Γαλλία και Γερμανία δεν είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν τη γραμμή Ιταλίας-Ελλάδας ζητώντας από όλους τους ταξιδιώτες- και τους εμβολιασμένους- την επίδειξη αρνητικού τεστ PCR για την είσοδο στις χώρες.

Ειδικότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι η Γαλλία παρακολουθεί στενά και αξιολογεί την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, αλλά δεν σχεδιάζει να λάβει μέτρα που περιορίζουν υπερβολικά την ελευθερία μετακίνησης εντός της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι είναι αντίθετος με τα υποχρεωτικά τεστ για ταξίδια εντός της ΕΕ «επειδή είμαστε προσκολλημένοι στην καλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι ακολουθεί το παράδειγμα της Γαλλίας στο συγκεκριμένο θέμα. «Η ελευθερία μετακίνησης στην Ευρώπη είναι σημαντική», πρόσθεσε.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των χωρών της ΕΕ ενδέχεται να υπονομεύσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό επέτρεψε τα ταξίδια χωρίς προβλήματα στην Ευρώπη.

«Θα πρέπει να συντονιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να προστατεύσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων», δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Είναι καλύτερα να κάνουμε όλοι το ίδιο όσο το δυνατόν περισσότερο», συνέχισε.