Το διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ταξιδιώτες στο πλαίσιο της έρευνας και προετοιμασίας του ταξιδιού τους, μεταξύ των οποίων των οποίων περιλαμβάνεται και η διαδικτυακή έρευνα / αναζήτηση για αεροπορικές πτήσεις αλλά και για διαμονή αναφέρει η Tourix.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία να παρακολουθήσουμε πώς διαμορφώνονται οι τάσεις της ταξιδιωτικής ζήτησης μέσω διαδικτύου για αεροπορικές πτήσεις από εξωτερικό για Ελλάδα, καθώς και το ενδιαφέρον ταξιδιωτικής ζήτησης για διαμονή σε 6 επιλεγμένους ελληνικούς προορισμούς για τον Αύγουστο του 2022.

ΤΟΠ Ελληνικοί Προορισμοί με τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική ζήτηση για αεροπορικές πτήσεις βάσει διαδικτυακών αναζητήσεων (Αύγουστος 2022)

 1. Αθήνα
 2. Ηράκλειο
 3. Κέρκυρα
 4. Ρόδος
 5. Θεσσαλονίκη


ΤΟΠ Εθνικότητες / Χώρες Προέλευσης με τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική ζήτηση για αεροπορικές πτήσεις προς Ελλάδα βάσει διαδικτυακών αναζητήσεων (Αύγουστος 2022)

 1. Ηνωμένο Βασίλειο
 2. Γερμανία
 3. Ιταλία
 4. Γαλλία
 5. Ισραήλ
 6. Ηνωμένες Πολιτείες
 7. Ολλανδία
 8. Πολωνία
 9. Ισπανία
 10. Αυστρία

━━━━

Παράρτημα – Τάσεις Ταξιδιωτικής ζήτησης για διαμονή σε 6 επιλεγμένους ελληνικούς προορισμούς (Επικαιροποιημένα στοιχεία Αύγουστος 2022)

ΑΘΗΝΑ

Τον Αύγουστο του 2022 παρουσιάστηκε ιστορικό υψηλό ποσοστό διαδικτυακής ζήτησης για διαμονή στην Αθήνα, ξεπερνώντας ελαφρώς τις αναζητήσεις που πραγματοποιηθηκαν τον Ιούλιο 2022.

Για τη περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2022, παρατηρείται αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων σχετικά με διαμονή στην Αθήνα κατά 54% σε σχέση με το 2019 και αύξηση κατά 228% σε σχέση με το 2021.

Οι κορυφαίες χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων για διαμονή στη Αθήνα για το 2022 είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν με σημαντική διαφορά η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Συγκριτικά με το 2019, οι 3 χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση του συνολικού όγκου αναζητήσεων είναι οι ΗΠΑ (αύξηση 75%), Ηνωμένο Βασίλειο (αύξηση 57%) και Γερμανία (αύξηση 56%).

Οι ΤΟΠ 5 χώρες των ΗΠΑ από τις οποίες προέρχονται οι αναζητήσεις και το ενδιαφέρον για διαμονή στην Αθήνα ειναι:  Καλιφόρνια (12%), Νέα Υόρκη (11%), Φλόριντα (7%), Τέξας (7%) και Νιου Τζέρσεϊ (5%) και αποτελούν το 57% της συνολικής ζήτησης από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Αναλύοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Αθήνας, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αναζητήσεις και το ενδιαφέρον για διαμονή στην Αθήνα προέρχονται κατα 73.9% από την Αγγλία, 5% από τη Σκωτία 5%, το 2% από Ουαλία, 2% από Βόρεια Ιρλανδία και 0.1% από τη Νήσο Μαν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τον Αύγουστο του 2022 παρουσιάστηκε ιστορικό υψηλό διαδικτυακής ζήτησης και για διαμονή στη Θεσσαλονίκη, ξεπερνώντας τις αναζητήσεις που πραγματοποιηθηκαν το καλοκαίρι καθώς και το Μάιο του 2022 που ήταν το προηγούμενο ιστορικό υψηλό.

Οι τοπ χώρες προέλευσης των διαδικτυακών αναζητήσεων τον Αύγουστο για διαμονή στη Θεσσαλονικη ήταν η Γερμανία, η Ρουμανία, το Ισραήλ, η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Θεσσαλονίκη για τη περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2022 παρουσιάζει αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων για διαμονή κατά 63% σε σχέση με το 2019 και αύξηση κατά 194% σε σχέση με το 2021.

Συνολικά, για το πρώτο 8μηνο του 2022, οι τοπ χώρες από τις οποίες αναζήτησαν διαδικτυακά οι χρήστες ήταν η Γερμανία, η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Ρουμανία να ακολουθεί λίγο πίσω στη τέταρτη θέση.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο του 2022 το υψηλό ενδιαφέρον διαδικτυακής ζήτησης για διαμονή στη Σαντορίνη, ελαφρώς μικρότερο από τις αναζητήσεις που πραγματοποιηθηκαν τον Ιούλιο του 2022. Μέχρι στιγμής ο Ιούνιος του 2022 εμφάνισε τον υψηλότερο όγκο της διαδικτυακής ζήτησης για διαμονή στο νησί.

