Oι επαγγελματίες του Τουρκικού τουρισμού, ενόψει της πρώτης κανονικής χειμερινής σεζόν μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, διαβλέπουν μεγάλες προοπτικές στη μετατροπή της Τουρκίας σε ταξιδιωτικό προορισμό καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τουρκίας Aktob, Erkan Yağcı, μιλώντας στην εφημερίδα Dunya Gazetesi, προέβλεψε ότι πολλοί Γερμανοί και Ευρωπαίοι τουρίστες πρόκειται να ταξιδέψουν στην Τουρκία το χειμώνα, επισημαίνοντας όμως ότι αυτή η εξέλιξη δεν σχετίζεται απλώς με το σοκ στις τιμές ενέργειας αλλά και με τον πρώτο χειμώνα κανονικότητας στη χώρα.

Με δεδομένες τις εξελίξεις στην Ευρώπη, θα ζήσουμε την πιο καλή χειμερινή περίοδο της τελευταίας τριετίας, είπε. Αυτή η προσδοκία δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, καθώς υποστηρίξαμε τη χειμερινή σεζόν και με τουρισμό εκδηλώσεων και MICE, τόνισε ο Yağcı. Ο σημαντικότερος προορισμός για τη χειμερινή περίοδο είναι η Αττάλεια. Σύμφωνα με τον τουριστικό εμπειρογνώμονα, οι αγορές της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και των Σκανδιναβικών χωρών θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Επιπλέον, επισήμανε ότι παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στον τουρισμό MICE το Νοέμβριο, ενώ ακολουθούν τα Χριστούγεννα και ο τουρισμός ποδοσφαίρου θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Ένωσης Ταξιδίων, DRV, κ. Torsten Schäfer, δήλωσε στη Deutsche Welle ότι ένας αριθμός Γερμανών τουριστών δεν έχουν επιστρέψει ακόμη από τις διακοπές του καλοκαιριού και ότι οι κρατήσεις για το φθινόπωρο και το χειμώνα δεν έχουν αρχίσει ακόμη. Ο κ. Schäfer εκτιμά ότι οι περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες θα συνεχίσουν να προβαίνουν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και δημοφιλέστεροι προορισμοί θα είναι η Τουρκία, η Τυνησία, η Αίγυπτος, τα Κανάρια και η Ταϊλάνδη.

Ο πρόεδρος του Μεσογειακού Τοπικού Συμβουλίου Εκπροσώπων της Türsab, Ferit Turgut, επισήμανε από την πλευρά του ότι αν η Τουρκία καταφέρει να γίνει τουριστικός προορισμός για όλες τις εποχές, δεν θα υπάρχουν προβλήματα ανεργίας. Υποθέτουμε, είπε, ότι οι τουρίστες από τις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, θα περνούν τις χειμερινές διακοπές τους στην Τουρκία. Κανονικά, η υψηλή σεζόν τελειώνει τον Οκτώβριο, όμως ήδη καταγράφουμε κρατήσεις για την περίοδο 15 – 20 Νοεμβρίου, είπε.