Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου και το «Φεστιβάλ Ευρωπαϊκή Πολυφωνία» θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ στο νησί των ιπποτών τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αντίστοιχα, ενώ ο Οργανισμός ενισχύει οικονομικά και το 1o Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης.

Ο ΕΟΤ στηρίζει ενεργά τις τρεις αυτές σημαντικές διεθνείς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τη διαρκή προώθηση και προβολή δράσεων που ενισχύουν το βιώσιμο και πολυθεματικό τουριστικό προϊόν σε διάφορες περιοχές της χώρας και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

1

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου πραγματοποιείται από σήμερα 7 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου στο Παλάτι των Ιπποτών και στο Αρχαίο Ωδείο.

Στις εκδηλώσεις του περιλαμβάνονται η παρουσίαση της όπερας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Ντον Τζιοβάνι» σε συμπαραγωγή του Teatro Grattacielo New York και της Camerata Bardi Vocal Academy της Νέας Υόρκης, γκαλά όπερας αφιερωμένο στη μνήμη της Μαρίας Κάλας για την 45η επέτειο από το θάνατό της με διεθνείς λυρικούς τραγουδιστές από επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και η αυστραλογαλλική μουσικοθεατρική παραγωγή «Sappho» της Wendy Beckett, (Αυστραλία) που αφηγείται τη ζωή και το έργο της σημαντικότερης λυρικής ποιήτριας της αρχαιότητας, Σαπφούς.

Η επίσημη λήξη θα γίνει με μεγάλη συναυλία του Έλληνα συνθέτη, Στέφανου Κορκολή, στην οποία θα παρουσιάσει τη νέα του μουσική πρόταση. Κεντρικός στόχος του είναι η προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, η αναβάθμιση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού και η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του.

2

Το «Φεστιβάλ Ευρωπαϊκή Πολυφωνία» διοργανώνεται φέτος για 4η χρονιά από τις 10 έως τις 24 Οκτωβρίου στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η οποία για δεκαπέντε ημέρες θα μετατραπεί  σε εργαστήρι μουσικής και τέχνης στην πολιτιστική γέφυρα Παρίσι-Ρόδος που έχει χτιστεί τα τελευταία χρόνια.

Ένας από τους κυριότερους στόχους του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της Ρόδου ως εξέχουσας καλλιτεχνικής πρωτεύουσας και η εδραίωση της ως ενός από τους πιο σημαντικούς προορισμούς πολιτιστικού τουρισμού διεθνώς. Κατά τη διάρκειά του, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να λάβει μέρος σε πολυάριθμα διαδραστικά μουσικά εργαστήρια και συναυλίες υψηλής αισθητικής στις οποίες συμμετέχουν διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα.

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος η Estonian Philharmonic Chamber Choir (EPCC), κάτοχος δυο Grammy Awards με τον αρχιμουσικό και ιδρυτή της, Tonu Kaljuste, η γαλλική χορωδία Mikrokosmos, η Compagnie Transe Express με τις γιγαντιαίες κούκλες να ερμηνεύουν όπερα και την ομάδα κρουστών της, οι φωτογράφοι Riccardo Fisichella και Christophe Fillieule με έργα τους, ο σκηνοθέτης Gabriel Mirete με την ταινία «Passion» κ.ά.

3

Εξάλλου, το 1o Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης «Δημήτρης Κρεμαστινός» θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 26 διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών καθώς και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναυλίες με ρεπερτόριο που εκτείνεται από την κλασική μουσική έως την τζαζ και την μουσική για τον κινηματογράφο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Νίκου Χαλιάσα.

Το φεστιβάλ, αφιερωμένο στην εξέχουσα ακαδημαϊκή και πολιτική προσωπικότητα του Δημήτρη Κρεμαστινού, επιδιώκει να καταστεί θεσμός πολιτιστικού τουρισμού για το νησί που πρόσφατα αναδείχθηκε ως παράδειγμα ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και οικολογικής συνείδησης (GR-ECO Island) και να αγκαλιαστεί από κατοίκους και επισκέπτες, ανεξαρτήτως ηλικίας αλλά και μουσικών προτιμήσεων.