Έντονες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα και το μέλλον των επιχειρήσεων τουριστικών γραφείων στην Ελλάδα προκαλεί η φημολογούμενη πρόθεση της κυβέρνησης να μην παρατείνει το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» πέρα από τις 31 Μαρτίου του 2022, τη στιγμή που ο κλάδος προσδοκούσε και έχει ζητήσει επανειλημμένως την παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022.

Η κατάργηση του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» στα τέλη του τρέχοντος μήνα, θα προκαλέσει επικίνδυνη ασφυξία στην ήδη ταλαιπωρημένη και ακόμα ανενεργή αγορά οργανωμένου τουρισμού της χώρας μας. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, επισημαίνει ότι όσον αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τα τουριστικά γραφεία, αυτά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη να δουλεύουν κανονικά και δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν πριν από το καλοκαίρι της εφετινής χρονιάς, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέα δυσάρεστα υγειονομικά, γεωπολιτικά ή άλλα δεδομένα.

Επιπλέον, το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στην αγορά της ενέργειας έχει επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στον συγκεκριμένο τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η FedHATTA υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταργηθεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα, ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας που δεν επωφελήθηκαν από την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους, όπως συνέβη με τα καταλύματα. Εάν το πρόγραμμα δεν παραταθεί, οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν το προσωπικό τους το οποίο έχουν ανάγκη για να προετοιμάσουν την επόμενη ημέρα και να ξεκινήσουν κάποτε να δουλεύουν και πάλι κανονικά.

Ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απόλυτη ανάγκη για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων, και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία».