Με μεγάλη επιτυχία και πολλές συμμετοχές πραγματοποιήθηκε το Agios Nikolaos on SUP 2022, το Σαββατοκύριακο 24 & 25 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Η μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση – θεσμός στην Ελλάδα, το κύρος και η απήχηση της οποίας επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο από την παρουσία σπουδαίων αθλητών της κοινότητας του SUP.

Πιστοί στο ραντεβού τους με τον Άγιο Νικόλαο και το Agios Nikolaos On SUP, οι κορυφαίοι αθλητές Bruno Hasulyo από την Ουγγαρία και η Amandine Chazot με τον Boris Jinvresse από τη Γαλλία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη διοργάνωση μια από τις αγαπημένες τους παγκοσμίως. Και για τον ίδιο τον τόπο αλλά και τους ανθρώπους της. Για πρώτη φορά στη διοργάνωση από την Πολωνία η Apanasewicz Marta και ο Majdan Mikołaj καθώς και ο Ισραηλινός Machlev Liran.

Φυσικά, πολλοί και καταξιωμένοι αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα έδωσαν το παρόν.

Τη διοργάνωση στήριξαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους και οι σύλλογοι SUP της Κρήτης με τους μικρούς αθλητές να κλέβουν φυσικά την παράσταση, επιβεβαιώνοντας ότι το μέλλον του αθλήματος τους ανήκει (ο Αθλητικός Σύλλογος Sup-surf Ηρακλείου συνδιοργανωτής με τον Ναυτικό Αθλητικό Σύλλογο Αγ. Νικολάου, Ναυτικός Όμιλος Σητείας (Ν.Ο.Σ.), Α.Σ Αποκόρωνας, Ναυτικός Όμιλος Χανίων (Ν.Ο.Χ.), Α.Σ Χανίων).

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Την Παρασκευή το απόγευμα οι διεθνείς πρωταθλητές Amandine Chazot, Bruno Hasulyo και Boris Jinvresse πραγματοποίησαν σεμινάριο (SUP Clinics) για τους αθλητές του Agios Nikolaos Οn Sup και μοιράστηκαν τα μυστικά τους μέσα και έξω από το νερό στο Kimzu sea Lounge – beach bar, στην πρώην παραλία του ΕΟΤ.

image14

Ημέρα 1η: Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

image4

Ο Γιώργος Φράγκος και η Amandine Chazot, παλιοί πρωταθλητές του Άγιος Νικόλαος On SUP κέρδισαν στα Sprint Ανδρών – Γυναικών που έγιναν παράλληλα με την εκδήλωση του Cliff Diving, το απόγευμα του Σαββάτου στην καρδιά του Αγίου Νικολάου, στη Λίμνη Βουλισμένη, σε απευθείας μετάδοση, με το Δημήτρη Ηλιάκη και Μάριο Μαμούτη να παρουσιάζουν τους αθλητές στο τεράστιο πλήθος θεατών. Το κοινό απόλαυσε ένα μαγευτικό θέαμα με τους αθλητές να βιώνουν ένα δυνατό αγώνα καταχειροκροτούμενοι.

image13
cliff diving

Η κούρσα του τελικού στο sprint γυναικών πολύ δυνατή, αναδεικνύοντας νικήτριες και στέλνοντας στο βάθρο, 1η η Amandine Chazot (FRA), 2η η Marta Apanasewicz (POL) και 3η η Ιωσηφίνα Μαρινάκου (GR).

Ωστόσο, η κούρσα των ανδρών ήταν αυτή που έκλεψε πραγματικά την παράσταση με τους Γιώργο Φράγκο και Boris Jinvresse να κονταροχτυπιούνται τόσο δυνατά ώστε το επίσημο αποτέλεσμα να μην είναι εμφανές χωρίς τη βοήθεια του Photo Finish, το οποίο ανέδειξε νικητή των έλληνα Πρωταθλητή Γιώργο Φράγκο. Συνεπώς, στο βάθρο του Sprint στην κατηγορία των αντρών βρέθηκαν 1ος ο Γιώργος Φράγκος (GR), 2ος ο Boris Jinvresse (FRA) και 3ος ο Bruno Hasulyo (HUN).

