Συνέντευξη Γρηγόρης Μουγκράκης – Διευθυντής Ι.Ι.Ε.Κ. Praxis Αθήνας
«Πανελλαδικά ο αριθμός των σπουδαστών στα επαγγέλματα του Τουρισμού στα ιδιωτικά ΙΕΚ, μειώθηκε 40% μέσα σε 2 χρόνια», σημειώνει ο κύριος Μουγκράκης και συμπληρώνει πως ενώ ο κλάδος δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας, λόγω των ελλείψεων δεν μπορούν να καλυφθούν στο 100%.
Κύριε Μουγκράκη είναι χαρά μας που σας φιλοξενούμε στην itn Ελληνικός Τουρισμός. Μια νέα εκπαιδευτική περίοδος ξεκινάει με το ΙΙΕΚ Praxis να έχει πολλές ειδικότητες που άπτονται του τουρισμού και της εστίασης. Πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το επαγγελματικό ενδιαφέρον για τον κλάδο;
Αγαπητέ κύριε Καραχρήστο, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Το ενδιαφέρον των νέων για τα επαγγέλματα του Τουρισμού συνολικά είναι μεγάλο. Αξίζει να αναφερθώ βέβαια, ότι στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορες ηλικιακές ομάδες που στοχεύουν να αποκτήσουν γνώσεις για να εργαστούν, αλλά και να δημιουργήσουν ή να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά μια δική τους επιχείρηση. Είναι γνωστό βέβαια ότι ο κλάδος περνάει κρίση τα τελευταία 2 χρόνια, λόγω της πανδημίας. Πανελλαδικά ο αριθμός των σπουδαστών στα επαγγέλματα του Τουρισμού στα ιδιωτικά ΙΕΚ, μειώθηκε 40% μέσα σε 2 χρόνια, καθώς η γνώμη του κοινού για τα αυτά τα επαγγέλματα επηρεάστηκε αρνητικά. Αυτό βέβαια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες για κάλυψη θέσεων που έχει ο κλάδος.
Είδαμε φέτος μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στον τουρισμό. Ποιες είναι οι αιτίες του φαινομένου κατά τη δική σας άποψη;
Όντως έχουν παρατηρηθεί τεράστιες ελλείψεις ήδη από την σεζόν του 2021. Το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ήταν ο χειρισμός της πολιτείας κατά την περίοδο της πανδημίας. Αποφάσισε να κλείσει χιλιάδες επιχειρήσεις Τουρισμού και εστίασης και να «βγάλει» από την αγορά χιλιάδες εργαζόμενους.
Το απρόβλεπτο αυτό γεγονός δημιούργησε ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους ήδη εργαζόμενους στον τουρισμό και τη εστίαση, αλλά και σε άλλους που εργάζονται εποχιακά σχετικά με τις μελλοντικές συνθήκες εργασίας.πχ. αν θα υπάρχουν θέσεις και πόσες ,με τι αμοιβές κλπ
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν ή επέλεξαν να αλλάξουν κλάδο απασχόλησης με σκοπό να εξαλείψουν την όποια αβεβαιότητα. Οι τριγμοί που δημιουργήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια στο στιβαρό οικοδόμημα του τουρισμού, δημιούργησε δεύτερες σκέψεις και σε πολλούς νέους εισερχομένους στον κλάδο σχετικά με τον αν τα επαγγέλματα αυτά θα προσφέρουν και στο μέλλον επαγγελματική σιγουριά και καλά εισοδήματα.
Κατά συνέπεια μειώθηκε δραστικά ο αριθμός εισαγωγής νέων στους φορείς εκπαίδευσης, καθώς πιθανά στρέφονται σε άλλα εκπαιδευτικά πεδία, κάτι που θα συνεχίσει να δημιουργεί πρόβλημα τα επόμενα χρόνια σχετικά με την ύπαρξη νέων και σωστά καταρτισμένων εργαζομένων στον τομέα του Τουρισμού.
Στον αντίποδα, βλέπουμε να υλοποιούνται αρκετές επενδύσεις στον κλάδο, και αυτό είναι ευτυχές, γιατί δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, που δυστυχώς όμως στην παρούσα φάση δεν μπορούν να καλυφθούν στο 100% και αυτό εντείνει τα προβλήματα των ανθρώπων που ήδη εργάζονται στον κλάδο και των εργοδοτών. Υπάρχει δηλαδή μια αντίφαση που θα πρέπει να ανατραπεί προσεχώς.
Πέραν της ειδικότητας τουριστικών επαγγελμάτων, ποιες άλλες ειδικότητες βλέπετε να έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας; Φαντάζομαι πως κάποιες συνδέονται επίσης με τον τουριστικό κλάδο.
