Μία πολύ παραγωγική συνάντηση είχαν χθες Τρίτη 19.7.2022,  εκπρόσωποι του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ  ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ  ΣΚΑΦΩΝ  ΑΝΕΥ  ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ – ΣΙΤΕΣΑΠ με την Υφυπουργό Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη και συνεργάτες της, στο Υπουργείο Τουρισμού.

 Οι εκπρόσωποι του ΣΙΤΕΣΑΠ εξήγησαν τους προβληματισμούς τους και υπέβαλαν προτάσεις, σε τρεις ενότητες: (α) ενότητα περί της τουριστικής προβολής της δραστηριότητας του γιώτινγκ, (β) ενότητα για ορισμένα λειτουργικά θέματα και (γ) ενότητα σχετικά με τις ανάγκες σε λιμενικές υποδομές.

Σχετικά με την τουριστική προβολή, ο πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Πάρις Λουτριώτης, έθεσε στην κυρία υφυπουργό τρία συγκεκριμένα αιτήματα:

(1) το αίτημα της προβολής της δραστηριότητας του γιώτινγκ, όχι μόνον στην περιοχή των Αθηνών, αλλά και στις άλλες περιοχές της Ελλάδος, ώστε να φαίνεται η γεωγραφική διεύρυνση της δραστηριότητας και σε άλλες περιοχές,

(2) το αίτημα της συμμετοχής της Ελλάδος σε διεθνείς εκθέσεις θαλάσσιου τουρισμού και yachting, και ειδικότερα υπέβαλε την πρόταση σε πρώτη φάση να συμμετέχει ο ΕΟΤ στην μεγάλη ναυτική έκθεση LONDON BOAT SHOW (το επόμενο θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο 2022 στο Southampton), στο οποίο επί πολλά χρόνια πρωτεύουσα συμμετοχή και προβολή των περιοχών της έχει η Τουρκία, και

(3) ζήτησε στην στρατηγική προβολής του ΕΟΤ να περιληφθεί και στοχευμένη προβολή για το γιώτινγκ, είτε με την προετοιμασία ειδικών τουριστικών σποτς, είτε με μικρά βίντεο, που να δείχνουν τις διάφορες διαστάσεις της εμπειρίας του πελάτη του γιώτιγκ.

ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Στην Φωτο (από αριστερά): κ. Κατσανέβας, κ. Γκατζιώνης, κ. Δεληκάρης, Πρόεδρος ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Λουτριώτης, Υφυπουργός κα Ζαχαράκη, κ. Γεωργίου, κα Προύντζου, κ. Σφαέλλος, κ. Πετρέας

Η Κα Ζαχαράκη, αφού επισήμανε τις ιδιαίτερες ενέργειες που έχουν γίνει και για την υποστήριξη του θαλάσσιου τουρισμού, και του γιώτινγκ, ειδικότερα, επεσήμανε το ενδιαφέρον του Υπουργείου Τουρισμού και της γενικότερης Κυβερνητικής πολιτικής, για την προώθηση αυτής της τουριστικής δραστηριότητας, που αναδεικνύει την νησιωτική γεωμορφολογία της Ελλάδος, αλλά και την ανταγωνιστική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Υφυπουργός άκουσε με προσοχή τις προτάσεις προβολής, ζήτησε συγκεκριμένες διευκρινίσεις και σημείωσε ότι θα τις συζητήσει στο πλαίσιο της διαμορφούμενης στρατηγικής τουριστικής προβολής για την επόμενη περίοδο, ενώ συμφώνησε για την εξέταση της δυνατότητας συμμετοχής της Ελλάδος στο LONDON BOAT SHOW.

Στη συνέχεια εξηγήθηκε από τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΙΤΕΣΑΠ το θέμα της ανάγκης να υπάρχει ένας καθορισμένος μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, ανταγωνιστικός σε σχέση με αυτόν που έχουν οι γειτονικές χώρες, για να είναι η δραστηριότητα σε παρόμοια οικονομικά επίπεδα, που να μην υπερβαίνουν τους προϋπολογισμούς των πελατών, όταν γίνεται σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες (επισημαίνεται ότι η Τουρκία, έχει συντελεστή ΜΗΔΕΝ ΦΠΑ).

Στα θέματα λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου, σημαντικό θέμα είναι και η επιμόρφωση, κατάρτιση και επανακατάρτιση, των στελεχών και των πληρωμάτων που ασχολούνται στον κλάδο, και των βοηθητικών υπηρεσιών. Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του ειδικού προγράμματος κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων που έκανε η Υφυπουργός προσφάτως, ο ΣΙΤΕΣΑΠ υπέβαλε το αίτημα, το επόμενο πρόγραμμα να περιλάβει και ειδικότητες που σχετίζονται με τον θαλάσσιο τουρισμό και κυρίως με τα θέματα της λειτουργίας του επαγγελματικού τουριστικού σκάφους και της «τουριστικής εξυπηρέτησης» των πελατών του.

