Το 2022 είναι μια νέα αρχή για πολλούς παγκοσμίως στην μετά-covid εποχή, κάτι που είναι αρκετά εμφανές από την άνοδο της βιομηχανίας του τουρισμού και των ταξιδιών. Οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν όλο και περισσότερο και τα ταξίδια έχουν γίνει ξανά δημοφιλή για διακοπές και αναψυχή, αλλά και για επαγγελματικούς λόγους.

Γράφει ο Γιώργος Τζιάλλας

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις τάσεις που φαίνεται ότι αναδεικνύονται φέτος:

Αυτόνομα ταξίδια

Πολλοί τουρίστες προτιμούν στις μέρες μας να πηγαίνουν ταξίδια μόνοι τους ή με τον/την σύντροφό τους, λόγω της συνεχιζόμενης, σε μικρότερο βαθμό βεβαίως,  απειλής του covid-19 και της εφαρμογής ταξιδιωτικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι ταξιδιώτες φαίνεται ότι προτιμούν να επιλέγουν εξοχικά σπίτια και διαμερίσματα και λιγότερο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με συνωστισμό.

Οικογενειακά ταξίδια – ταξίδια για επίσκεψη σε συγγενείς

Τα οικογενειακά ταξίδια αναδεικνύουν την τάση που παρατηρείται άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες σε μια οικογένεια να συνοδεύουν ο ένας τον άλλον σε ταξίδια. Αυτό  εμφανίζεται κυρίως σε οικογένειες που επιλέγουν να απολαύσουν τις διακοπές τους, ώστε να περάσουν ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί επανασυνδέοντας τους κοινούς τους δεσμούς. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν δύσκολα μεταξύ όλων των οικογενειών αφού είχαν σχεδόν μηδενική φυσική αλληλεπίδραση, μόνο εικονικές συναντήσεις και συνομιλίες. Το 2022 αποδεικνύεται ένα από τα πιο κατάλληλα χρόνια για ταξίδια επανασύνδεσης και ένα μεγάλο μέρος αυτού του επιτεύγματος οφείλεται στους ανθρώπους που επίσης ταξιδεύουν για να επισκεφτούν τους συγγενείς τους και να περάσουν κοινές στιγμές χαλάρωσης και διακοπών.

Ταξίδια αυτοβελτίωσης

Παράλληλα με την επανασύνδεση με την οικογένεια, πολλοί τουρίστες επιδιώκουν την ανακάλυψη νέων πλευρών του χαρακτήρα τους, ένα επίσης σημαντικό κίνητρο για διακοπές, που αποκαλύπτει ότι τα ταξίδια αντιμετωπίζονται ως το όχημα για βαθύτερη εξερεύνηση της προσωπικότητας του ατόμου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι ταξιδιώτες δίνουν προτεραιότητα στις σημαντικές ανθρώπινες σχέσεις και όχι στην απλή ξεκούραση όταν πρόκειται επίσης να συνδυάσουν την πρόθεση για βαθύτερη κατανόηση του προορισμού μέσω του πολιτισμού του.

Διαθεσιμότητα εισοδήματος

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας, τα χρήματα που η πλειονότητα των οικογενειών έχει ξοδέψει για ταξίδια και τουρισμό είναι λίγα, οι ταξιδιώτες επανα-προγραμματίζουν τον προϋπολογισμό τους για διακοπές ξανά από φέτος. Το γεγονός ότι ο τουρισμός ανακάμπτει φαίνεται και από τη μεγάλη ζήτηση στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και από την υψηλή πληρότητα, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Reunions και Friend-cations

Το 2022, ο αριθμός των ταξιδιών που έχουν προγραμματιστεί από πριν από ομάδες φίλων ή συναδέλφων έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς η πανδημία έχει μάθει σε όλους ότι τώρα είναι ξανά η στιγμή για ταξίδια και αναψυχή. Οι άνθρωποι κάνουν σχέδια και τα πραγματοποιούν αμέσως, μόνο και μόνο για να ταξιδέψουν και να διασκεδάσουν με τους φίλους τους.