Ο τουριστικός κλάδος, τείνει να είναι βάση για την βιωσιμότητα πολλών επαγγελματιών και τοπικών οικονομίων. Ειδικότητες με υψηλή ζήτηση, πέραν της αμιγούς λειτουργίας Τουριστικής – Ξενοδοχειακής μονάδας, είναι της Μαγειρικής/Αρτο-ζαχαροπλαστικής, της Διοίκησης και Οικονομίας, των επαγγελμάτων της ομορφιάς Αισθητικής, Κομμωτικής, Spa Manager- therapist της Φυσικοθεραπείας, αλλά και των τεχνικών επαγγελμάτων πχ Μηχανικών – Ηλεκτρολόγωv.
Βέβαια όποια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περιοχή που έχει Τουριστική δραστηριότητα, καλό είναι να έχει ανθρώπινο δυναμικό που έχει γνώση για το προϊόν του Τουρισμού. Για το λόγο αυτό το ΙΕΚ PRAXIS επενδύει σταθερά κάθε χρόνο ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, καινοτόμες λύσεις και προτάσεις, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων και εξασφαλίζουν την μέγιστη επαγγελματική απορρόφηση των αποφοίτων.
Πείτε μας, αν θέλετε, ποια είναι η απορροφησιμότητα των αποφοίτων σας; Έχει διασύνδεση το ΙΙΕΚ Praxis με τον τουριστικό κλάδο;
Η διασύνδεση μας με τον τουριστικό κλάδο, οφείλω να απαντήσω ότι είναι ένας πυλώνας της λειτουργίας μας εδώ και πολλά χρόνια, κατανοώντας τις ανάγκες των επαγγελματιών. Για αυτό στοχεύουμε στην δημιουργία της κατάλληλης κουλτούρας /νοοτροπίας στους αποφοίτους μας ώστε να ταιριάζουν σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Έτσι, οι απόφοιτοι του ΙΕΚ Praxis απορροφούνται από την αγορά εργασίας σε ποσοστό που αγγίζει το 100%, των ανθρώπων που επιθυμούν να εργαστούν στον κλάδο στον οποίο σπούδασαν.
Ένας επιπλέον λόγος για την επιτυχία αυτή, είναι το σύστημα του οργανωμένου γραφείου Σταδιοδρομίας που προσφέρει καθοδήγηση και προετοιμασία των σπουδαστών κατά την διάρκεια της φοίτησης. Παράλληλα λειτουργεί σαν κρίκος σύνδεσης με όλες τις άρτια οργανωμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά και με μικρότερες, αλλά άξιες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να προσελκύσουν νέους στο εργατικό τους δυναμικό. Αυτή η δράση είναι μια από τις προσφορές μας στο κοινωνικό σύνολο, προσφέροντας λύση σε ένα ουσιαστικό πρόβλημα σύνδεσης νέων εργαζομένων – επιχειρήσεων.
Έχετε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διασύνδεση του τουρισμού με την παραγωγική βάση της χώρας. Πράγματι είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που αποτρέπει την οικονομική μονοκαλλιέργεια και ταυτόχρονα οδηγεί και σε αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Ποιες οι πρωτοβουλίες που έχετε λάβει σχετικά με το θέμα;
Στην Ελλάδα έχουμε πολύ πλούσια σε ποικιλία και ποιότητα παραγωγή διατροφικών προϊόντων. Η προσπάθεια ανάδειξης τους ως μέρος της ταυτότητας της κάθε περιοχής πρέπει να είναι συνεχής από όλους τους επαγγελματικούς και τοπικούς φορείς. Επίσης η παραγωγή του κάθε τόπου, δημιουργεί ήθη και έθιμα που για τον επισκέπτη –φιλοξενούμενο εμφανίζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Το ΙΕΚ PRAXIS ως φορέας εκπαίδευσης του τουριστικού και του αγρό-διατροφικού κλάδου, υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια δράσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ αλλά και εξειδικευμένες ημερίδες εκπαίδευσης προς σπουδαστές και επαγγελματίες. Έτσι συμβάλει ενεργά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στην διεύρυνση της δραστηριότητας τοπικών παραγώγων προς τον εναλλακτικό τουρισμό.
Κλείνοντας τι θα λέγατε σε έναν δικό σας άνθρωπο, σε έναν νέο, αξίζει να στρέψει το ενδιαφέρον στις σπουδές για τον τουρισμό;
Και βέβαια αξίζει, καθώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους πυλώνες της οικονομίας μας, αρκεί να φροντίσει να εφοδιαστεί με όλες τις απαραίτητες γνώσεις, εμπειρίες και πιστοποιήσεις. Έτσι θα μπορεί να δώσει λύσεις ολοκληρωμένες στις επιχειρήσεις που θα απασχοληθεί, και θα θέσει τις βάσεις για την καλύτερη επαγγελματική του εξέλιξη.