Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά οι καλλιτέχνες Kez και Same84, συνέχισαν το μοναδικό τους έργο με τοιχογραφίες στην προβλήτα του λιμανιού του ΑηΣτράτη.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκκινηθηκε το 2018 απο την UrbanAct και από τότε υλοποιείται ανελλιπώς, ζωγραφίζοντας κάθε χρόνο και ένα επιπλέον τμήμα της επιφάνειας που διατρέχει το λιμάνι (πάνω από 1000τ.μ.).

Το σύνολο των έργων αποτελούν πλέον τοπόσημο του νησιού, έχουν γίνει δεκτά με θαυμασμό και αγάπη από τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, δημιουργώντας έναν “ζωντανό” καμβά, αφορμή για “ταξίδια” και σκέψεις.

Για την φετινή δράση ο καλλιτέχνης Same84 υλοποίησε το έργο του με τον τίτλο “Η Ζωή”, δίνοντας έμφαση σε δυο στοιχεία: στον ποιητικό λόγο του Μάνου Κατράκη ο οποίος ήταν εξόριστος στο νησί και στην προσωπογραφία του, αποδίδοντας τα σε μια ενιαία σύνθεση, μέσα από την λιτή χρωματική παλέτα του λευκού, μαύρου και γκρι, όπως αρμόζει στο χώρο του ιστορικού αυτού τόπου.

Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης “…τα λόγια του Μάνου Κατράκη ήταν αυτά που με άγγιξαν και σκέφτηκα οτι ήταν απαραίτητο να ‘μεταφερθούν’ σε αυτό τον τόπο και σε αυτό το σημείο. Είναι πιστεύω ένα σημαντικό μήνυμα που θα μπορούσαμε να έχουμε στο μυαλό μας καθημερινά. Και τι πιο καλύτερο από το να βλέπεις αυτά τα λόγια ερχόμενος σε αυτό το ιστορικό νησί, αλλά και φεύγοντας από αυτό, με ότι εικόνες και σκέψεις σου άφησε ο τόπος και η ιστορία του”.

Η δεύτερη τοιχογραφία μεγάλης κλίμακας υλοποιήθηκε από τον καλλιτέχνη Kez φέρει τον τίτλο “Γκάνμπατε!” και είναι εμπνευσμένο και εδώ από δύο στοιχεία: την θάλασσα και την ιστορία του νησιού. Με σαφή αναφορά στο ομότιτλο βιβλίο του Suzuko Nobuo (Ganbatte. El Arte Japones De Vnecer las Dificulytades). Όπως αναφέρεται στο εν λόγω βιβλίο “…τα θαλάσσια κύματα είναι μια υπέροχη μεταφορά για τη ζωή.

Επειδή τα κύματα μπορεί να μοιάζουν με τη ζωή. Στη θάλασσα δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα κύματα, και στη ζωή δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα γεγονότα που φέρνει μαζί του ο χρόνος καθώς περνάει. Αν μείνουμε ακίνητοι στη θάλασσα, τα κύματα θα μας καταπιούν. Αν μείνουμε ακίνητοι στη ζωή, η απάθεια θα μας καταβροχθίσει. Αν δεν μπορείς να σταματήσεις το κύμα, γίνε το κύμα.”

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, τόσο για την έκταση του έργου, για τις θεματικές του ενότητες και την σύνδεσή του με ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου. Το 2023 είναι μια σημαντική χρονιά για το πρόγραμμα, μιας και θα ‘κλείσει’ για πρώτη φορά η όλη σύνθεση των τοιχογραφιών σε ένα ενιαίο πάζλ. Η UrbanAct φροντίζει ώστε όλη αυτή η προσπάθεια να αποτυπωθεί σε ένα μοναδικό ντοκουμέντο που θα ανακοινωθεί συν τω χρόνω.

Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει κάθε χρόνο και συμμετοχικές δράσεις για το κοινό του νησιού, κατοίκους και επισκέπτες όλων των ηλικιών, με ζωγραφική σε επιφάνειες του νησιού και διαγωνισμούς με δώρα.

Υλοποιήθηκε με την επιμέλεια της UrbanAct, την αιγίδα και την στήριξη του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, την χορηγία της Seajets και των χρωμάτων-σπρέι Flame.