Για τη περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2022 έχουμε σημαντική αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων για διαμονή στη Σαντορίνη κατά 48% σε σχέση με το 2019 και αύξηση κατά 82% σε σχέση με το 2021.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των χωρών σε επίπεδο αναζητήσεων για διαμονή στη Σαντορίνη για το 2022, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία. Αξίζει να επισημανθεί, ότι η Ιρλανδία σημειώνεισημαντική ποσοστιαία αύξηση διαδικτυακών αναζητήσεων σε σχέση με το 2019 (αύξηση 95%).

ΜΥΚΟΝΟΣ

Τον Αύγουστο του 2022 παρουσιάστηκε υψηλό ενδιαφέρον διαδικτυακής ζήτησης για διαμονή στην Μύκονο, ελαφρώς μικρότερο σε σχέση με τις αναζητήσεις που πραγματοποιηθηκαν τον Ιούλιο του 2022 που ήταν το ιστορικό υψηλό.

Οι κορυφαίες χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων για διαμονή στη Μύκονο για το 2022 είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ιταλία, με τις Γαλλία και Γερμανία να συμπληρώνουν τη πεντάδα.

Συγκριτικά με το 2019, το πρώτο οκτάμηνο του 2022 παρατηρείται αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων κατά 38%, και αύξηση κατά 75% σε σχέση με το 2021. Οι 3 χώρες με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του συνολικού όγκου αναζητήσεων για το πρώτο οκτάμηνο του 2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, είναι η Γαλλία (αύξηση 62%), οι ΗΠΑ (αύξηση 59%) και η Γερμανία (αύξηση 43%). Αντίθετα, παρατηρήθηκε ελαφρώς μικρότερη ζήτηση μέσω διαδικτύου για διαμονή στη Σαντορίνη από την Αυστραλία.

ΝΑΞΟΣ

Τον Αύγουστο του 2022 παρουσιάστηκε υψηλό διαδικτυακής ζήτησης για διαμονή στη Νάξο, ελαφρώς μικρότερο από τον Ιούλιο του 2022. Σύμφωνα και με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών ο Ιούλιος είναι ο μήνας με τον υψηλότερο όγκο αναζητήσεων μέσα στο έτος.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Αύγουστο του 2022, παρατηρείται αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων για διαμονή στη Νάξο κατά 47% σε σχέση με το 2019 και αύξηση κατά 66% σε σχέση με το 2021.

Οι κορυφαίες χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων για διαμονή στη Νάξο τη περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2022 είναι η Γερμανία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την Ιταλία να συμπληρώνει τη τετράδα. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση όγκου αναζητήσεων σε σχέση με το 2019 είναι οι ΗΠΑ (αύξηση 71%), Γερμανία (αύξηση 55%) και Γαλλία (43% αύξηση).

ΡΟΔΟΣ

Τον Αύγουστο του 2022 παρουσιάστηκε υψηλός όγκος διαδικτυακής ζήτησης και για διαμονή στη Ρόδο, ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022 που παρατηρήθηκε ιστορικό υψηλό.

Οι τοπ χώρες προέλευσης των διαδικτυακών αναζητήσεων τον Αύγουστο για διαμονή στη Ρόδο ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία.

Σε επίπεδο έτους, το πρώτο οκτάμηνο του 2022 έχουμε αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων για διαμονή στη Ρόδο κατά 77% σε σχέση με το 2019 και αύξηση κατά 121% σε σχέση με το 2021. Οι κορυφαίες χώρες με σημαντική διαφορά βάσει αναζητήσεων είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, ακολουθούν η Γαλλία και η Ολλανδία.

Αξίζει να επισημανθεί το σημαντικό ποσοστό αύξησης των αναζητήσεων από τις Σκανδιναβικές χώρες για διαμονή στη Ρόδο, ενώ τημεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση διαδικτυακών αναζητήσεων σε σχέση με το 2019 παρουσιάζει η Φινλανδία (αύξηση 125%).

Σχετικά με την έρευνα:

Αποτελεί μέρος του εγχειρήματος Tourix Analytics, της εταιρείας Tourix, που εξειδικεύεται στο Τουριστικό Μάρκετινγκ με σκοπό την αξιοποίηση εξειδικευμένων δεδομένων και εργαλείων κ για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σε σχέση με τις τάσεις της ταξιδιωτικής ζήτησης για ελληνικούς προορισμούς. Η έρευνα βασίζεται στον όγκο αναζητήσεων που συλλέχθηκε χρησιμοποιώντας 16.000 όρους αναζητήσεων στη Google που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την διαμονή στον εκάστοτε προορισμό.

Δείτε αναλυτικότερα στοιχεία για την Τουριστική Ζήτηση μέσω διαδικτύου σε σχέση με διαμονή για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Νάξο και τη Ρόδο: https://analytics.tourix.gr/