Την ίδια μέρα στην παραλία ΕΟΤ (Kimzu sea Lounge) έγιναν αγώνες Sprint SUP 200 μ. και αγώνες 700μ. και 1400μ. Technical SUP όλων των ηλικιών με πολύ θέαμα.

image3

Στο Technical 1400μ. των ανδρών αξιοσημείωτη ήταν η εκκίνηση του Νίκου Βάρλα (αθλητή της εθνικής ομάδας SUP) ο οποίος πραγματικά εκτοξεύτηκε, ωστόσο ο συναθλητής του στην Εθνική ομάδα Τάσος Τσούρης, ξεκαθάρισε από νωρίς το τοπίο, δείχνοντας πως η πρώτη θέση στο βάθρο του ανήκει, με τον Νίκο Βάρλα να ακολουθεί και τρίτος να έρχεται ο επίσης δυνατός αθλητής Βασίλης Σαμιώτης.  

Στις γυναίκες ο Τεχνικός αγώνας 1400μ. έκανε σίγουρα τους θεατές να καρδιοχτυπήσουν μιας και η μία ανατροπή υποδεχόταν την άλλη. Ενώ μέχρι  και την πρώτη σημαδούρα η Νάνσυ Καραΐνδρου φάνηκε να οδηγεί την κούρσα με τις Ιωσηφίνα Μαρινάκου, Marta Apanasewicz και Ελένη Βαή να ακολουθούν αντιστοίχως, η Καραΐνδρου μπέρδεψε για λίγα μέτρα τη δεύτερη σημαδούρα δίνοντας στη Μαρινάκου την ευκαιρία να την προσπεράσει, με την επαναφορά της Καραΐνδρου προς τη σωστή σημαδούρα ακολούθησε ένα δυνατό “κυνηγητό” στη Μαρινάκου με στρίμωγμα στις στροφές, δίνοντας την ευκαιρία στην Μarta Apanasewicz να ανοιχτεί και να τις προσπεράσει,

ωστόσο η Καραΐνδρου ανέβασε και ακολούθησε πολύ κοντά την Apanasewicz, ακολούθησε πτώση της Μαρινάκου και στην αρχή του δεύτερου κύκλου η Καραΐνδρου, με δυνατές κουπιές αλλά και χρησιμοποιώντας υπέρ της τα λίγα (2-3) μποφόρ πέρασε και πάλι πρώτη στην κούρσα αποφασισμένη πλέον ότι πάει για την πρωτιά όπως και έγινε, με την Μarta Apanasewicz να έρχεται δεύτερη και την Ιωσηφίνα Μαρινάκου να τερματίζει στην τρίτη θέση.

image11

Στους Τεχνικούς αγώνες των 1400μ. των Master 40+ δόθηκε σκληρή μάχη από Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, Νικόλα Παπαδάκη και Γιώργο Κλεινάκη με τον Κωνσταντίνου να παίρνει ξεκάθαρα την πρώτη θέση, αλλά η δεύτερη και τρίτη θέση να κρίνεται στο τρέξιμο προς τη γραμμή τερματισμού με τον Παπαδάκη για κλάσματα του δευτερολέπτου να επικρατεί, αφήνοντας τον Γιώργο Κλεινάκη τρίτο.

Στις γυναίκες των Master 40+ επικράτησε η Αγιονικολιώτισσα Γιάννα Ρουσόγλου (4η Παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κατηγορία Master 40+ της Πολωνίας), με τις Χρύσα Μαυρακάκη και Ελευθερία Τσαγκαράκη εκ Σητείας ορμώμενες και με παρθενική εμφάνιση σε αγώνες να επιβεβαιώνουν τη δυναμική εμφάνιση του Ναυτικού Ομίλου Σητείας στη SUP αγωνιστική κοινότητα.

Μια ημέρα γιορτής του SUP με κοινό και αθλητές να σκορπίζουν τη θετική τους διάθεση και την ατμόσφαιρα να γίνεται πανηγυρική!

Αποτελέσματα: https://agiosonsup.gr/el/2022/09/26/results-agios-nikolaos-on-sup-2022/
Photos day 1: https://bit.ly/agiosonsup2022-day1
Recap Video Day 1: https://www.facebook.com/AgiosOnSup/videos/1264980327582713
Full Video Day: https://fb.watch/fPQIRbappT/  https://fb.watch/fPQNvGG1Le/

Ημέρα 2η: Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Στη μεγάλη απόσταση των 14 χλμ. η Γαλλίδα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Amandine Chazot κι ο Ούγγρος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Bruno Hasulyo, περσινοί νικητές του Agios Nikolaos On SUP διατήρησαν με άνεση τους τίτλους τους και φέτος!

