Η τελική Εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκαν τα ενταγμένα στον εθνικό σχεδιασμό έργα και οι παρεμβάσεις που υλοποίησε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκειά του.

Μία σημαντική παρακαταθήκη του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022 για τη χώρα μας αποτελεί και η θεσμοθέτηση της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας.

Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ανέλαβαν την από κοινού πρωτοβουλία για την απονομή  του Τιμητικού Τίτλου της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας, που θα απονέμεται κάθε  χρόνο σε έναν Δήμο της χώρας.

Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Βούτσινο, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ κ. Σπύρο Σπυρίδωνα, η Προκήρυξη με την οποία καλούνται οι Δήμοι της χώρας να υποβάλουν Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ στη τοποθέτησή του ανέφερε ότι «η κοινή αυτή πρωτοβουλία αποτελεί εγχείρημα, που ενισχύει το ρόλο και το λόγο των νέων στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων και αποτίει φόρο τιμής στη δημοκρατικότητα των αυτοδιοικητικών θεσμών».

Ο ρόλος της ΕΕΤΑΑ,

είναι η παροχή ολοκληρωμένης επιστημονικής και τεχνικής – συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους ενδιαφερόμενους Δήμους και την Επιτροπή Ανακήρυξης της πρώτης Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024.

Η Ανακοίνωση, η Προκήρυξη και η Αίτηση έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες:

  • της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: www.gsae.edu.gr
  • της ΚΕΔΕ: www.kede.gr