Για τα 70 χρόνια δράσης που συμπληρώνει το Επιμελητήριο Βοιωτίας, αλλά και για τα προτερήματα της περιοχής που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πιο ακμαίο μέλλον μας μιλά ο μακροβιότερος πρόεδρος στον χώρο των Επιμελητηρίων, καθώς από το 1988 δίνει τη μάχη για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Εβδομήντα χρόνια δράσης συμπληρώνει φέτος το Επιμελητήριο της Βοιωτίας και τα γιορτάζει μέσα σε ένα διήμερο εκδηλώσεων στη Λιβαδειά, όπου το σύνολο του Επιχειρηματικού, πολιτικού και αυτοδιοικητικού κόσμου θα δώσει ένα δυναμικό παρών. Πρόεδρος του παραμένει εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ο κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο οποίος μας μιλά γι’ αυτή την μεγάλη διαδρομή, τόσο στη Βοιωτία όσο και εν γένει στο χώρο των Επιμελητηρίων, καθώς αποτελεί τον μακροβιότερο πρόεδρο σε όλη την Ελλάδα.

Κύριε Αγνιάδη είναι χαρά μας που σας φιλοξενούμε στην «itn Ελληνικός Τουρισμός». Το Επιμελητήριο Βοιωτίας συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής και με την ευκαιρία πραγματοποιείτε επετειακή εκδήλωση στις 17 και 18 Ιουνίου. Τι έχει συμβεί μέσα σε αυτές τις επτά δεκαετίες;

Το Επιμελητήριο μας ιδρύθηκε το 1952 και από τότε στέκεται διαρκώς στο πλευρό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με πολλές, συνεχείς δράσεις, με πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, με εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, ταξίδια και αποστολές αλλά και πολλές συμμετοχές σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις. Προσωπικά είμαι ταυτισμένος με όλη αυτή τη διαδρομή, εάν σκεφτεί κανείς ότι έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας από το 1988.

Σ` αυτή την μεγάλη διαδρομή, πέρα από αυτά που προβλέπονταν να γίνουν στο πλαίσιο του επιμελητηριακού θεσμού, προσδώσαμε στην δράση μας ένα έντονο κοινωνικό χαρακτήρα. Ήμασταν πάντοτε αρωγοί σε πρωτοβουλίες της τοπικής μας κοινωνίας, σε συλλογικές δράσεις, σε ιδρύματα και κοινωνικούς φορείς.

Αυτή ήταν η βασική μας διαφοροποίηση, από πολλά Επιμελητήρια, πολύ πριν αρχίσει η επιχειρηματικότητα, δηλαδή, να «μιλά» για την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Για εμάς αυτή η κοινωνική υπευθυνότητα ήταν κομμάτι της φιλοσοφίας μας και παραμένει ένας κυρίαρχος πυλώνας για τις δράσεις μας.

Ο πληθωρισμός καλπάζει και το ίδιο και το κόστος στην ενέργεια. Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αγορά της Βοιωτίας;

Το ενεργειακό κόστος δεν είναι θέμα που μπορεί να αφορά μια περιοχή ή έναν Νομό ή μια συγκεκριμένη αγορά. Αφορά όλους μας, είτε είμαστε επιχειρηματίες, είτε απλοί καταναλωτές. Οι επιπτώσεις από την πολύ μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους ακόμη δεν μπορούν να υπολογιστούν, καθώς είμαστε μέσα στη δίνη όλων αυτών κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή οικονομία και κατ` επέκταση την δική μας οικονομία.

Η Βοιωτία είναι ένας νομός με μεγάλη ενεργειακή δυναμική, αλλά και με πολύ υψηλές ενεργειακές ανάγκες. Από τις βασικές, δε, διεκδικήσεις ήταν και η έλευση του φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις, στη Λιβαδειά και τη Θήβα, γεγονός που με την συμβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας γίνεται πραγματικότητα.

Παρακολουθούμε αυτό το τεράστιο θέμα, καταθέτουμε προτάσεις στην κυβέρνηση ως επιμελητηριακή κοινότητα και ελπίζουμε ότι τα βοηθήματα, που ανακοινώνονται θα έχουν και τα ανάλογα αποτελέσματα για όλους.

Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για την ανάκαμψη, ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα δώσουν «ανάσα» στις επιχειρήσεις;

Η Βοιωτία δεν είναι ένας νομός ίδιος από τη μία άκρη του μέχρι την άλλη, κι` αυτό ήταν πάντοτε ένα μεγάλος προβληματισμός, όσον αφορά τις προτεραιότητες που έπρεπε να τεθούν για την ανάπτυξή του. Ωστόσο, στη νέα προγραμματική περίοδο έχουμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία αφορά την υποχρηματοδότηση της Στερεάς Ελλάδας μέσα από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Με μπροστάρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καταφέραμε στα τέλη του 2020 να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την αδικία και να διπλασιάσουμε τους διαθέσιμους πόρους για την νέα περίοδο 2021-2027.

Στο νέο ΕΣΠΑ, το 20% πηγαίνει στην πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή, το 7% στα συγκοινωνιακά έργα και τα λιμάνια, το 15% σε υποδομές υγείας, παιδείας, πολιτισμού και τουρισμού, το 25% σε κοινωνικές δράσεις, το 18% στην προώθηση βιώσιμης ολοκληρωμένης ανάπτυξης και το 13% στην ψηφιακή συνδεσιμότητα. Πιστεύω ότι έχουμε τις προϋποθέσεις για να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η Βοιωτία, άλλωστε, ήταν πάντοτε φιλική σε επενδύσεις, με σεβασμό, όμως, στις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και στο φυσικό μας περιβάλλον.