image15
image6

Με την όμορφη διαδρομή από την Πλάκα στο ξενοδοχείο Blue Palace Resort και εκκίνηση με φόντο το νησί της Σπιναλόγκας για τα 14 χλμ., αλλά και από τους Μύλους της Ελούντας για 10 χλμ. από την παραλία Χιόνα, συνεχίστηκε την Κυριακή το Agios Nikolaos on SUP. Οι καιρικές συνθήκες εξαιρετικές,για πρώτη φορά περιέργως χωρίς αέρα τη φετινή χρονιά, αλλά με τις ανάλογες τεχνικές εναλλαγές που έχει η συγκεκριμένη θαλάσσια πίστα, στοιχεία πρόκλησης που φαίνεται ότι αγαπούν οι SUPίστες και από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό στον όμορφο τόπο του Αγίου Νικολάου.

image1

Στο Long Distance Ανδρών των 14 χλμ., ο Ούγγρος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Bruno Hasulyo οδήγησε την κούρσα εξ αρχής και επιβεβαίωσε για μια ακόμη χρονιά ότι η θαλάσσια πίστα του Agios Nikolaos on SUP είναι από τις αγαπημένες του τερματίζοντας πρώτος. Στη δεύτερη θέση, ο πολύ δυνατός Έλληνας Παγκόσμιος Πρωταθλητής Τάσος Τσούρης πέρασε τον Ισραηλινό Machlev Liran, ανατρέποντας τα προγνωστικά του Παγκοσμίου της Γκντύνια δύο εβδομάδες νωρίτερα όπου ο Ισραηλινός είχε τερματίσει 3 θέσεις μπροστά του.

Το βάθρο του Long Distance έκλεισε με τον Ισραηλινό Machlev Liran αποδεικνύοντας για μια ακόμη χρονιά ότι το επίπεδο των αθλητών στη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι πολύ υψηλό. Την πρώτη πεντάδα έκλεισαν οι κορυφαίοι Γιώργος Φράγκος και Νίκος Βάρλας καταλαμβάνοντας αντίστοιχα την 4η και 5η θέση.

image5

Στο Long Distance Γυναικών των 14 χλμ. η Γαλλίδα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Amandine Chazot πήρε διαφορά από την αρχή της κούρσας και τερμάτισε πρώτη. Για τη δεύτερη και την τρίτη θέση πάλεψαν δυνατά οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες Νάνσυ Καραΐνδρου και Ελένη Βαή, με την Καραΐνδρου να κρατά από τα μέσα του αγώνα μια απόσταση ασφαλείας και να βαζει πλώρη για τη δεύτερη θέση όπως και έγινε. Η Ελένη Βαή τερμάτισε στην τρίτη θέση παληκαρίσια, με την παρουσία της σε κάθε αγώνα να είναι κάθε φορά όλο και πιο δυνατή. Η τοπ πεντάδα για τις γυναίκες ολοκληρώθηκε με το “νέο αίμα” με τις νεαρές Μarta Apanasewicz και Ιωσηφίνα Μαρινάκου οι οποίες κατέλαβαν την 4η και 5η θέση αντίστοιχα.

image12

Στους Master 40+ στο Long Distance των 14 χλμ. ο Γιώργος Κλεινάκης γνωστός από τη φιλανθρωπική δράση του “Paddling Crete” τερμάτισε πρώτος, τον ακολούθησε δυνατά το “άρμα μάχης” Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου τερματίζοντας δεύτερος και την τριάδα του βάθρου έκλεισε ο πολύ δυνατός Γιάννης Τοψαχαλίδης.  

Στην ίδια κατηγορία (40+) για τις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Χρύσα Μαυρακάκη και στη δεύτερη θέση εισπράττοντας τον σεβασμό όλων η Πόπη Παπαδήμου, η σύζυγος του αείμνηστου πατέρα του SUP στην Κρήτη Θάνου Καραϊσκου η οποία κωπηλάτησε όπως και οι πολλοί άλλοι αθλητές για να τιμήσουν τη μνήμη του.

Στους Master (50+) οι συνήθεις ύποπτοι Νίκος Μαρκάκης και Μιλτιάδης Σπανουδάκης έλαβαν την 1η και 2η θέση αντίστοιχα υπενθυμίζοντας σε όλους μας τη μαχητικότητά τους.

