Συνέντευξη στην ηλεκρονική εφημερίδα “itn Ελληνικός Τουρισμός” που κυκλοφόρησε 25 Νοεμβρίου 2021 έδωσε ο Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας.

«Στην περιοχή μας αναπτύχθηκαν ξενοδοχειακές μονάδες  σε διάφορα σημεία, που προωθούν το τουριστικό προϊόν με καινοτόμες πρωτοβουλίες», λέει ο δήμαρχος Δράμας και συμπληρώνει πως είναι ενθαρρυντικό ότι ο ΕΟΤ ετοιμάζει καμπάνια για τις ορεινές περιοχές.

Την αισιοδοξία του για τη φετινή χειμερινή περίοδο μοιράζεται με την itn Ελληνικός Τουρισμός ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ενώ περιγράφει τις σημαντικές πρωτοβουλίες και κινήσεις που γίνονται στην περιοχή για την ανάπτυξη τουριστικής κίνησης 12 μήνες το χρόνο. Αναλυτικά η συνέντευξη του κυρίου Μαμσάκου έχει ως εξής:

Κύριε Μαμσάκο είναι τιμή και χαρά μας που σας φιλοξενούμε στην «itn Ελληνικός Τουρισμός». Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά, ιδίως για τους χειμερινούς προορισμούς, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Πώς είναι τα πράγματα φέτος;

Ο Ελληνικός Τουρισμός επέδειξε φέτος μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα  και κατάφερε να ξεπεράσει το 50% του 2019 που είχε τεθεί ως στόχος.

Η  αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού στη χώρα μας εξακολούθησε με θετικό πρόσημο και το Φθινόπωρο και συνεχίζει να προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας.

Είναι ενθαρρυντικό ότι το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ  ξεκινούν ειδική καμπάνια,  που  θα εστιάσει στις ορεινές περιοχές, ώστε να αποκαλυφθούν σε όλο τον κόσμο οι λιγότερο προβεβλημένοι προορισμοί της ενδοχώρας και των νησιών, που είναι μικροί, αλλά πολύτιμοι.

Είμαι αισιόδοξος για τη φετινή χρονιά. Θα είναι καλύτερη από την περυσινή που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα για την πανδημία.

49752993 2018182234918049 3198137295479767040 n

Στη Δράμα έχετε ακολουθήσει μια καμπάνια προσέλκυσης τουριστών όλη τη διάρκεια του έτους. Έχετε δει αποτελέσματα από τις προσπάθειές σας;

Χωρίς αμφιβολία ο τουρισμός για την πατρίδα μας αποτελεί την λεγόμενη βαριά βιομηχανία.

Τουρισμός δεν είναι μόνο η θάλασσα και ο ήλιος. Είναι και οι άλλες μορφές τουρισμού. Ο χειμερινός, ο θρησκευτικός, ο ιαματικός, ο αρχαιολογικός κ.α.

Στην περιοχή μας αναπτύχθηκαν ξενοδοχειακές μονάδες  σε διάφορα σημεία, που προωθούν το τουριστικό προϊόν με διάφορες καινοτόμες πρωτοβουλίες.  Οργανώνουν περιηγήσεις σε βουνά, λίμνες και ποτάμια.

Αυτοί οι επιχειρηματίες κρατούν ζωντανό τον τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Έχουν φυσικά την στήριξη των Δήμων, της Αντιπεριφέρειας και του δραστήριου Σωματείου Ξενοδόχων. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά.  

«Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους είναι κορυφαίος θεσμός κύρους και προβολής του τόπου μας. Είναι από τα κορυφαία Φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο»

Με πολύ ενδιαφέρον είδαμε πως δημιουργήθηκε πρόσφατα στη Δράμα φορέας για την προώθηση του θεματικού τουρισμού. Πώς ξεκίνησε η ιδέα και ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της προσπάθειας;

254593 386460904756865 680940453 n

Προχωρήσαμε στη σύσταση μιας επιτροπής, της οποίας προεδρεύω με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, το Σύλλογο Ξενοδόχων Δράμας για να δημιουργήσουμε μια ατζέντα ενεργειών και πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν το τουριστικό μας προφίλ.

Δεν είναι μόνο για τον θεματικό τουρισμό. Με δεδομένα όλα τα χαρακτηριστικά της πόλης και του νομού προτίθεται να ασχοληθεί ΚΑΙ με τον θεματικό τουρισμό.

Στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης  Δράμας συνεργαζόμαστε άριστα, ανταλλάσσουμε πρακτικές, τεχνογνωσία και πολιτικές, που θα ωφελήσουν και στον τουριστικό τομέα την πόλη μας, το Νομό μας.

Έχουμε διευρύνει την σύστασή της με τη συμμετοχή και άλλων φορέων με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι κάτι που εξελίσσεται καθημερινά σε επίπεδο μελετών, στοχοθεσίας, brand name κλπ.

Ήρθαμε σε επαφή και επικοινωνία με διάφορα κυβερνητικά στελέχη. Κεντρικός μας στόχος είναι ο συντονισμός της προσπάθειας σε επίπεδο ΠΕ Δράμας με τις κεντρικές επιδιώξεις και σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού.

