Γιάννης Πλακιωτάκης: Η συμφωνία τροποποίησης της σύμβασης με τον ΟΛΠ διασφαλίζει και την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης και τα συμφέροντα του Δημοσίου.

«Η κυβέρνηση θεωρεί την επένδυση του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά κομβικής σημασίας για την πόλη, την τοπική κοινωνία, την εθνική οικονομία, αλλά και τη γεωστρατηγική θέση της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή. Με την τροποποίηση της σύμβασης Σύμβασης του 2016, διασφαλίζουμε την εξέλιξη της επένδυσης, διασφαλίζουμε τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, διασφαλίζουμε πολλά και σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την τοπική κοινωνία». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή για την κύρωση της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε..

«Είναι γεγονός», συνέχισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, «ότι έχει καθυστερήσει το πρόγραμμα υποχρεωτικών επενδύσεων, αφού το συμβασιοποιημένο κομμάτι είναι πολύ κοντά στο 90%, αλλά το ποσοστό ολοκλήρωσης των έργων ανέρχεται στο 33,9%. Οι αιτίες της καθυστέρησης είναι πολλές και σύνθετες και – προφανώς – σε περίπτωση διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών, θα έκριναν τα δικαστήρια ποιες ήταν και κατά πόσο κάθε μία θα οφειλόταν σε υπαιτιότητα της μίας, της άλλης ή και των δύο πλευρών».

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν επέλεξε το δρόμο της διαμάχης, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαμάχη θα είχε αμφίβολο αποτέλεσμα και – πιο σημαντικό – θα σήμαινε αυτομάτως τη διακοπή της επένδυσης. Με τεράστια ζημιά για την ελληνική οικονομία. Με τεράστια ζημιά για φορείς και τοπική κοινωνία. Με τεράστια ζημιά στις σχέσεις της Ελλάδας με μία ισχυρή τρίτη χώρα. Με τεράστια ζημιά για το επενδυτικό κλίμα.

Η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της διαπραγμάτευσης με τον επενδυτή και έφερε ενώπιον της Βουλής την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης που επιτυγχάνει αφενός την ολοκλήρωση της επένδυσης και αφετέρου την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου με 3 συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Σε περίπτωση που οι υποχρεωτικές επενδύσεις δεν υλοποιηθούν σε ποσοστό τουλάχιστον 98% του συνολικού τους προϋπολογισμού εντός χρονικού διαστήματος 5 ετών από τη μεταβίβαση του 16% και, σε κάθε περίπτωση, εντός απώτατου χρονικού διαστήματος 10 ετών με υπαιτιότητα του ΟΛΠ/Cosco, η κυριότητα των μετοχών επανέρχεται στο ΤΑΙΠΕΔ.

Προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ύψους 15 εκ., επιπλέον εγγύηση ύψους 29 εκ. ευρώ.

Θεσπίζεται δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ, ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων του ΟΛΠ για τις υποχρεωτικές επενδύσεις, όσο και για στρατηγικές αποφάσεις.

Με την τροποποίηση της σύμβασης διασφαλίζεται η εξέλιξη της επένδυσης. Διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου Διασφαλίζονται οφέλη για την οικονομία και την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε επιπλέον ότι:

«Στο μηδενισμό του ΣΥΡΙΖΑ, απαντάμε με έργο. Στην κινδυνολογία του ΣΥΡΙΖΑ, απαντάμε με σίγουρες κινήσεις. Στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, απαντάμε με υπευθυνότητα.

Γι’ αυτό οι πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι’ αυτό η πατρίδα μας αποτελεί επενδυτικό προορισμό και η οικονομία μας βαδίζει σταθερά σε δρόμους ανάπτυξης. Γι’ αυτό η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά».