Τον βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Αλέξανδρο Αυλωνίτη επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος Δημήτρης Λουκάς και ο έφορος Κώστας Μαλαχάς του Σωματείου Οδηγών των εν Κερκύρα Τουριστικών επιχειρήσεων, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Η υπερεργασία (τουλάχιστον 14ωρη εργασία ημερησίως και σε πολλές περιπτώσεις και 18ωρη), η άρνηση της πλειοψηφίας των τουριστικών επιχειρήσεων να υπογράψουν τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι αμοιβές που σε πολλές περιπτώσεις είναι κατώτερες της προσφερόμενης υπηρεσίας, οι τριετίες και οι υπερωρίες που δεν υπολογίζονται και τα εργατικά δικαιώματα που είναι απολύτως διαλυμένα, συνθέτουν μια κατάσταση αφόρητη για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Για «καθεστώς γαλέρας» έκανε λόγο ο βουλευτής Αλ. Αυλωνίτης, αφού άκουσε τους συνδικαλιστές των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, και επισήμανε ότι «πρέπει να επιδιώξουμε κρατική παρέμβαση, έστω και βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας. Να απαιτήσουμε ασφαλείς και δίκαιες συνθήκες εργασίας, πληρωμή των υπερωριών και αύξηση του κατώτατου μισθού διότι εξαιτίας του νόμου Χατζηδάκη που διέλυσε τα εργατικά δικαιώματα, παρατηρείται έλλειψη προσφοράς εργασίας, που τείνει να γίνει κανόνας στους απασχολούμενους στον τουρισμό – επισιτισμό, και αναζήτηση άλλης εργασίας πιο προσοδοφόρας».

Η απροσδιόριστη κατάσταση που αλλάζει από εργοδότη σε εργοδότη, αλλά και το εργασιακό πλαίσιο που είναι διαφορετικό ανά περιοχή στην χώρα συνθέτουν μια εκρηκτική κατάσταση με σοβαρές αδικίες σε βάρος εργαζομένων στον ίδιο κλάδο, οι οποίες διαιωνίζονται ελλείψει επιθεωρήσεων ελέγχου και καταγραφής των αυθαιρεσιών. «Συνεπώς θα πρέπει να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου, από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Τροχαία Κέρκυρας και το ΣΕΠΕ, τα οποία είναι αρμόδια για τις επιθεωρήσεις. Τόσο για την υπογραφή τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας όσο και για την αδράνεια των Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου, είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Σωματείο Οδηγών των εν Κερκύρα Τουριστικών επιχειρήσεων και θα αναζητήσουμε απαντήσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου», κατέληξε ο κ. Αυλωνίτης.