Μένοντας στο θέμα βλέπουμε πως στην πόλη έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες πολιτιστικές. Έχετε το φεστιβάλ κινηματογράφου μικρού μήκους που είναι πλέον θεσμός, πρόσφατα είδαμε πως διοργανώθηκε και συνάντηση γλυπτών. Έχετε επισκέπτες και από το εξωτερικό σε αυτά τα δρώμενα;

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους είναι κορυφαίος θεσμός κύρους και προβολής του τόπου μας. Είναι από τα κορυφαία Φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο, προβάλλει την Δράμα και δέχεται πολλούς επισκέπτες κυρίως τον Σεπτέμβριο που διοργανώνεται.

Έχουμε επίσης και την ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ που με την ευρύτερη έννοια έχει πολιτιστικό αποτύπωμα. Είναι μια συλλογική προσπάθεια που ανέδειξε την Δράμα σε Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων. Παρά τα προβλήματα λόγω της πανδημίας, ευελπιστούμε σε μια μεγάλη διοργάνωση και φέτος.

Επίσης έχουμε κάθε χρόνο τα Λαϊκά Δρώμενα του Δωδεκαημέρου τον Ιανουάριο, πολλές Πολιτιστικές πρωτοβουλίες, Συνέδρια και Συμπόσια που προσελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όσο για το Συμπόσιο Γλυπτικής διοργανώθηκε στο Κ. Νευροκόπι με την συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Μια πρωτοβουλία του Δήμου που είχε την στήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου και του Υπουργείου Πολιτισμού.

49748508 2018182771584662 5784634577578360832 n

Γαστρονομία και οινοτουρισμός είναι δύο ισχυρά «όπλα» για την ένταξη των τοπικών προϊόντων στο τουριστικό προϊόν. Πόσο έχει προχωρήσει αυτή η προσπάθεια στη Δράμα;

Στην προσπάθεια αυτή τον πιο σημαντικό ρόλο έχει η Δραμοινογνωσία που διοργανώνεται με την στήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Δράμας.

Η Δραμοινογνωσία είναι ένα παιχνίδι γεύσεων, αρωμάτων, χρωμάτων και ηχοχρωμάτων. Είναι μια πραγματική γιορτή που ξετυλίγεται από τους αμπελώνες στην ύπαιθρο μέχρι τα εστιατόρια, τα στέκια διασκέδασης και τους δρόμους της πόλης, πάντα με επίκεντρο τον οίνο!

Είναι συνάμα και ένα παιχνίδι με τις λέξεις: Δράμα + Οίνος + Γευσιγνωσία = Δραμοινογνωσία!

Στόχος της η σύνδεση των Τοπικών προϊόντων με το δραμινό κρασί που είναι διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο.

49719504 2018182728251333 1745057835273682944 n

Με την έναρξη της νέας θητείας, η ΚΕΔΕ, σας ανέθεσε το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης για τους Δήμους όλης της Επικράτειας. Με την ιδιότητά σας αυτή θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε συνολικά για το πώς βλέπετε να κινούνται τα πράγματα στο εξής, με τις ανατροπές που έχει επιφέρει η πανδημία, αλλά και με το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» να δείχνει πλέον τα όριά του. Προς τα πού θα πρέπει να κατευθυνθούμε;

Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ  αυτή την εποχή, περισσότερο παρά ποτέ, έχει να αντιμετωπίσει την ιδιόμορφη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία στην ταξιδιωτική αγορά.

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο Τουρισμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα στήριξης των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.

Γνωρίζουμε επίσης ότι όλη η Ελλάδα αποτελεί στην ουσία ένα ξεχωριστό τουριστικό προορισμό που, αν δεν έχει αναδειχθεί μέχρι σήμερα, έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα μοναδικά στοιχεία που διαθέτει κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Σημαντικός συνδετικός κρίκος αυτών των στοιχείων είναι, μεταξύ άλλων, ο θεματικός χαρακτήρας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που μπορεί να συνδέσει περιοχές στην προσπάθειά τους να «συναντήσουν» τη ζήτηση.

14066509 1080953351974280 6262297185180645395 o

Αυτό σημαίνει συνέργειες και κοινές προσπάθειες μεταξύ των Δήμων που διαθέτουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και γενικότερες συλλογικές δράσεις που συμβάλουν στη διείσδυση στις αγορές ενδιαφέροντος, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από το να επαναφέρουμε το συντομότερο τη χώρα στα προ κορονοϊού στοιχεία αφίξεων και εσόδων.

Ταυτόχρονα, καλούμαστε να έχουμε λόγο και ρόλο στις αποφάσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν άμεση ή και έμμεση σχέση με την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών μας με γνώμονα τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, τις δημόσιες και τις ιδιωτικές επενδύσεις, την προσβασιμότητα και πολλά άλλα που, ειδικά αυτή την εποχή, οφείλουν να έχουν ως κοινό παρονομαστή την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών μας.

Για το λόγο αυτό επιδιώκουμε  την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, με τις Περιφέρειες και με τους συλλογικούς φορείς των επαγγελματιών του τουρισμού συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματιών και των εργαζομένων. Προωθούμε δράσεις δημοσιότητας και συμμετοχή σε Εκθέσεις, τη διοργάνωση σεμιναρίων, τις δημόσιες σχέσεις στον τουρισμό και άλλα.

26 27 synenteyxi MAMSAKOS
https://itnnews.gr/wp-content/uploads/2021/11/ITN_25112021.pdf