Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, η συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Χαλκιδέων, ενόψει της χειμερινής τουριστικής περιόδου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η Δήμαρχος Χαλκιδέων και Πρόεδρος της Επιτροπής Έλενα Βάκα, ο αναπληρωτής της, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Παπαγεωργόπουλος και μέλη της Επιτροπής (Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του ΟΛΝΕ, του Επιμελητηρίου Εύβοιας, της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας, της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Συλλόγου Χαλκίδας, του Σωματείου Καταστηματαρχών Εστίασης Χαλκίδας).

Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκαν οι δράσεις και ο διάκοσμος για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, η εξέλιξη των έργων του φυσικού αερίου, η διαδικασία θεσμικής αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Χαλκιδέων και του Δήμου Ρηγίου Καλάβριας της Ιταλίας και έγινε παρουσίαση του Στρατηγικού Πλάνου Έξυπνης Πόλης.

Στην εισήγησή της η Δήμαρχος, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος Χαλκιδέων είναι μια πολύ μεγάλη επιταγή και ένας τόπος που δικαιούται να αποκομίσει οφέλη, ακόμα μεγαλύτερα, με βάση την ιστορική του κληρονομιά, τη φυσική του ομορφιά και την κομβική γεωγραφική του θέση και ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται να συμβάλλουν όλοι μαζί οι φορεία και να συνεχίσουν την κοινή προσπάθεια και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Το σύνθημά μας είναι ότι, ο Δήμος Χαλκιδέων αποτελεί έναν κοντινό, όμορφο και ασφαλή προορισμό, με εύκολη πρόσβαση για όλους, ιδιαίτερα σε σχέση με την Αττική. Η εστίαση και το εμπόριο παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και ο τόπος μας είναι προσιτός και ελκυστικός σε κάθε επισκέπτη.».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «Οι στόχοι του Δήμου είναι συγκεκριμένοι. Πρώτον, ο επισκέπτης της πόλης της Χαλκίδας να μην περιορίζεται στην παραλία της. Γι’ αυτό και η κατεύθυνσή μας, από την πρώτη στιγμή, είναι η εκπόνηση έργων που θα αλλάξουν την εικόνα του ευρύτερου εμπορικού κέντρου. Πρέπει να τονωθεί όλη η αγορά της Χαλκίδας.», κάνοντας αναφορά στα έργα της Δημοτικής Αγοράς, του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, της ανάπλασης της Ελ. Βενιζέλου, την αντικατάσταση των κυβόλιθων στην Αγία Βαρβάρα, την ανάδειξη των εμπορικών δρόμων και το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων οδών στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο και σε άλλες περιοχές της Χαλκίδας, όπως και σε έργα στις Ενότητες, ώστε ο ευρύτερος Δήμος Χαλκιδέων να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες.

Όσον αφορά στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, επισημάνθηκε ότι στόχος είναι, ειδικά στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, να κλείνουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα με χρονοδιακόπτη μετά τη 1 το βράδυ, για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στόχευση όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Δήμαρχος είναι «Να ακολουθήσουμε πνεύμα οικονομίας, καθώς το ενεργειακό κόστος είναι μεγάλο, κι όπως η ενεργειακή κρίση πλήττει τα σπίτια, έτσι πλήττεται και το μεγάλο σπίτι του Δήμου Χαλκιδέων. Γι’ αυτό ίσως περιορίσουμε λίγο την έκταση του φωτεινού στολισμού, χωρίς όμως να μείνει πλατεία ή χωριό αστόλιστο.». Οι φορείς συμφώνησαν στην εξοικονόμηση ενέργειας, προτείνοντας να ανευρεθούν λύσεις όμορφου στολισμού παντού, χωρίς να απαιτείται μόνο ο φωτεινός διάκοσμος.

Επιπλέον, στην ενημέρωση σχετικά με το φυσικό αέριο η Δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά από τις εργασίες του φυσικού αερίου, με βασικά την επικινδυνότητα, την ελλιπή ενημέρωση, την μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τα πολλαπλά και παράλληλα «μέτωπα».

Τέλος, όσον αφορά στο στρατηγικό πλάνο έξυπνης πόλης, η Δήμαρχος ανέφερε τα εξής, «Τον Δεκέμβριο του 2021, η Χαλκίδα προεπιλέχθηκε στους 17 Δήμους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα υποβολής πρότασης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), (Ελλάδα 2.0) για τη χρηματοδότηση δράσεων για τη μετάβαση σε τεχνολογικά προηγμένο (ευφυή) Δήμο. Η συνολική χρηματοδότηση αυτής της πράξης είναι 89,1εκ€ και ο Δήμος Χαλκιδέων διασφάλισε 2.970.000€ (συμπ. ΦΠΑ).

Οι υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες (σε αυτό βοήθησε η συμμετοχή του Δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Intelligent Cities Challenges- ICC), κατέθεσαν στην ΚτΠ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (σύμφωνα με τη προβλεπόμενη διαδικασία) διαδοχικά Στρατηγικό Σχεδιασμό για τον μετασχηματισμό σε ευφυή πόλη, Αναλυτικό Σχέδιο Δράσεων, Τεχνική Έκθεση και Έντυπο Ανάλυσης Κόστους, και προσωρινό Τεχνικό Δελτίο Έργου.

Σε κάθε φάση ακολούθησε συνεργασία με την ΚτΠ και επικαιροποίηση των παραπάνω έως την τελική έγκριση η οποία προέκυψε στις 25/07/2022, με τη Χαλκίδα να ανήκει στη πρώτη σειρά των σχετικών εγκρίσεων και καταλήγοντας σημείωσε ότι «Στρατηγικός στόχος του Δήμου, με την ανωτέρω πρόταση, είναι να επιτευχθεί η αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, η διαμόρφωση ελκυστικού περιβάλλοντος για την εγκατάσταση νέων ανθρώπων, η δημιουργία εξωστρεφούς επιχειρηματικού οικοσυστήματος με ευκαιρίες απασχόλησης,

η διαμόρφωση έξυπνου και βιώσιμου τουριστικού μοντέλου 12 μηνών και η μεταφορά τεχνογνωσίας και δημιουργίας προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, με παρεμβάσεις που αφορούν στη βελτιστοποίηση κυκλοφορίας, τη διαχείριση περιβαλλοντικών πόρων, την κοινωνική φροντίδα και υγεία, τον πολίτη, τη διαβίωση, την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, τα μητροπολιτικά ασύρματα δίκτυα και τα κεντρικά συστήματα πληροφόρησης και επίβλεψης, για τα οποία θα γίνει εκτενής παρουσίαση.».