Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη με σεβασμό στο πρόσωπο, το έργο και την προσφορά του Πανοσιολογιότατου Εφραίμ Βατοπεδινού, Ηγούμενου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, είχε τη χαρά να τον συναντήσει στη Θεσσαλονίκη.

            Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της ξεχωριστής συναυλίας, στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Δάσους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που έζησαν με συγκίνηση όσοι παρευρεθήκαν στο θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη και έγιναν κοινωνοί του φωτός που πλημμύρισε τη βραδιά.

            Ένα πολυδιάστατο μουσικό έργο, μία πολυπρόσωπη μουσική τριλογία, σε παραγωγή της «Πεμπτουσίας», που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

            Η συναυλία «ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ» με τον συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, με ερμηνευτές τη Γλυκερία, τον Δημήτρη Μπάση, τον Απόστολο Μόσιο και την Ελεάννα Βαρελά, σε κείμενα του Αλέξανδρου Φωτεινού, αφήγηση του ηθοποιού Σπύρου Μαβίδη και τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης, μίλησε στην ψυχή των ανθρώπων που βρέθηκαν στο κατάμεστο θέατρο.

            Στης «Σιωπής τον Τόπο», το Άγιο Όρος, βιώνονται συνέχεια οι «ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ» της παρουσίας του Φωτός. Και οι ώρες γίνονται μεγαλύτερες όταν η του αέναου Φωτός Μητέρα, η «ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ» μεταδίδει το Φως της, σ’ αυτούς που το αναζητούν. Ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης κατάφερε με αποσπάσματα από την τριλογία του και τους δύο δίσκους του, με μοναδικό τρόπο να εναρμονίσει τη Βυζαντινή με τη Δυτική μουσική και να υπογραμμίσει τη δύναμη της Πίστης με νότες και με λόγια.

            Στο τέλος της βραδιάς ο Πανοσιολογιότατος Εφραίμ Βατοπεδινός, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους καθήλωσε τους παρόντες με τον εμπνευσμένο λόγο του και τις προτροπές του για εμβάθυνση της Πίστης, καθώς και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ Ιουστίνος που με τη σειρά του απευθύνθηκε με λόγια αγάπης προς όλους.