Η Qatar Airways είχε συμφωνήσει να αγοράσει 50 νέα αεροσκάφη Airbus A321neo από την Airbus. Ωστόσο, οι δύο εταιρείες έχουν πλέον μπλέξει σε μια σφοδρή δικαστική διαμάχη και η Airbus ακύρωσε τη συμφωνία.

Σύμφωνα με την τιμή καταλόγου του A321neo, η συμφωνία αξίζει περίπου 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πρώτες παραδόσεις του A321neo είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το 2023 και να ολοκληρωθούν έως το 2032.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Airbus αποφάσισε να ακυρώσει την αγορά επειδή η Qatar Airways κατέθεσε αγωγή εναντίον του κατασκευαστή αεροπλάνων στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Η Qatar Airways μηνύει την Airbus για 618 εκατομμύρια δολάρια για πρόβλημα βαφής σε πολλά αεροσκάφη A350.

Σε απάντηση στην άρνηση της Qatar Airways να δεχτεί την παράδοση δύο αεροπλάνων A350, η Airbus λέει ότι θα «αμυνθεί σθεναρά» ενάντια στη νομική αξίωση και επιμένει ότι δεν υπάρχει λόγος για την απόφαση της αεροπορικής εταιρείας.

Η αεροπορική αρχή του Κατάρ διέταξε την προσάραξη 21 αεροσκαφών A350 της Qatar Airways, σύμφωνα με νέα δικαστικά αρχεία που έλαβε το Bloomberg.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Qatar Airways είτε προσπάθησε να «κατασκευάσει μηχανικό είτε έχει συναινέσει» στην απόφαση της αεροπορικής εταιρείας να καθηλώσει τα τζετ της, σύμφωνα με δήλωση της αεροπορικής εταιρείας.

Λόγω των συνεχιζόμενων προσγειώσεων του A350, η Qatar Airways έχει επανενεργοποιήσει αρκετά από τα superjumbo A380 και έχει μισθώσει αεροπλάνα από την Oman Airways για να αυξήσει τη χωρητικότητα.

Ένα πρόβλημα με το χρώμα του A350 που προκαλεί ρωγμές και φυσαλίδες στο χρώμα και εκθέτει ένα συγκεκριμένο στρώμα προστασίας από κεραυνούς σε ορισμένα A350 ώθησε την αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Ντόχα να καταθέσει μήνυση κατά της Airbus.

Ωστόσο, το ελάττωμα της βαφής έχει καθοριστεί ως αποκλειστικά αισθητικό από την Airbus και τον ευρωπαϊκό οργανισμό ασφάλειας της αεροπορίας. Άρα δεν δικαιολογείται η γείωση των Α350.

Παρόλο που η Cathay Pacific και η Finnair έχουν αναφέρει παρόμοια προβλήματα βαφής, καμία άλλη αεροπορική εταιρεία ή ρυθμιστική αρχή δεν έχει προσγειώσει το A350 εξαιτίας αυτού.

Αρχικά, η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου . Η Airbus έλαβε προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου για να προετοιμάσει την υπεράσπισή της για την υπόθεση. Η Qatar Airways θέλει να διορθωθεί έγκαιρα το ζήτημα για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, το οποίο ξεκινά τον Νοέμβριο. Ωστόσο, η Airbus λέει ότι θα «αρνηθεί πλήρως» τον ισχυρισμό του αερομεταφορέα του Κόλπου.

Ένας δικηγόρος της Qatar Airways προειδοποίησε ότι εάν το ζήτημα συνεχιστεί, ο αερομεταφορέας δεν θα είναι σε θέση να χειριστεί την εισροή επιβατών που αναμένεται στη χώρα.