Την Παρασκευή  30 Σεπτεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί  η 3η κατά σειρά ορειβατική εξόρμηση στον Όλυμπο με τίτλο: “ Στα μονοπάτια των θεών του Ολύμπου-Περπατώ, γνωρίζω και προστατεύω τα ΑΦΦ του Ολύμπου» , που θα διοργανώσει ο Χιονοδρομικός- Ορειβατικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού Ολύμπου (υπεύθυνος διοργάνωσης), στο πλαίσιο της Δράσης 5 του Έργου με  τίτλο «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus+».

Γνωριμία με τα περίφημα  Αρωματικά –Φαρμακευτικά Φυτά του Ολύμπου

Για τον λόγο αυτό καλούνται όσοι ενδιαφέρονται για τα ΑΦΦ, με ελεύθερη και δωρεάν συμμετοχή , να  παραβρεθούν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 10.00 το πρωΐ, στο σημείο συνάντησης που είναι η θέση «Πλατανόδασος»  Σπαρμού Ολύμπου, όπου και θα  γνωρίσουν τα μοναδικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου και ταυτόχρονα θα ενημερωθούν για την αξία τους στην υγεία του ανθρώπου   (σχετικές πληροφορίες https://olympus-protect.gr , www.perrevia.net.gr  ).

Η ενημέρωση  θα γίνει με τη συνεργασία του ΚΠΕ-ΚΕΠΕΑ Ελασσόνας και του προϊσταμένου του , περιβαλλοντολόγου κ. Ανδρέα Γκανάτσιου, δεδομένης της στενής συνεργασίας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια , ανάμεσα στο ΚΠΕ και στον ΧΟΠΣ Σπαρμού και φυσικά του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».

Σημαντικός ο ρόλος του ΧΟΠΣ Σπαρμού στην υλοποίηση του Έργου

Ο ΧΟΠΣ Σπαρμού έχει αναλάβει να υλοποιήσει σημαντικές και κομβικές δράσεις στο πρόγραμμα Olympus+ ,

  1. Μελέτη και  Κατασκευή βοτανικού κήπου ΑΦΦ Ολύμπου στην Ελασσόνα  και σύνδεση των ΑΦΦ με την τοπική ιστορία και τους μύθους
  2. Διοργάνωση 3 βιωματικών ορειβατικών εκδηλώσεων στον Όλυμπο με τίτλο: “ Στα μονοπάτια των θεών του Ολύμπου-Περπατώ, γνωρίζω και προστατεύω τα ΑΦΦ του Ολύμπου»-Δράση Πεδίου
  3. Δημιουργία Εκπαιδευτικού παιχνιδιού για παιδιά: “ Παίζω και μαθαίνω για τα αρωματικά –φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου και την αξία τους στη ζωή του ανθρώπου”
  4. Διοργάνωση Φωτογραφικού Διαγωνισμού με τίτλο: «Τα αρωματικά –φαρμακευτικά φυτά του  Ολύμπου-Πηγή ζωής και οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στο μυθικό βουνό»
  5. Διοργάνωση εκδήλωσης για ενημέρωση των Νέων σχετικά τη Βιοποικιλότητα, τα ΑΦΦ του Ολύμπου και τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στον Όλυμπο και στον πλανήτη Γη.

Το Έργο Olympus+ , με δικαιούχο και συντονιστή Φορέα το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ , έχει εγκριθεί προς υλοποίηση, σε πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, ανάμεσα σε 105 προτάσεις  και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021», στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος» και είναι  διάρκειας 18 μηνών, από τις 1 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2023.

Οι άλλοι εταίροι του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος  (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και ο  ΧΟΠΣ  Σπαρμού  και αφορά τις επιπτώσεις της Κλιματικής  Αλλαγής στη Βιοποικιλότητα του Ολύμπου και ιδιαίτερα στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά , αλλά και στο ίδιο το μυθικό βουνό.

       Πληροφορίες για την εκδήλωση στο τηλέφωνο  6937-261789 κ. Νίκου Βίκυ, Πρόεδρος ΔΣ ΧΟΠΣ Σπαρμού και  EMail : xossparmos@gmail.com,

Όλες οι πληροφορίες για το Έργο: www.olympusprotect.gr, www.perrevia.net.gr