Στις 6-7 Οκτωβρίου 2022, η HOTREC καλωσόρισε τις εθνικές οργανώσεις του κλάδου της φιλοξενίας και εξέχοντες ομιλητές στη Στοκχόλμη της Σουηδίας για την 85η Γενική της Συνέλευση.

Κατά τη Συνέλευση, οι ηγέτες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φιλοξενίας κάλεσαν την επικείμενη Σουηδική Προεδρία να δώσει προτεραιότητα στην ανάκαμψη των επιχειρήσεων φιλοξενίας και τουρισμού, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις και τις ανάγκες τους.

Επίσης οι εκπρόσωποι των μελών της HOTREC προβληματίστηκαν για τις προτεραιότητές τους, όπως η επιβίωση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, η αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού, η διαχείριση της βιωσιμότητας και των ψηφιακών μεταβάσεων.

Η HOTREC είναι η φωνή της ευρωπαϊκής Φιλοξενίας στις Βρυξέλλες, με μέλη 47 εθνικές οργανώσεις από 36 ευρωπαϊκά κράτη.

Στις εργασίες της Συνέλευσης, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΥΞΕ έκανε σημαντικές παρεμβάσεις και ενημέρωσε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή μας βιομηχανία όπως η έλλειψη προσωπικού, το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ Fit for 55″ το οποίο επηρεάζει τα νησιώτικα Κράτη, αλλά και για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία που άγγιξε ιδιαίτερα την Κύπρο με αποτέλεσμα την απώλεια σχεδόν 800.000 Ρώσων και Ουκρανών τουριστών.

Ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα και την Κύπρο ήταν η ομόφωνη εκλογή, κατά τις αρχαιρεσίες, του κ. Αλέξανδρου Βασιλικού, Προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος στη θέση του Προέδρου της HOTREC

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλ. Βασιλικός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Είναι εξαιρετική τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη η ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου της HOTREC, με την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων συναδέλφων. Εκλογή που σηματοδοτεί την αναγνώριση της συστηματικής δουλειάς του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την εκπροσώπηση του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Η φιλοξενία αποτελεί ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ευρωπαϊκή οικονομία, με 12 εκατομμύρια εργαζόμενους σε πάνω από 2.000.000 επιχειρήσεις, το 90% των οποίων είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους ξενοδοχεία εστιατόρια και καφέ. Όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, η φιλοξενία είναι η ραχοκοκαλιά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη.

Σε μια συγκυρία τεκτονικών αλλαγών για τη φιλοξενία, είναι στρατηγική προτεραιότητά μας να εκπροσωπήσουμε αποτελεσματικά και υπεύθυνα τις επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με επιτυχία μεγάλα ζητήματα όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, το ενεργειακό κόστος και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά, δυστυχώς, και τις συνέπειες ενός συνεχιζόμενου καταστροφικού πολέμου μέσα στην ίδια την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, καλούμαστε να βάλουμε τις βάσεις για μια πράσινη φιλοξενία στα χρόνια που έρχονται, ώστε να συνεχιστεί με όρους βιωσιμότητας, η προσφορά του κλάδου στην Ευρώπη και στους πολίτες της”.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.hotrec.eu