Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ), στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής, προτίθενται να  συμμετάσχουν στη διεθνή έκθεση για τον κλάδο του οίνου και των αλκοολούχων ποτών “PROWEIN 2022”, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου 2022 στο Εκθεσιακό Κέντρο “Messe Düsseldorf  – Exhibition Centre”, στο Ντίσελντορφ στη Γερμανία.

      Στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι η προώθηση προς τη διεθνή αγορά των εκλεκτών τοπικών κρασιών και αλκοολούχων ποτών που παράγονται στην εδαφική της επικράτεια, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον οινικό κλάδο, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της παραγωγής και η τόνωση του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας, που παίζει καταλυτικό ρόλο στην ελληνική οικονομία εν γένει.

Η“PROWEIN 2022 – International Trade Fair Wines and Spirits” αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο δημοφιλή διεθνή έκθεση για τον κλάδο του οίνου και των αλκοολούχων ποτών. Οι  περισσότεροι ανά τον κόσμο επαγγελματίες και αγοραστές του κλάδου επισκέπτονται την έκθεση, χρησιμοποιώντας την ως εργαλείο για την αναζήτηση συνεργατών από τη διεθνή αγορά οίνου και αλκοολούχων ποτών. Λόγω της πανδημίας του covid-19 οι διοργανώσεις του 2020 και του 2021 δεν πραγματοποιήθηκαν. Η προηγούμενη διοργάνωση της “PROWEIN” διεξήχθη το 2019, όπου φιλοξένησε 6.900 εκθέτες από περισσότερες από 65 χώρες. Την έκθεση επισκέφθηκαν περισσότεροι από 60.000 επαγγελματίες από 133 χώρες του κόσμου. Το 50% των επισκεπτών της έκθεσης προερχόταν εκτός Γερμανίας, κυρίως από την Ιταλία και τη Γαλλία.

Στην έκθεση μπορούν να προβληθούν:

Κρασιά, κρασιά με ονομασία προέλευσης, αφρώδη κρασιά, βιολογικά κρασιά, γλυκά κρασιά, fruit wines, kosher wines, μη αλκοολούχα κρασιά και ποτά, ποτά βασισμένα σε κρασί, σαμπάνια, αποστάγματα όπως ούζο, ρακί, τσίπουρο, λευκά αλκοολούχα ποτά, λικέρ, μπύρες, ανθρακούχο νερό, μεταλλικό νερό, αξεσουάρ για μπαρ και κάβες, εξοπλισμός, περιοδικά του κλάδου κλπ.

Είναι η τέταρτη φορά που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει στη μεγάλη αυτή έκθεση οίνου και αλκοολούχων ποτών. Βασική επιδίωξη της συμμετοχής είναι η ΠΚΜ να προσφέρει τη δυνατότητα σε σημαντικούς και ποιοτικούς παραγωγούς της περιοχής να παρουσιάσουν τα μοναδικά τους προϊόντα και να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον υψηλό επαγγελματισμό των παραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας που στοχεύουν σε αγορές διαχρονικά, αυξάνοντας το κύρος τους.

Λόγω συγκεκριμένου αριθμού των stand, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη διάθεσή τους λαμβάνοντας υπόψη:

– Τον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης και αν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις,

– Τη δραστηριότητα της επιχείρησης και κατά πόσο συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης   αξίας των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

– Την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ,

– Τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε περίπτερο της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι τα προϊόντα τους να έχουν παραχθεί/ τυποποιηθεί/ μεταποιηθεί εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης η επωνυμία της επιχείρησης ή η ετικέτα της συσκευασίας των προϊόντων να μην παραπέμπουν σε άλλη περιφέρεια.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, η οργάνωση και η συμμετοχή της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη έκθεση, παρακαλούμε τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, που θα επιθυμούσαν να προβάλουν τα προϊόντα τους μέσα από το περίπτερο της Π.Κ.Μ., να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους (βλ. συνημμένο Έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος – Φόρμα Συμμετοχής) στα e-mail: g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2022.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στα τηλέφωνα 2313330350 κ. Γλυκερία Καραλή, 2313330391 κ. Τσιαμπαλή  Χαρίκλεια, κ. Μαρία Ελευθεριάδου 2313330052.

Το έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος επισυνάπτεται στη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ:

https://pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=35&pressid=23146