Σε ομιλία που πραγματοποίησε ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρου Αυλωνίτη στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  που διοργάνωσε ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λευκίμμης τόνισε πως :

► Όταν μάθαμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ κίνησε τη διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λευκίμμης ήταν πλέον όλα έτοιμα και σε μελετητικό επίπεδο. Που σημαίνει ότι τούτη η κυβέρνηση την αρχή της διαβούλευσης και το δημοκρατικό της καθήκον να λάβει υπόψη της την άποψη κατοίκων και δημοτικής αρχής, δεν το έπραξε. Ως εκ τούτου διέπραξε ένα πολιτικό και κοινωνικό ολίσθημα και αυτό αποτελεί τη συγκολλητική ουσία που μας ενώνει στην αντίδρασή μας.

► Δεν είμαστε όμως όλοι μαζί για το λιμάνι της Λευκίμμης. Θα σχολιάσω επικριτικά, ότι παράλληλα με τούτη τη συγκέντρωση γίνεται μια άλλη, σε κοντινή περιοχή, κομματικού χαρακτήρα και εννοώ φυσικά από τη Ν.Δ. Αυτό δεν είναι σωστό γιατί έχει χαρακτηριστικά και μορφή αντισυγκέντρωσης

► Η παρουσία μου εδώ συμβολίζει την απόλυτα εκφρασμένη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να αντιδράσει στην ιδιωτικοποίηση. Το αποδείξαμε εμπράκτως διοργανώνοντας συζήτηση στη Λευκίμμη με τους φορείς, με εκπρόσωπο της πρώην κυβέρνησης τον τότε Γ.Γ. Λιμένων κ. Λαμπρίδη. Στη συζήτηση αυτή διατρανώθηκε η αντίθεσή μας, και με επιστημονικό και πολιτικό τρόπο προσδιορίσαμε τους λόγους για τους οποίους δεν θέλουμε την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Λευκίμμης.

► Εκτός από τους πολιτικούς λόγους, αφού παλέψατε σαν κοινωνία να φτιαχτεί αυτό το λιμάνι, υπάρχουν και τεχνικοί λόγοι: Δεν είναι δυνατό μέσα στην ίδια λιμενολεκάνη να λειτουργήσουν μαζί η Μαρίνα τουριστικών σκαφών, τα ημερόπλοια, οι αλιείς και σε μια γωνιά – που θα δημιουργήσουν στο λιμενοβραχίονα-  να τοποθετήσουν τα καράβια της ακτοπλοϊκής γραμμής.

► Γιατί όμως θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν το λιμάνι; Έκανα μια έρευνα στα στοιχεία από το 2003 έως σήμερα με αιχμή το 2018 και αποδείχθηκε ότι από  το λιμάνι της Λευκίμμης διακινήθηκαν 502.000  επιβάτες με αυξητικό αριθμό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το λιμάνι της Λευκίμμης. Αυτό δίνει πρόσθετη υπεραξία στο λιμάνι κι αυτή την πρόσθετη υπεραξία θέλουν να τη δώσουν σε ιδιώτη.

► Στην πόλη της Κέρκυρας προωθείται η δημιουργία της μαρίνας mega yachts εξαρχής από ιδιώτη. Εδώ, ένα λιμάνι έτοιμο, το δίνουν σε ιδιώτη, ενώ θα μπορούσαν να κατασκευάσουν μαρίνα τουριστικών σκαφών σε οποιοδήποτε σημείο της ακτογραμμής. Γιατί δεν το κάνουν; Γιατί θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν και την ακτοπλοϊκή γραμμή; Γιατί είναι αυξανόμενη η ζήτηση, άρα και καθοδηγούμενη, άρα και αυξανόμενα τα έσοδα.