Οι παγκόσμιες ενώσεις ταξιδιωτικών πρακτορείων καλούν τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να άρουν τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για χώρες και περιοχές.

Η Αμερικανική Εταιρεία Ταξιδιωτικών Συμβούλων (ASTA), η Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων Νότιας Αφρικής (ASATA), η Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων Καναδά (ACTA), η Ένωση Ξενοδοχείων και Τουρισμού της Καραϊβικής (CHTA), οι Ευρωπαϊκές Ενώσεις Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Τουριστικών Πρακτόρων (ECTAA) και η Παγκόσμια Συμμαχία Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (WTAAA) ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι «όταν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι λαμβάνουν αποφάσεις δημόσιας πολιτικής προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας, οι κυβερνήσεις αυτές έχουν την υποχρέωση να παρέχουν οικονομικούς πόρους στους κλάδους και τα άτομα που επηρεάζονται περισσότερο από τις αποφάσεις τους».

Οι φορείς σημείωσαν ότι το κλείσιμο των συνόρων και οι περιορισμοί επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους στην ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, θέτοντας τις ευάλωτες επιχειρήσεις σε περαιτέρω κίνδυνο.

«Καλούμε συλλογικά τους παγκόσμιους κυβερνητικούς ηγέτες να ακολουθούν την καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη κατά τον καθορισμό των συνοριακών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών και των απαγορεύσεων. Πολλές χώρες ακολουθούν αυστηρά πρωτόκολλα βιοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των απαιτήσεων εμβολιασμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ενώσεις σημείωσαν επίσης ότι η κυβερνητική υποστήριξη για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα ταξίδια ήταν άνιση και δήλωσαν ότι η πολιτική του Καναδά για την υποστήριξη των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων μέχρι τον Μάιο του 2022 θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμιο παράδειγμα για άλλες χώρες.

Επισήμαναν επίσης ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν πιστεύει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λειτουργούν.

«Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο περιορισμός της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία είναι αναποτελεσματικός στις περισσότερες περιπτώσεις και μπορεί να αποσπάσει πόρους από άλλες παρεμβάσεις… Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε πληγείσες περιοχές ή η άρνηση εισόδου σε επιβάτες που προέρχονται από πληγείσες περιοχές συνήθως δεν είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη της εισαγωγής κρουσμάτων, αλλά μπορεί να έχουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις», δήλωσε ο ΠΟΥ.

Οι ενώσεις δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να δώσουν προτεραιότητα στην παγκόσμια διανομή εμβολίων, εκτός από τη στήριξη των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τα ταξίδια και τη χαλάρωση των περιορισμών.

«Οι ASTA, ASATA, ACTA, CHTA, ECTAA και WTAAA καλούν τους κυβερνητικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο να παράσχουν ειδική οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα ταξίδια και να άρουν τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η χαλάρωση των περιορισμών για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες για την είσοδο στις ΗΠΑ και σε άλλες αγορές θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τα ταξίδια έχουν πρόσβαση σε άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης όταν οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι η άμεση αιτία των οικονομικών δυσχερειών», καταλήγουν.