Διανύουμε μια περίοδο  επώδυνη για τον κλάδο μας με την κίνηση του τουρισμού να έχει παγώσει στην πλειοψηφία των καταλυμάτων στην περιοχή μας.

Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τη διάχυση πληροφοριών στα ηλεκτρονικά μέσα και στα media, οι εικόνες καταστροφής που έγιναν “viral” παντού και συνεχίζουν παρότι αρκετές περιοχές έχουν αποκατασταθεί δεν βοηθάνε στο να επιστρέψουμε στην «κανονικότητα».

Αποφασίσαμε να συγκαλέσουμε έκτακτη γενική συνέλευση για να δείξουμε πόσο τεράστια καταστροφή υπέστη ο τουρισμός στην περιοχή μας και να συζητήσουμε τις επόμενες ενέργειες  και δράσεις που θα ακολουθήσουν.

Η Ένωση έκανε πολλές κινήσεις από την πρώτη στιγμή, να επικοινωνήσει την κραυγή απόγνωσης των μελών της και τα αιτήματά μας, δυστυχώς μέχρι και σήμερα χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Τα μέτρα που εξήγγειλε στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανεφάρμοστα και παρά τις άπειρες συναντήσεις είτε με τηλεδιασκέψεις είτε δια ζώσης που κάναμε οι παρεμβάσεις μας δεν εισακούστηκαν όσο θα έπρεπε, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αρωγή στις τουριστικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας.

Η Κυβέρνηση κωφεύει παρά τις προειδοποιήσεις μας, τις εκκλήσεις μας για στήριξη του τουρισμού και οι εικόνες με αποκλεισμένες ή κατεστραμμένες περιοχές οδηγούν στο να κλείσουν και εκείνα τα ξενοδοχεία που κατάφεραν να ανοίξουν. Ακόμη και η κοινή επιστολή που εστάλη μαζί με τις άλλες Ενώσεις της Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Θεσσαλίας για συνάντηση τον πρωθυπουργό απέβη άκαρπη.

Ως μια ύστατη προσπάθεια, μετά από πρόκληση του βουλευτή  και Προέδρου της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χρήστου Μπουκώρου, η Ένωση συμμετείχε στη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο του τουρισμού, όπου παρόντες ήταν και η Υπουργός και Υφυπουργός Τουρισμού, αλλά και εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα. Στη συνεδρίαση αυτή μπορέσαμε να παρουσιάσουμε για μια ακόμη φορά τα αιτήματά μας, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και το ντόμινο των επιπτώσεων όχι μόνο στον τουρισμό αλλά γενικά στην τοπική οικονομία και με μια δυναμική παρουσία δείξαμε στα μέλη του κοινοβουλίου το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα.

Δυστυχώς, δεν έχουμε ανταπόκριση ούτε από την αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή, και δεν έχουν εξαγγελθεί παρά μόνο κάποια μέτρα που όμως είναι μακροπρόθεσμα, όπως το voucher για τα προγράμματα «Κοινωνικός  Τουρισμός» και «Τουρισμός για όλους» και η υπόσχεση διαφημιστικής καμπάνιας για αλλαγή του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί.

Φαίνεται ότι μας θεωρούν τουρισμό δεύτερης κατηγορίας γι’ αυτό σας καλούμε εκτάκτως σε γενική συνέλευση και η παρουσία όλων είναι  αναγκαία προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις και ως κλάδος να δείξουμε τη δυναμικότητά μας. Η βιωσιμότητα μας είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επείγον θέμα, γι’ αυτό είναι ανάγκη να γίνει προτεραιότητα για την πολιτεία.

Δε ζητάμε φιλανθρωπία, αλλά το δικαίωμά μας να λειτουργούμε τις επιχειρήσεις μας αξιοπρεπώς και όχι να βρισκόμαστε μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις και πάλι στο σημείο μηδέν. Η αποκατάσταση της μεγάλης καταστροφής θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση γι’ αυτό πρέπει να αποφασίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας συλλογικά.

Η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί:

την Τρίτη 31/10/2023 και ώρα 17:00

στο Valis Resort  (Αγριά Βόλου).