Συνέντευξή στην εφημερίδα «Real News» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα έδωσε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας ο οποίος φάνηκε αισιόδοξος πως το καλοκαίρι του 2022 θα πρωταγωνιστήσει στον τουρισμό .

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Τουρισμού σχολίασε την πολύ καλή απόδοση του τουρισμού το 2021 «Ο Τουρισμός συμβάλλει άμεσα στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στηρίζει την ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων. Αυτό είναι και το «μέρισμα» που επιστρέφει ο τουρισμός στην κοινωνία και στην αγορά, στους μικρομεσαίους εμπόρους, στους επιχειρηματίες της εστίασης, σε όλους όσοι θρέφουν και θρέφονται από την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα τα πήγε καλά το καλοκαίρι του 2021 γιατί είχε ένα οργανωμένο σχέδιο για το «πώς, πότε και με ποιον τρόπο» θα υποδεχτεί τους επισκέπτες της. Τα αντανακλαστικά που επέδειξε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στη δημιουργία και εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων από τους επαγγελματίες του τουρισμού, ενίσχυσαν το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς τους επισκέπτες μας. Γνωρίζω καλά τη δουλειά που έγινε, καθώς τότε είχα την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.

Το θετικό πρόσημο καταγράφηκε σε όλους τους δείκτες: Από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και αφίξεις, που ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες, μέχρι την αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης των ξένων επισκεπτών, η οποία έφτασε το 20% – κάτι πολύ σημαντικό για τις τοπικές οικονομίες – με τον καθέναν επισκέπτη να δαπανά κατά μέσο όρο περισσότερα από 600 ευρώ.

Ο κ. Κικίλιας συνέχισε αναφερόμενος και στο καλοκαίρι του 2022. «Δουλεύουμε σκληρά και είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει στον τουρισμό το καλοκαίρι του 2022. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποιον αυτόματο πιλότο. Κερδίζεται καθημερινά με μεθοδική προσπάθεια που εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, οργανωμένες καμπάνιες μαζί με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, συνέργειες με μεγάλους «παίκτες» της αγοράς, αξιοποίηση των σύγχρονων διεθνών τάσεων όπως οι ψηφιακοί νομάδες.

Ήδη η TUI, ο μεγαλύτερος tour operator στη χώρα, έχει δηλώσει ότι θα διπλασιάσει τους επισκέπτες της προς την Ελλάδα, από 1.5εκ σε 3εκ., ξεπερνώντας ενδεχομένως ακόμα και το 2019. Την ίδια εικόνα παίρνουμε και από τις αεροπορικές εταιρείες τα ξενοδοχεία, την κρουαζιέρα».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου  αν η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό πέρα από την καλοκαιρινή περίοδο, ο Υπουργός Τουρισμού σχολίασε «Φυσικά και μπορεί! Αυτό συνέβη και το 2021, στον βαθμό που επέτρεψε η πανδημία. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είχαμε πτήσεις στην Κρήτη και στη Ρόδο, στις 5 Φεβρουαρίου έχουμε κρουαζιερόπλοιο στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μια δυναμική καμπάνια για το city break αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αμέσως μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Ο ορεινός και χειμερινός τουρισμός είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το 2022 και η στρατηγική μας ήδη από φέτος ήταν να φωτίσουμε αυτές τις πτυχές. Τα σχέδια δράσης για τον τουρισμό το 2030 προβλέπουν και το πού και το πώς θα αυξήσουμε τις τουριστικές ροές καθόλη τη διάρκεια του χρόνου».

Όσο αφορά το ζήτημα της κρουαζιέρας η κ. Κικίλιας αποκρίθηκε πως η  κρουαζιέρα μπορεί να παρατείνει την τουριστική «Για αυτό τον λόγο και τους τελευταίους μήνες κάνουμε συστηματικές προσπάθειες και ενέργειες, ανοίξαμε λιμάνια στον Γαλατά, στο Κουσάντασι, τώρα και στην Αλικαρνασσό, που επιτρέπουν την πραγματοποίηση δρομολογίων κρουαζιέρας. Βάζουμε μια τάξη, μαζί με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στην ημερήσια κίνηση των κρουαζιερόπλοιων στη Σαντορίνη, ώστε επιβάτες, κάτοικοι και επισκέπτες να έχουν μια όμορφη εμπειρία στο νησί. Αλλά δεν είναι μόνο η κρουαζιέρα που την παρατείνει.

Την παρατείνουν, μεταξύ άλλων, οι δρόμοι του κρασιού, ο αθλητικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας που ενισχύουμε, η γαστρονομία, ο τουρισμός περιπέτειας. Το μείγμα, με άλλα λόγια, των τουριστικών μας προϊόντων που αναδεικνύουν νέες εμπειρίες για όλο τον χρόνο».