Στην ηλεκτρονική εφημερίδα “itn Ελληνικός Τουρισμός” που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022, γράφει η Σταυρούλα Στούμπου για τις προοπτικές των ταξιδίων εν μέσω της Omicron.

Οι ταξιδιώτες ανησυχούν εξίσου μήπως η παραλλαγή Omicron διαταράξει τα ταξιδιωτικά τους σχέδια ή θα δυσκολεύει τα ταξίδια όπως και για την παραλλαγή Delta.

Αυτό αποκαλύπτει μια νέα έρευνα που ακολούθησε το συναίσθημα των ταξιδιωτών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 η οποία διεξήχθη από το FinanceBuzz.

Και το 2022 ο COVID-19 είναι στον «αέρα». Οι αυξήσεις στα πρόσφατα κρούσματα εξακολουθούν να δυσχεραίνουν τα ταξιδιωτικά σχέδια, με τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώνουν πτήσεις, κυρίως λόγω έλλειψης μελών πληρώματος.

Η απρόσμενη αύξηση των ακυρώσεων πτήσεων στις διακοπές (χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν παγκοσμίως την παραμονή των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά) συνεχίζεται και το 2022 ως κάτι περισσότερο από ένα εποχιακό γεγονός. Και ποιος φταίει; Η Omicron, η τελευταία παραλλαγή του κορονοϊού που σαρώνει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ανησυχία δεν είναι αβάσιμη, καθώς η νέα παραλλαγή κατέληξε να διαταράξει τα ταξίδια περισσότερο από την Delta. Αυτό διαπιστώνεται  από τον τεράστιο αριθμό ακυρώσεων πτήσεων προς διαφορετικούς προορισμούς.

Όπως η Ισπανία και το Χονγκ Κονγκ που επιβάλλουν αυστηρότερες απαιτήσεις εισόδου στις διεθνείς αφίξεις και ακόμη και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε χώρες στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή.

hotel covid19

Το FinanceBuzz διεξήγαγε τρεις έρευνες σε Αμερικανούς στις 12 Μαΐου 2020,  στις 5 Αυγούστου 2021 (ενώ η παραλλαγή Delta ήταν το κυρίαρχο στέλεχος) και στις 12 Ιανουαρίου 2022 (ενώ η παραλλαγή Omicron ήταν το κυρίαρχο στέλεχος).

Στόχος της ήταν να εντοπίσει την αλλαγή στο συναίσθημα των ταξιδιωτών, τις τάσεις, τους φόβους και τις ανησυχίες γύρω από τον COVID-19.

Η παραλλαγή Omicron έχει παρόμοια ποσοστά ανησυχίας με την παραλλαγή Delta, όταν πρόκειται για αλλαγή ή ακύρωση ταξιδιωτικών σχεδίων. 

Αυτόν τον Ιανουάριο, διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (51%) δηλώνουν ότι έχουν ήδη ακυρώσει ή άλλαξαν σχέδια λόγω της Omicron. Ποσοστό κοντά στο 57% σε σχέση με την Delta. 

Το 31% ακύρωσε τα σχέδιά του οριστικά. Αυτό το ποσοστό ήταν ακόμα χαμηλότερο τόσο από το αρχικό ξέσπασμα του COVID-19 όσο και από την παραλλαγή Delta, όταν το 43% και το 35% των ερωτηθέντων αντίστοιχα ανέφεραν ότι ακύρωσαν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Από αυτούς που δήλωσαν ότι είχαν ήδη ακυρώσει ή άλλαξαν σχέδια ταξιδιού (ή περίμεναν να το κάνουν), σχεδόν 1 στους 3 ακύρωσαν ένα οδικό ταξίδι (34%), ακύρωσαν μια κράτηση ξενοδοχείου (32%) ή άλλαξαν τον ταξιδιωτικό προορισμό τους (31%).

covid 19 travel

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τα διεθνή ταξίδια

Η μεγαλύτερη ανησυχία των ταξιδιωτών με τα διεθνή ταξίδια εξακολουθεί να είναι να μην αρρωστήσουν ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σχεδόν οι μισοί αναφέρουν ως φόβο το ότι θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα σε άλλη χώρα (41%). Άλλες ανησυχίες για διεθνή ταξίδια περιλαμβάνουν το να κολλήσουν COVID-19 ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό και να χρειαστούν ιατρική φροντίδα (34%). 

Καθώς και η πιθανότητα ακυρώσεων πτήσεων που θα μπορούσε να καταστρέψει τα ταξιδιωτικά τους σχέδια (34%).

Στις ΗΠΑ η ομοσπονδιακή εντολή μάσκας απαιτεί από τους ταξιδιώτες να τις φορούν στα αεροδρόμια και στα αεροπλάνα. Αλλά αυτό δεν έχει πάει καλά με όλους. Ο αριθμός των απείθαρχων επιβατών που αγωνίζονται ενάντια στις μάσκες έχει αυξηθεί δραματικά.

Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί ταξιδιώτες (47%) δήλωσαν ότι θα ήταν «λιγότερο πιθανό» να πετάξουν εάν λήξει η εντολή της υποχρεωτικής μάσκας. 

Το 31% των ερωτηθέντων είπε πως θα ήταν «πολύ λιγότερο πιθανό» να πετάξουν. Αυτή είναι μια αύξηση 8 μονάδων στις «πολύ λιγότερες πιθανότητες» να πετάξουν σε σύγκριση με την απάντηση 23% τον Αύγουστο του 2021, όταν έγινε η ίδια ερώτηση.

Όταν ρωτήθηκαν οι ταξιδιώτες εάν έλαβαν υπόψη τους κανόνες κάλυψης και υγειονομικής ασφάλειας από την πανδημία μιας συγκεκριμένης περιοχής στην επιλογή προορισμού διακοπών, το 63% είπε ναι. 

Ποσοστό μειωμένο από το 69% που είπε το ίδιο κατά τη διάρκεια της αύξησης της Delta.

Traveler 1

Τι αλλάζει στον προγραμματισμό ταξιδιού

Ο προγραμματισμός ταξιδιού είναι επίσης λίγο διαφορετικός τώρα από ό,τι στο παρελθόν, ακόμη και σε σύγκριση με τις δύο τελευταίες αυξήσεις. 

Ενώ οι οριστικές ακυρώσεις είναι λιγότερο συχνές κατά τη διάρκεια της έκρηξης της Omicron, το ένα τέταρτο όλων των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι δεν σχεδίαζαν ποτέ κανένα ταξίδι. Ποσοστό αυξημένο κατά 7% από πέρυσι και 1% υψηλότερο ακόμη και από τον Μάιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας. 

Περίπου το 20% των ερωτηθέντων είπε επίσης ότι δεν θα σκεφτόταν να ταξιδέψει διεθνώς αυτή τη στιγμή. Καθώς τα ταξίδια παραμένουν απρόβλεπτα, οι ταξιδιώτες λαμβάνουν προφυλάξεις. 

Όσοι σχεδιάζουν ταξίδια κλίνουν προς επιλογές κράτησης με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων (39%), περιμένουν περισσότερο χρόνο για να κάνουν κράτηση για ταξίδια (35%) και είναι πιο πιθανό να αγοράσουν ένα πρόγραμμα ταξιδιωτικής ασφάλισης (25%).

Στην αρχή της πανδημίας, υπήρχαν ελάχιστα συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης που κάλυπταν καταστάσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, όπως καραντίνες και άλλα θέματα. Τώρα, μπορούν να αγοράσουν ταξιδιωτική ασφάλιση που περιλαμβάνει κάλυψη για τον COVID-19 (μπορεί να φέρει την ένδειξη «κάλυψη επιδημίας» ή κάτι παρόμοιο).

Το ποσοστό των Αμερικανών που σχεδιάζουν ταξίδια τους επόμενους έξι μήνες έχει αυξηθεί στο 91%. Πρόκειται για μια μεγάλη πλειοψηφία λόγω της μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων σε ορισμένες πολιτείες. 

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην έρευνα λέει ότι η πανδημία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την απόφασή τους να ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες. Ποσοστό ένα τρίτο λιγότερο από το ταξιδιωτικό συναίσθημα του Απριλίου 2020.

Οι τάσεις 

Η προσοχή και η προσαρμοστικότητα φαίνεται να είναι οι τάσεις σε όλη την πανδημία. Ωστόσο η αύξηση των ταξιδιωτών που αποφάσισαν να περιμένουν και να δουν τι φέρνει το μέλλον της πανδημίας θα μπορούσε να είναι μια ανοδική τάση στο μέλλον, εάν η πανδημία δεν υποχωρήσει φέτος.

36 37 TAXIDIA OMIKRON
https://itnnews.gr/wp-content/uploads/2022/01/ITN_27012022.pdf