Στους Παίδες στο Long Distance 9χμ. είχαμε εξαιρετικές εμφανίσεις από τους Χρήστο Πισσαδάκη, Ανδρέα Κιούσης Βούλγαρης και Ανδρέα Κωνσταντίνου οι οποίοι ανέβηκαν με τη σειρά που αναφέρθηκαν στο βάθρο και αποτελούν σίγουρα τα ονόματα που θα ακούμε για πολύ καιρό σε πανελλήνιες αλλά και σε παγκόσμιες διοργανώσεις.  

Είναι αξιοσημείωτο ότι 18 από τους αθλητές (όλων των κατηγοριών) που πήραν μέρος στη φετινή διοργάνωση του Αγίου Νικολάου συμμετείχαν 2 εβδομάδες νωρίτερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP στη Γκντύνια της Πολωνίας.

Επίσης, όλοι και όλες κατάφεραν και τερμάτισαν τον αγώνα των 14 χλμ. και είναι ιδιαιτέρως ελπιδοφόρο για τη συνέχεια και την ανάπτυξη του αθλήματος ότι είδαμε και αθλητές-τριες που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε αγώνες επιλέγοντας αυτή τη διοργάνωση να τερματίζουν με χαμόγελο, γεγονός που προμηνύει όλο και περισσότερους SUPίστες σε αγωνιστική δράση.

Αναντίρρητα, όλοι-ες αθλητές-τριες απόλαυσαν την προσπάθεια τους από την Πλάκα της Ελούντας μέχρι τον τερματισμό στη Λίμνη Βουλισμένη στον Άγιο Νικόλαο και ευχόμαστε με το καλό να ανταμώσουμε του χρόνου ακόμα περισσότεροι!

TOP 5 ΓΥΝΑΙΚΩΝ (14 ΧΛΜ.)

1. Chazot Amandine (01:37’50″052)

2. Καραΐνδρου Νάνσυ (01:47’55″343)

3. Βαή Ελένη (01:51’56″406)

4. Apanasewicz Marta (02:02’03″961)

5. Μαρινάκου Ιωσηφίνα (02:02’11″263)

TOP 5 ΑΝΔΡΩΝ (14 ΧΛΜ.)

1. Hasulyo Bruno (01:18’53″314)

2. Τσούρης Αναστάσιος (01:20’13″466)

3. Machlev Liran (01:22’02″941)

4. Φράγκος Γιώργος (01:23’14″356)

5. Βαρλας Νικος (01:25’37″704)

Για πρώτη φορά φέτος πέραν των 6000€ που μοιράστηκαν στο μεγάλο αγώνα των 14km (στους 5 άντρες και 5 γυναίκες), είχαν θεσπιστεί έπαθλα 1000€ επιπλέον για τους 3 πρώτους/ες με ελληνική αθλητική ιδιότητα τα οποία μοιράστηκαν στους: Τσουρή Αναστάσιο, Φράγκο Γιώργο και Βαρλα Νίκο, και αντίστοιχα στις γυναίκες: Καραινδρου Νάνσυ, Βαή Ελένη και Ιωσηφίνα Μαρινάκου.

image8
image7

Η πιο συγκινητική στιγμή του 2ημέρου ήταν όταν στη γιγαντοοθόνη στην κορυφή της λίμνης έγινε αναπαραγωγή ενός βίντεο με στιγμές “δράσης” του Θάνου Καραϊσκου, στον οποίο ήταν και αφιερωμένη όλη η φετινή διοργάνωση. Παράλληλα, απονεμήθηκε ειδικό βραβείο τιμής ένεκεν στη σύζυγο του Πόπη (Καλλιόπη Παπαδήμου) και τον γιο του, Οδυσσέα για όλη την προσφορά του Θάνου στην κοινότητα του SUP. Ο Θάνος είναι ο πατέρας του SUP στην Κρήτη, πρωτοπόρος κι έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα. Αυτό προσέδωσε ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης ώστε αθλητές και κοινό, όλοι με το χαμόγελο να απολαύσουν τη διοργάνωση, αντάξια της ψυχής του Θάνου! Και έτσι έγινε!

image9

Οι συνδιοργανωτές, η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αγίου Νικολάου, ο Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Αγ. Νικολάου, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Αγίου Νικολάου του Δήμου Αγ. Νικολάου, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Αθλητικός Σύλλογος Sup-surf Ηρακλείου, θέλουν να ευχαριστήσουν όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης.

image16