«Το «ταμείο» θα γίνει το φθινόπωρο και σε κάθε περίπτωση το σημαντικότερο όλων είναι το αποτύπωμα της τουριστικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία και φυσικά στην ελληνική κοινωνία», σημειώνει κυρία Νοτοπούλου.

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέει πως είναι βέβαιο πως φέτος ο τουρισμός θα πάει καλύτερα, αλλά το «ταμείο» θα γίνει το φθινόπωρο. Επισημαίνει πως από νωρίς είχαν γίνει παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση για τις ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Υπογραμμίζει επίσης πως οι αυξήσεις που καταγράφονται θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην τουριστική κίνηση. Αναλυτικά η συνέντευξη της τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ως εξής:

Κυρία Νοτοπούλου είναι χαρά μας που σας φιλοξενούμε στην «itn Ελληνικός Τουρισμός». Ο τουριστικός κλάδος έχει περάσει δύσκολα τα δύο τελευταία χρόνια. Φέτος η σεζόν δείχνει πως θα πάει καλύτερα. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας και περιορισμών, η επιθυμία για ταξίδι είναι πιο έντονη από ποτέ. Βλέπουμε ότι υπάρχει κινητικότητα στους δημοφιλείς προορισμούς, ευχόμαστε και προσπαθούμε να πάει καλά ο ελληνικός τουρισμός, όμως παρά το αφήγημα της κυβέρνησης, αυτό που κυριαρχεί και φέτος είναι η αβεβαιότητα. Είναι επιπόλαιο να κάνεις προβλέψεις όταν το τοπίο είναι ρευστό. Κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών, της ενεργειακής κρίσης αλλά και της πανδημίας που συνεχίζεται και αναζωπυρώνεται παρά τις προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου να πείσουν για επικοινωνιακούς λόγους ότι ξεμπερδέψαμε με τον covid.

Προφανώς ο τουρισμός φέτος θα πάει καλύτερα, έχουν ανοίξει οι αγορές, έχουν αρθεί οι περιορισμοί, όμως δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Με δεδομένες τις συνθήκες αβεβαιότητας οι ίδιοι οι φορείς το αποφεύγουν, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως το επίπεδο των εισπράξεων δεν θα αντικατοπτρίζει την εικόνα των επιχειρήσεων αν αναλογιστεί κανείς τα αυξημένα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων. Το «ταμείο» θα γίνει το φθινόπωρο και σε κάθε περίπτωση το σημαντικότερο όλων είναι το αποτύπωμα της τουριστικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία και φυσικά στην ελληνική κοινωνία.

Παρατηρείται το φαινόμενο της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στον τουριστικό κλάδο. Ποιες πιστεύετε πως είναι οι αιτίες και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις κυρίως στον τομέα της εστίασης και μάλιστα πριν ακόμα κορυφωθεί η τουριστική κίνηση εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα.

Από νωρίς εντοπίσαμε το πρόβλημα και το επισημάναμε, η κυβέρνηση όμως συνέχισε να αδιαφορεί.  Επι δύομιση χρόνια αντί να ακούσει τις κραυγές αγωνίας των εργαζομένων και τις αγωνιώδεις προσπάθειες της αντιπολίτευσης και να βελτιώσει τις εργασιακές συνθήκες άφησε ανεξέλεγκτη την κατάσταση ενισχύοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία. Υποβάθμισε το ΣΕΠΕ την ώρα που έχει επαναφέρει εργασιακό Μεσαίωνα με την αντεργατική πολιτική της.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν συνθήκες εργασιακής γαλέρας με εξουθενωτικά ωράρια, εργασία χωρίς ρεπό, χωρίς υπερωρίες, χαμηλούς μισθούς. Τους καταδίκασε στην πείνα και αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εργασία σε άλλους κλάδους με λιγότερη εποχικότητα με καλύτερους όρους εργασίας. Η λύση για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση σίγουρα δεν είναι ούτε το μπόνους των 200ευρώ, ούτε να καλυφθούν τα κενά με συνταξιούχους ή εκπαιδευτικούς όπως ακούσαμε. Ο τουρισμός και οι άνθρωποι που τον υπηρετούν, είναι το πρόσωπο της ελληνικής φιλοξενίας.

Απαιτείται εξειδίκευση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καταρτισμένος και παράλληλα ικανοποιημένος εργαζόμενος θα προσφέρει ανάλογη ποιότητα υπηρεσιών στον επισκέπτη, ενισχύοντας τη θετική εμπειρία που λαμβάνει. Η εκπαίδευση των εργαζομένων και οι καλές εργασιακές συνθήκες αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία μια εικόνας της Ελλάδος ως προορισμού με σημαντική υπεραξία στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Αντιθέτως, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία, ότι η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της θυσιάζει την ποιότητα και το μέλλον του τουριστικού μας προϊόντος και καταδικάζει στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους.  Για εμάς, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το εργασιακό περιβάλλον στον τουρισμό είναι πρωταρχικής σημασίας.

Παρά την εκτιμώμενη άνοδο των αφίξεων, οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για αύξηση του κόστους λειτουργίας κατά 25%, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές, λένε, πως είναι «παγωμένες» στο 2019. Να ρωτήσουμε αν συμμερίζεστε αυτή την άποψη και τι επίδραση κρίνετε πως θα έχει στα τελικά έσοδα ο πληθωρισμός και η άνοδος του ενεργειακού κόστους;

Το ζήτημα είναι τι θα μείνει στο τέλος. Το ταμείο θα γίνει στο τέλος της χρονιάς. Τα ξενοδοχεία λειτουργούν με συμβόλαια που έχουν υπογραφεί το 2021, το κόστος έχει αυξηθεί δραματικά λόγω ενεργειακής κρίσης, ενώ ήδη τα ξενοδοχεία έκαναν διαχείριση ζημίας εδώ και δυόμιση χρόνια. Ο πληθωρισμός του Μαΐου 2022 (11,3%)  αποτελεί ρεκόρ 28 ετών και η Ελλάδα είναι πρώτη στην Δυτική και Νότια Ευρώπη λόγω της αδιαφορίας της κυβέρνησης.

Τα δε επιμέρους στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν τον τομέα του τουρισμού, πέραν των υπερβολικών αυξήσεων στην ενέργεια και στον ηλεκτρισμό, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τον εσωτερικό τουρισμό και ευρύτερα. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, οι τιμές των μεταφορών με αεροπλάνο αυξήθηκαν κατά 22,8%, των καταλυμάτων κατά 22,2%,  των πλοίων κατά 17,7%, ενώ αυξήσεις μεταξύ 10-20% υπάρχουν και στα τρόφιμα και τα αγαθά που αποτελούν βασικά είδη της αλυσίδας.

Οι αυξήσεις στην πραγματικότητα είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι δεν έχουν ακόμα καταγραφεί οι κινήσεις της περιόδου αιχμής για τον κλάδο. Οποιαδήποτε πρόβλεψη δεν θα ήταν ασφαλής. Από την άλλη μεριά, είναι μεγάλη επιπολαιότητα του κ. Κικίλια να μιλά για αύξηση 884% στις αφίξεις και 1000% στις εισπράξεις τον Απρίλιο 2022 συγκρίνοντας τα μεγέθη με την περσινή χρονιά που η χώρα ήταν κλειστή!