Ταξίδια περιπέτειας

Τα ταξίδια περιπέτειας ήταν πάντα μια από τις πρώτες επιλογές μεταξύ των νέων. Ο τουρισμός περιπέτειας προσελκύει όμως τουρίστες όχι μόνο νεαρής ηλικίας, αλλά και υψηλής εισοδηματικής τάξης και συμβάλλει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, ενισχύοντας την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια η πανδημία εμπόδισε τη διενέργεια τέτοιων ταξιδιών και τώρα η φύση και τα ταξίδια περιπέτειας και άγριας ζωής αυξάνονται πάλι σε δημοτικότητα. 

Ταξίδια βασισμένα σε τηλεοπτικές εκπομπές και βιβλία

Οι τοποθεσίες που απεικονίζονται σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες, και βιβλία ήταν πάντα δημοφιλή τουριστικά μέρη για ταξίδια. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν ακόμη και πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής τους για να απολαύσουν τις τοποθεσίες για τις οποίες μόλις διάβασαν ή παρακολούθησαν στην οθόνη σε κάποια ταινία ή διαφήμιση και να έχουν μια προσωπική εμπειρία διακοπών εκεί.

Επιστροφή στο σπίτι

Πολλοί άνθρωποι που ζούσαν για διάφορους λόγους μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους έπρεπε να παραμείνουν ενδεχομένως αναγκαστικά σε μια ξένη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια. Σήμερα, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι αεροπορικές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού και άλλες ταξιδιωτικές επιλογές κάνουν τον επαναπατρισμό μια εμπειρία διακοπών για τους ανθρώπους που επιστρέφουν στα σπίτια τους, κοντά στην οικογένεια και τους φίλους.

Ταξίδια κάμπινγκ

Οι λάτρεις του κάμπινγκ αντιμετώπισαν κι αυτοί όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έφερε μαζί της η πανδημία. Φέτος, ο κατασκηνωτικός τουρισμός κερδίζει πόντους ολοένα και περισσότερο, με τις εκτιμήσεις σε επίπεδο κρατήσεων και πληρότητας στα κάμπινγκ δημοφιλών προορισμών να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σ’ αυτό βέβαια συμβάλλουν αφενός η επιθυμία των τουριστών-κατασκηνωτών να απολαύσουν ξανά την εμπειρία της υπαίθριας διαμονής και των δραστηριοτήτων αναψυχής στη φύση, αλλά και η δύσκολη οικονομική συγκυρία που περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα των τουριστών και τους κάνει να αναζητούν οικονομικότερες λύσεις για τις διακοπές. Οι διακοπές σε glamping επίσης κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, προσφέροντας μια πιο πολυτελή κατασκηνωτική εμπειρία.

Ταξίδια bleisure και διακοπές workcation

Τα ταξίδια bleisure είναι μια από τις αναδυόμενες έννοιες στον ταξιδιωτικό κλάδο και η ανάπτυξή τους σημαίνει ότι πλέον δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις ανάγκες του εταιρικού ταξιδιώτη που θέλει να απολαύσει λίγο ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Συνήθως έχει τη μορφή επιχειρηματιών που παρατείνουν τη διάρκεια του ταξιδιού τους, προκειμένου να απολαύσουν σύντομες διακοπές, ένα ταξίδι δηλαδή που αποτελείται τόσο από επαγγελματικά στοιχεία όσο και από στοιχεία αναψυχής.

Από την άλλη, το workcation, ο συνδυασμός δηλαδή διακοπών με εργασία και οι ψηφιακοί νομάδες (digital nomads) είναι οι νέες τάσεις στον τουρισμό που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως εργασία, ενσωματώνοντας παράλληλα δραστηριότητες αναψυχής που επιτρέπουν στους ταξιδιώτες-εργαζόμενους να χαλαρώνουν και να είναι πιο παραγωγικοί.

Νέες λοιπόν τάσεις στον τουρισμό κάνουν την εμφάνισή τους, τα ταξίδια επανέρχονται στο προσκήνιο, οι νέες τεχνολογίες θα παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο σ’ αυτά, και μένει να δούμε πώς οι διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες και το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον θα επηρεάσουν το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας.