Η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου σε δήλωσή της αναφέρθηκε στο γεγονός πως ο χρειάστηκε ένας χρόνος για να πραγματοποιηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού.

Συγκεκριμένα τόνισε πως «Χρειάστηκε ένας χρόνος και η σθεναρή απαίτηση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για να θυμηθεί ο κ. Κικίλιας να συγκαλέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού το οποίο θα πραγματοποιηθεί «κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως ο Υπουργός Τουρισμού αγνοεί την αξία των συνεργειών με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον σημαντικό ρόλο  αυτού του θεσμού. Απαξιώνει το θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης αποκλείοντάς τον στην πράξη από οποιαδήποτε συμμετοχή ακόμη και σε ζητήματα κομβικής σημασίας.

Το Συμβούλιο Περιφερειών θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην προώθηση προορισμών αλλά και συνολικά στη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος  με τη γνώση και την εμπειρία των ανθρώπων που το απαρτίζουν. Ο υπουργός τουρισμού θα πρέπει να καταλάβει πως μόνο με τη συνέργεια κεντρικού κράτους, περιφερειών και δήμων μπορούμε να εκπονήσουμε επιτυχημένα προγράμματα για τη νέα χρονιά και την ενιαία εθνική στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού!».

Επιπλέον σχολίασε τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) τα οποία δείχνουν μέση πληρότητα 15,2% στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας. Χαρακτηριστικά η κ. Νοτοπούλου σχολίασε «Τα επίσημα στοιχεία για τις πληρότητες των τουριστικών καταλυμάτων, όπως προκύπτουν από την εβδομαδιαία έρευνα του χειμερινού παρατηρητηρίου του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των ενώσεων ξενοδόχων προ δυόμιση εβδομάδων. Τα μεγέθη είναι αποκαλυπτικά.

Η μέση πληρότητα 15,2% στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, αλλά και η χαμηλή μέση τιμή διανυκτέρευσης, είναι ενδεικτικές της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν τα καταλύματα τόσο του ορεινού όγκου και των χειμερινών προορισμών, όσο και των αστικών κέντρων. Οι κραυγές αγωνίας όμως των επιχειρηματιών και των εργαζομένων του κλάδου πέφτουν στο κενό! Καλούμε τον Υπουργό Τουρισμού να πάψει να εμπαίζει τους ανθρώπους του τουρισμού με θριαμβολογίες και εκτιμήσεις που δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Καλούμε την Κυβέρνηση της Ν.Δ  να λάβει άμεσα και γενναία μέτρα στήριξης για να σωθεί ο ελληνικός τουρισμός.»