Στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννης Γεροντίτης.
Στις διήμερες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στις 26-27 Νοεμβρίου και έδωσαν το παρών 57 από 59 επιμελητήρια της χώρας, συζητήθηκαν τα φλέγοντα θέματα της επιχειρηματικής κοινότητας και παρουσιάστηκαν κοστολογημένες προτάσεις και απόψεις για την πιο ασφαλή έξοδο των επιχειρήσεων από την κρίση που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας covid-19.
Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν παρουσία μεταξύ άλλων του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, του Αν. Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά.
Κατά την διάρκεια τους αναλύθηκαν αλλά και ζητήθηκαν από τους κυβερνητικούς αλλά και μη κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων όπως, το πρόβλημα ρευστότητας κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το υψηλό κόστος ενέργειας, οι ανατιμήσεις, η μετάθεση της ημερομηνίας αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών, οι μειώσεις των δεικτών ΦΠΑ, το δίχτυ προστασίας των επιχειρήσεων, θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού και αλλά σημαντικά ζητήματα.
Ανάμεσα σε αυτά η ΚΕΕΕ έθεσε στους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, το πάγιο αίτημα της, για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος του χρέους που συσσώρευσαν οι επιχειρήσεις, στη διάρκεια της πανδημίας, προτείνοντας τη διαγραφή μέρους των οφειλών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και εναλλακτικά, την αύξηση του αριθμού των δόσεων.
Ζήτησε δε, διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. Ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθεί στις επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών και να υπάρξουν ουσιαστικές εγγυήσεις από την Πολιτεία, όσον αφορά την πρόσβαση των επιχειρήσεων τουλάχιστον στις χρηματοδοτήσεις που αφορούν ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Ζήτησε επίσης και από τις τράπεζες να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους. Να σχεδιάσουν κατάλληλες λύσεις, με βάση τα μεγέθη και τις ανάγκες των μικρότερων επιχειρήσεων και τις προοπτικές κάθε κλάδου.
Ως προς τη στρατηγική αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, πρότεινε : Να περιλαμβάνει δράσεις για την επέκταση της παραγωγής, σε όλους τους τομείς: από τον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία μέχρι τις υπηρεσίες. Να ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχηματισμών, για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων. Να ενθαρρύνει την ψηφιοποίηση, ειδικά των μικρότερων επιχειρήσεων, με ειδικά κίνητρα και ενισχύσεις.
Να υποστηρίζει την ενσωμάτωση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. (Με ενίσχυση των δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη, με στενότερη διασύνδεση ανάμεσα σε επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα πανεπιστήμια κράτος και επιχειρήσεις, με τη δημιουργία περιφερειακών συνεργατικών σχηματισμών για την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας και της καινοτομίας στις επιχειρήσεις, με μέτρα στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με περισσότερα κεφάλαια και χρηματοδοτικά εργαλεία για νεοφυείς και υφιστάμενες επιχειρήσεις που εφαρμόζουν καινοτόμες ιδέες).
Παράλληλα ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο φιλικό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, πρότεινε : Εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και απλοποίηση διαδικασιών, ειδικά σε θέματα αδειοδότησης επιχειρήσεων, καταχώρισης ιδιοκτησίας κ.ά. Ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Περαιτέρω μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Θέσπιση μέτρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης.
Τέλος η ΚΕΕΕ έθεσε την ανάγκη για σοβαρή επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Στην ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων, ώστε να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία δεν θα αφήσει ανθρώπους στο περιθώριο.