«Σήμερα έχουμε φτάσει τα 235 αδειοδοτημένα αλιευτικά με άδεια Αλιευτικού Τουρισμού» σημειώνει ο κύριος Λουρδής και συμπληρώνει πως είμαστε η καλύτερη περιοχή της Ευρώπης και ίσως από τις λίγες σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού.

Ο Γιώργος Λουρδής είναι γνωστός για τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Σήμερα τα πράγματα φαίνεται πως μπαίνουν σε μια σειρά και όπως τονίζει ο ίδιος εξαρτάται πλέον από εμάς να επιλέξουμε η εξέλιξη της ιστορίας. «Εμείς λέμε ότι μπορούμε σε τρία χρόνια να είμαστε Διεθνής Αλιευτικός Προορισμός, με περισσότερα από 1000 ψαροκάικα με άδεια Αλιευτικού Τουρισμού, τα οποία θα πηγαίνουν παντού», τονίζει. Αναλυτικά η συνέντευξη του κυρίου Λουρδή έχει ως εξής:

Κύριε Λουρδή είναι χαρά μας που σας φιλοξενούμε στην «itn Ελληνικός Τουρισμός». Έχετε δώσει μεγάλο αγώνα για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Το θεσμικό πλαίσιο για τον αλιευτικό τουρισμό δημιουργήθηκε μόλις το 2015. Πρόσφατα συναντηθήκατε και με τους υπουργούς Σ. Κεδίκογλου και Σ. Ζαχαράκη. Έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα; Είναι εύκολο να ασχοληθεί σήμερα κάποιος με τον αλιευτικό τουρισμό; 

Σήμερα έχουμε φτάσει τα 235 αδειοδοτημένα Αλιευτικά με άδεια Αλιευτικού Τουρισμού. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι υπογράφτηκε το  Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργών που αναφέρατε, για προώθηση του Αλιευτικού Τουρισμού και πριν μερικές ημέρες έγινε στην Ερέτρια η πρώτη επίσημη Ημερίδα. 

Ξέρετε μπορεί να περιμέναμε επτά (7) χρόνια από τότε που βγήκε το Νομικό Πλαίσιο (13/5/2015), για να φτάσουμε στην Ερέτρια (31/5/2022), που είναι ο πρώτος σταθμός του τριετές Μνημονίου Συνεργασίας των Υπουργών, αλλά τώρα πια είμαστε πολύ αισιόδοξοι, γιατί γίνεται η Ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού, κυβερνητική υπόθεση και μάλιστα με την στήριξη όλων των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης (στην σχετική συζήτηση που έγινε στην Βουλή, δεν υπήρξε καμιά αντίρρηση από κανένα κόμμα). 

Ποια είναι τα οφέλη από αυτή τη μορφή τουρισμού σε έναν παραθαλάσσιο προορισμό και ποια τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει να γίνει πιο γνωστός ο αλιευτικός τουρισμός στο εσωτερικό και στο εξωτερικό; Έχει υπάρξει κάποια πρωτοβουλία από τον ΕΟΤ;  

Σήμερα ξέρουμε όλοι ότι: 

  • Ο Αλιευτικός Τουρισμός στην Χώρα μας, είναι κάτι πολύ θετικό για όλους, για την Αλιεία και τον Αλιευτικό μας στόλο, για το θαλάσσιο περιβάλλον, για τον τουρισμό μας, για την ανάπτυξη. 
  • Επίσης γνωρίζουμε πολλοί, ότι στην δική μας ευρωπαϊκή γειτονιά (Βόρειο και Νότιο Ευβοϊκό, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος και γενικά σε όλη την χώρα μας), μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή περιοχή και ίσως από τις λίγες καλύτερες περιοχές σε όλο τον κόσμο… 

Συνεπώς εάν συμφωνούμε στα παραπάνω και θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι – αποτελεσματικοί, θα πρέπει να απαντήσουμε με πειστικά επιχειρήματα στο παρακάτω ερώτημα που έρχεται μόνο του…  

«Πότε θέλουμε να γίνουμε Διεθνής Αλιευτικός Προορισμός;», εμείς πότε θέλουμε, από εμάς εξαρτάται, όχι πότε θέλουν οι άλλοι… Εμείς λέμε ότι μπορούμε σε τρία χρόνια, (31/5/2025), να είμαστε Διεθνής Αλιευτικός Προορισμός, με περισσότερα από 1000 ψαροκάικα με άδεια Αλιευτικού Τουρισμού, τα οποία θα πηγαίνουν παντού, (όπου πάει το νησί μας, ο τουρισμός μας, αλλά και τα υπόλοιπα Αγροτικά μας Προϊόντα, να πηγαίνει και ο Αλιευτικός Τουρισμός).

Θα έρχονται και θα ξανάρχονται ευτυχισμένοι Τουρίστες στη χώρα μας, οι οποίοι θα ανυπομονούν να ζήσουν μερικές ώρες μαζί με τον  ψαρά μέσα στο Ψαροκάικο, αρκεί ο Αλιευτικός Τουρισμός να γίνει «κτήμα», όχι μόνο του ψαρά και της οικογένειάς του, (που χρειάζεται ο ψαράς την γυναίκα του και τα παιδιά του – νέους της περιοχής), αλλά όλης της τοπικής κοινωνίας.

Μάλιστα πέρσι το καλοκαίρι κάναμε 13 επίσημες Ημερίδες και πολλές ανεπίσημες συζητήσεις για ευαισθητοποίηση όλης της τοπικής κοινωνίας, με πολύ καλά αποτελέσματα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Επίσης, πέρσι το καλοκαίρι, είχαμε και συνεργασία με πολλούς Skippers (από σκάφη αναψυχής), που αναζητούσαν αυθεντικές εμπειρίες ψαρέματος, για τους πελάτες τους. 

Τελειώνοντας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, κάτι που μου είπε ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος σε μια Ημερίδα στον Πειραιά,  

«Ο Παρθενώνας στην Ελλάδα έχει 2500 χρόνια ιστορία, η Αλιεία στην Ελλάδα έχει 10.000 χρόνια ιστορία. Μήπως πρόκειται, για έναν ακόμα «Παρθενώνα» που τον έχουμε «κρυμμένο» και έφτασε η στιγμή μέσω του Αλιευτικού Τουρισμού, να τον αποκαλύψουμε σε όλο τον κόσμο;».

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για το καλύτερο Ευρωπαϊκό Αγροτικό Προϊόν που έχουμε, τον Αλιευτικό Τουρισμό στην Ελλάδα, και παραμένω πάντα στην διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου συνομιλητή-τριας, που θα ήθελε περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω, (η επικοινωνία μπορεί να γίνει και μέσα από την πλατφόρμα μας στο www.fishingtrips.gr).