Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) απέστειλε εξώδικο στον Υπουργό Εργασίας κ.Κωστή Χατζηδάκη και τον Διοικητή του e-Ε.Φ.Κ.Α κ. Δουφεξή Παναγιώτη.

Η Ομοσπονδία μας αναγκάστηκε να προβεί στην παραπάνω διαδικασία διότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας αλλά και τις συναντήσεις μας με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το ζήτημα της καταμέτρησης των ενσήμων μας. Ένσημα 3 ολόκληρων χρόνων δεν έχουν καταμετρηθεί!!!! ( 2019 ,2020 ,2021 ).

Αποτέλεσμα αυτού είναι: 1. Η μη έγκαιρη ανανέωση της ασφαλιστικής μας ικανότητας. 2. Η μη καταβολή επιδομάτων που δικαιούμαστε, όπως ΟΑΕΔ, ατυχημάτων, μητρότητας κλπ. 3. Η αδυναμία συνταξιοδότησης των Ξεναγών που συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις. -Είναι κοινωνικά ανάλγητο να διακινδυνεύει κάθε χρόνο η ασφαλιστική μας ικανότητα. -Είναι ανήκουστο οι Ξεναγοί να στερούνται το χειμερινό επίδομα ανεργίας, που νόμιμα δικαιούνται.

Πόσο μάλλον όταν έχει προηγηθεί μία παρατεταμένη λόγω πανδημίας περίοδος ανεργίας. -Είναι απάνθρωπο Ξεναγοί που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί τα ένσημα τους δεν έχουν καταμετρηθεί και να εξαναγκάζονται έτσι να συνεχίζουν να εργάζονται. Όλα τα παραπάνω θα είχαν αποφευχθεί 1.εάν είχε προχωρήσει η μηχανογράφηση των ενσήμων των Ξεναγών. Η σχετική Υπουργική Απόφαση που έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του ΕΦΚΑ είναι έτοιμη μέχρι παραμικρής λεπτομέρειας.

Δυστυχώς, όμως, παραμένει μέχρι σήμερα για άγνωστους σε εμάς λόγους κλειδωμένη στα συρτάρια του Υπουργείου. 2. εάν μέχρι την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης ο ΕΦΚΑ καταμετρούσε τα ένσημά μας. Ο ΕΦΚΑ, αντίθετα προς τη νόμιμη υποχρέωσή του, που υφίσταται ακόμη, αρνείται να καταμετρήσει τα ένσημά μας.

Ζητούμε: 1. Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταμέτρηση των ημερών ασφάλισης των ξεναγών, των ετών 2019, 2020 και 2021, εφόσον, δε, παρίσταται ανάγκη, ακόμα και με περαιτέρω στελέχωση (έστω και παροδική) του τμήματος ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) Ξεναγών Συντάγματος. 2. Να προβεί (επιτέλους) ο Υπουργός στην έκδοση της -μέχρι λεπτομέρειας επεξεργασμένης- Υπουργικής Απόφασης που εκκρεμεί από το 2020 για την μηχανογράφηση των ενσήμων μας. 3. Να εφαρμοστεί στην περίπτωση των ξεναγών το αρ. 60 του Ν. 4872/2021, ώστε για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος ανεργίας να απαιτηθούν 50 ασφαλιστικές ημέρες εργασίας.

Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε αναγκασμένοι να προασπίσουμε την ήδη τρωθείσα αξιοπρέπειά μας με κάθε νόμιμο μέσο και προς κάθε κατεύθυνση.