Οι ελλείψεις εργαζομένων στον τουρισμό αναμένεται να κορυφωθούν το 3ο τρίμηνο του 2022, ενώ μικρή βελτίωση αναμένεται στα τέλη του έτους και στις αρχές του 2023, αναφέρει σε νέα του ανάλυση το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Ειδικότερα, το WTTC εκτιμά ότι 412.000 θέσεις εργασίας ταξιδιού και τουρισμού στις ΗΠΑ θα παραμείνουν φέτος κενές, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ανάκαμψη του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, 1 στις 18 θέσεις εργασίας παρέμειναν κενές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, υπογραμμίζοντας μια κρίση ταλέντων που μαστίζει τον κλάδο από τις αρχές του 2021. Εκτιμάται ότι 321.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό έμειναν ακάλυπτες το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 (έλλειψη 5,4%) και οι ελλείψεις εργαζομένων αναμένεται να συνεχιστούν το 3ο τρίμηνο, κορυφώνοντας στις 412.000 κενές θέσεις εργασίας στον τομέα (έλλειψη 7%).

Κατά τη διάρκεια του 2020, η απασχόληση στον κλάδο μειώθηκε κατά 35,9% στις ΗΠΑ, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της. Καθώς ο τουρισμός άρχισε να ανακάμπτει το 2021, οι ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 12,4% στον αριθμό των θέσεων εργασίας που υποστηρίζονται άμεσα από τον κλάδο, προσθέτοντας και πάλι 480.000 θέσεις εργασίας στην αγορά.

Παρά τη θετική ανάπτυξη το 2021, οι μεταφορές, τα αξιοθέατα, η διαμονή και η αναψυχή αντιμετωπίζουν φέτος τον πιο σοβαρό αντίκτυπο της έλλειψης εργαζομένων. Ειδικά οι εργοδότες στον κλάδο των καταλυμάτων, δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλους υποψηφίους για σχεδόν 1 στις 7 θέσεις εργασίας σε ξενοδοχεία και θέρετρα.

Σύμφωνα με το WTTC, οι προοπτικές θα μπορούσαν να είναι πιο θετικές στο τέλος του έτους και στις αρχές του 2023, εάν κυβέρνηση και δημόσιος τομέας συνεργαστούν για να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα των επιλέξιμων εργαζομένων, προσαρμόζοντας παράλληλα τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας του κλάδου για να προσελκύσουν αποτελεσματικά τα κορυφαία ταλέντα.

‘Ένα από τα προβλήματα που εντοπίζει η κα Julia Simpson, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, είναι η αυστηρή κατανομή βίζας, κάτι που τελικά επηρεάζει τον πλούτο και τις προοπτικές ανάπτυξης για τις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ 2016 και 2020, η διεθνής μετανάστευση προς τις ΗΠΑ μειώθηκε από περίπου 1,05 εκατ. ανθρώπους σε μόλις 477.000.

Τα βασικά μέτρα που προσδιορίζονται στην έκθεση τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση της έλλειψης ταλέντων, είναι τα εξής:

-Διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού πέρα από τα διεθνή σύνορα, με ευνοϊκότερες πολιτικές θεωρήσεων

-Ενεργοποίηση της ευέλικτης και εξ αποστάσεως εργασίας όπου είναι εφικτό

-Εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας με ανταγωνιστικά οφέλη και πακέτα αποδοχών για τους εργαζόμενους

-Προσέλκυση ταλέντων βελτιώνοντας την αντίληψη για τις θέσεις εργασίας και προωθώντας βιώσιμες επαγγελματικές διαδρομές με ευκαιρίες ανάπτυξης

-Ανάπτυξη και υποστήριξη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μέσω ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και αναβάθμιση και  επανεκπαίδευση των υφιστάμενων ταλέντων

-Υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογικών και ψηφιακών λύσεων για τη μείωση του προσωπικού και τη βελτίωση των καθημερινών λειτουργιών, με σκοπό την επίτευξη της θετικής εμπειρίας του πελάτη

Τέλος, το WTTC τονίζει ότι με την υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων για τη στήριξη της ανάπτυξης της απασχόλησης στον τουρισμό, ο κλάδος μπορεί να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα και να καλύψει με επιτυχία τη ζήτηση των καταναλωτών σε ολόκληρο τον κλάδο.