Το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Γερμανία απέρριψε την προσφυγή ξενοδόχων από πολλές γερμανικές πόλεις και αποφάνθηκε ότι ο δημοτικός φόρος μπορεί να παραμείνει

Γερμανοί ξενοδόχοι από πολλές γερμανικές πόλεις έχασαν τη «μάχη» για την κατάργηση του λεγόμενου «φόρου κλίνης» που επιβάλλεται από τις τοπικές αρχές, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε ότι το εν λόγω τέλος είναι συνταγματικό και ως εκ τούτου μπορεί να παραμείνει

Ο «φόρος κλίνης» αφορά συνήθως περίπου 5% του κόστους μιας διανυκτέρευσης. Η επιβάρυνση αυτή αμφισβητήθηκε από τους ξενοδόχους στο Αμβούργο, τη Βρέμη και το Φράιμπουργκ οι οποίοι κατέθεσαν σχετική προσφυγή στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας. Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο φόρος είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα, πράγμα που σημαίνει ότι η επιβάρυνση μπορεί να παραμείνει σε ισχύ στις τρεις πόλεις που εμπλέκονται στην αγωγή.

Με διάφορες διαφορετικές ονομασίες, όπως «φόρος τουρισμού» ή «δημοτικός φόρος», περίπου 30 δήμοι στη Γερμανία επιβάλλουν τον φόρο κλίνης στα ξενοδοχεία κάθε φορά που ένας επισκέπτης διανυκτερεύει. Σε ορισμένα μέρη πρόκειται για ένα σταθερό ποσό, για παράδειγμα 3 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Ο φόρος επί των κλινών, ο οποίος αποσκοπεί στην είσπραξη χρημάτων από τις επισκέψεις των τουριστών, προέκυψε ως ένας τρόπος για να καλυφθεί ένα κενό στους προϋπολογισμούς των τοπικών αρχών που εμφανίστηκε όταν τα ξενοδοχεία σταμάτησαν να καταβάλλουν τόσο πολύ ΦΠΑ το 2010. Οι δικαστές απέρριψαν επιπλέον και το επιχείρημα ότι ο φόρος θα μπορούσε να επιβληθεί στους ίδιους τους επισκέπτες των ξενοδοχείων, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν «εφικτό».