Στο θέμα της εκπαίδευσης και προγράμματος «διά βίου μάθησης» η Υφυπουργός κα. Ζαχαράκη, δήλωσε ότι αναγνωρίζει την σημασία για τα στελέχη του κλάδου, αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί να επικαλύψει τις αρμοδιότητες για την ναυτική εκπαίδευση που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά συμφώνησε να εξεταστεί στην επόμενη περίοδο, η περίπτωση ειδικών προγραμμάτων για τον κλάδο του γιώτινγκ.

Η τρίτη ενότητα αφορούσε στις λιμενικές υποδομές, όπου ο ΣΙΤΕΣΑΠ επανέλαβε το, από ετών, αίτημα που έχει υποβάλει στους διάφορους υπουργούς τουρισμού, για να χωροθετηθεί μία επαγγελματική Μαρίνα στην Αττική, για να καλύψει τις ανάγκες βάσεις θέσεων ελλιμενισμού των πολλών σκαφών που δραστηριοποιούνται, επισημαίνοντας ότι από την Αττική ξεκινάνε σχεδόν οι μισές ναυλώσεις της Ελλάδος.

Αναφέρθηκε επίσης, από τον ΣΙΤΕΣΑΠ, πρόταση για κάλυψη αναγκών  προσωρινής θέσης ελλιμενισμού για τα διερχόμενα σκάφη. Προτάθηκε, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, να γίνει μία συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να επιτραπεί στα «αλιευτικά αγκυροβόλια», ο προσωρινός ελλιμενισμός διερχομένων σκαφών που χρειάζεται να κάνουν μία διανυκτέρευση – στάση, στη διάρκεια της συνηθισμένης εβδομαδιαίας ναύλωσης.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΣΙΤΕΣΑΠ επεσήμαναν την ανάγκη, τώρα που διαμορφώνεται το Χωροταξικό του Τουρισμού, να περιληφθούν προβλέψεις για χώρους, τόσο χερσαίους όσο και θαλάσσιους, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται σε όλη την επικράτεια, και για βάση λειτουργίας, αλλά και για τα διακινούμενα σκάφη, διότι βασικό πρόβλημα για αυτά είναι η ανεύρεση αγκυροβολίου, για μία νύχτα στην διάρκεια της θαλάσσιας διαδρομής που κάνουν οι ναυλωτές των σκαφών.

Η Υφυπουργός επεσήμανε τις εξειδικευμένες αρμοδιότητες για τα θέματα τουριστικών λιμένων, και υπέδειξε στα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη να συνεργαστούν με τον ΣΙΤΕΣΑΠ για να υποβληθούν και εξεταστούν συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Λουτριώτης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την υφυπουργό κα. Σοφία Ζαχαράκη, διότι η παρούσα κυβέρνηση ιδίως τους τελευταίους μήνες, έχει θετικά αντιμετωπίσει τους προβληματισμούς των επιχειρηματιών του επαγγελματικού τουριστικού σκάφους, και κατά την περίοδο της πανδημίας και στην περίοδο τώρα, της επανάκαμψης, και παρά το ότι δεν είναι όλα τα θέματα διευθετημένα. Όμως, επεσήμανε ότι και ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος του Υπουργείου Ναυτιλίας, και οι διατάξεις που περιλαμβάνονται σε αυτόν από το Υπουργείο Τουρισμού, καθώς και άλλες ανακοινώσεις επικείμενων νομοσχεδίων, δείχνουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά την λειτουργία του κλάδου και τις ανάγκες των επαγγελματιών. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς του ΣΙΤΕΣΑΠ ο Πρόεδρος κ. Πάρις Λουτριώτης, το μέλος Δ.Σ. και Έφορος Δημοσίων Σχέσεων κ. Δημήτρης Δεληκάρης, ο Οικονομικός Σύμβουλος κ. Άγγελος Σφαέλλος και ο Επιστημονικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Πετρέας.

 Από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού, στην  συνάντηση, την υφυπουργό κυρία Σοφία Ζαχαράκη πλαισίωσαν, οι νομικοί της σύμβουλοι κ. Γιάννης Γεωργίου και κ. Κωνσταντίνος Κατσανέβας και τα υπηρεσιακά στελέχη Κα Ελίνα Προύντζου και κ. Γκατζιώνης Δημήτριος

Επειδή τα θέματα είναι αρκετά και εκκρεμούν και άλλα που τέθηκαν ακροθιγώς και χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τονίστηκε από την  πλευρά της πολιτικής ηγεσίας όσο και από την πλευρά υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Τουρισμού., η ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στη συνάντηση αυτή με τον ΣΙΤΕΣΑΠ.