιο δημοφιλείς προορισμούς για διακοπές παγκοσμίως και ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό.

Σήμερα, είπε καταλήγοντας η κ. Βέττα, «καλούμαστε να εργαστούμε για την ποιοτική πλέον μετεξέλιξη του ελληνικού τουρισμού σε μια δραστηριότητα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με τρόπο ολιστικό και δημιουργικό».