Η Βοιωτία διαθέτει μεγάλο παραλιακό μέτωπο με τουριστική κίνηση. Πέρυσι υπέστη αρκετές απώλειες λόγω της κλειστής διώρυγας στον Ισθμό, ιδίως από τον θαλάσσιο τουρισμό. Θα είναι καλύτερα φέτος τα πράγματα;

Το παραλιακό μέτωπο της Βοιωτίας παραμένει ένας άγνωστος σε πολλούς προορισμός, με ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη και με πολλές εξοχικές κατοικίες. Οι παραλίες της Βοιωτίας βρέχονται κυρίως από τον Κορινθιακό Κόλπο αλλά και από τον Ευβοϊκό. Θα έλεγα ότι αυτό που κυρίως θα μπορούσε να αποτελέσει «απειλή», για φέτος, είναι το φαινόμενο με τις τσούχτρες, που λέγεται ότι φέτος θα έχει πάλι πολύ μεγάλη έξαρση. Ως Επιμελητήριο Βοιωτίας έχουμε ζητήσει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων μας σε περιπτώσεις, που θα υπάρξει πλήγμα στον εγχώριο τουρισμό μας.

Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο ποιο είναι το πλάνο του Επιμελητηρίου για την περιοχή; Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στη Βοιωτία;

Ο τόπος μας είναι ευλογημένος! Έχει τα πάντα, πλούσια αγροτική παραγωγή, πολύ όμορφη φύση, μνημεία και μεγάλη ιστορία, τουριστικά μνημεία. Διαθέτει πολύ μεγάλη επιχειρηματική δράση στο κέντρο της Ελλάδας, πάνω στους οδικούς άξονες της χώρας μας. Προτάσεις υπάρχουν πάρα πολλές, όπως και κίνητρα για να τις υλοποιήσουμε. Προσωπικά, μετά από τόσα χρόνια στα κοινά, εκείνο που πιστεύω ότι πρέπει να κυριαρχήσει ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο και τους εμπλεκόμενους φορείς είναι η ομόνοια και η ομοψυχία. Εάν γίνουμε όλοι μια γροθιά, σίγουρα θα κάνουμε τη διαφορά, όχι μόνο στη Βοιωτία, αλλά και στη χώρα μας!

Πρόγραμμα Επιμελητηρίου:

Επετειακές εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου
Βοιωτίας  για την συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του

Πρόγραμμα

17-18 Ιουνίου 2022

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022

Αίθουσα εκδηλώσεων Επιμελητηρίου Βοιωτίας (Λ. Κουτσοπετάλου 1, Λιβαδειά)

6.00 – 6.30 μ.μ. Προσέλευση

6.30 μ.μ. Έναρξη Διευρυμένης Διοικητικής Επιτροπής

Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

7.00 μ.μ. Ομιλία Αν. Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση.

7.20 μ.μ. – 8.00 μ.μ. Τοποθετήσεις – Παρεμβάσεις.

8.30 μ.μ. Έναρξη επετειακών εκδηλώσεων στις Πηγές της Κρύας (Λιβαδειά) για τα 70 χρόνια του Επιμελητηρίου Βοιωτίας.

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022 (πρωί)

Αίθουσα Εκδηλώσεων Διοικητηρίου Π.Ε. Βοιωτίας (Φίλωνος 35-39, Λιβαδειά)

10.00 – 10.30 π.μ. Προσέλευση

10.30 π.μ. Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάχη Π.Ε. Βοιωτίας, κας Φανής Παπαθωμά

11.00 π.μ. Παρουσίαση επετειακών εκδόσεων για τα 70 χρόνια του Επιμελητηρίου Βοιωτίας

Ομιλητές: Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων

– τ. Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Αλέξης Χαρίτσης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας

– τ. Υπουργός

Παναγιώτης Λώλος, Πρόεδρος

Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ)

Συντονιστής: Λάμπρος Ρόδης, Δημοσιογράφος.

11.45 π.μ. Κύκλος συζήτησης: «Το αναπτυξιακό πρότυπο της νέας δεκαετίας, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο»

Ομιλητής: Γιάννης Τσακίρης,

Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Συμμετέχουν:

Γιώργος Καββαθάς,

Πρόεδρος Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε

Γιώργος Καρανίκας,

Πρόεδρος Ε.Σ.Ε.Ε.

Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος,

Πρόεδρος Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ

Χρήστος Μούτσιος,

Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Ιωάννης Παπασπύρος,

Διευθυντής Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Τομέα Μεταλλουργίας, Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Συντονιστής: Νίκος Υποφάντης, Δημοσιογράφος.

2.00 μ.μ. Γεύμα στην Ταβέρνα «Νώντας» (Λιβαδειά)

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022 (απόγευμα)

Αίθουσα Εκδηλώσεων Διοικητηρίου Π.Ε. Βοιωτίας (Φίλωνος 35-39, Λιβαδειά)

7.30 – 8.00 μ.μ. Προσέλευση

8.00 μ.μ. Έναρξη κεντρικής επετειακής εκδήλωσης

Καλωσόρισμα Προέδρου Επιμελητηρίου Βοιωτίας, κ. Παναγιώτη Αγνιάδη,

Χαιρετισμός Προέδρου Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιάννη Μασούτη,

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανού,

Χαιρετισμός Δημάρχου Λεβαδέων, κ. Γιάννη Ταγκαλέγκα,

Χαιρετισμός Προέδρου ΕΒΕΑ, κ. Γιάννη Μπρατάκου.

Την βραδιά θα τιμήσουν με την παρουσία τους και θα μιλήσουν ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου

Βραβεύσεις από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και το Επιμελητήριο Βοιωτίας

Μουσικό πρόγραμμα

Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022

Τουριστικές επισκέψεις