Για «επιτελική αριστεία» και «επιτελικό μπάχαλο» που αποδείχθηκαν «επιτελική ανικανότητα» έκανε λόγο η τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ως εισηγήτρια επί του νομοσχεδίου για τον Τουρισμό.

Η τομεάρχης Τουρισμού αναφέρθηκε στις παλινωδίες της κυβέρνησης που στοίχισαν στη δημόσια υγεία, στον ελληνικό τουρισμό, στην οικονομία. Άσκησε σκληρή κριτική στον Υπουργό Τουρισμού για το νομοσχέδιο που συζητείται, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου του τουρισμού, καθώς ρυθμίζει αποσπασματικά μια σειρά από διαχειριστικά θέματα, δεν διαθέτει στρατηγική για την διαχείριση του τουριστικού προϊόντος, αλλά άγεται και φέρεται πίσω από συμφέροντα.

«Σα να μη συμβαίνει τίποτα, σα να μη ζούμε μία ανείπωτη υγειονομική τραγωδία, σα να μην καταρρέει η ελληνική κοινωνία,  σα να μην κλυδωνίζεται ο ελληνικός τουρισμός,  έρχεστε σήμερα εδώ στη Βουλή να παγιδεύσετε τον Ελληνικό τουρισμό στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Με τέτοια επιπολαιότητα αντιμετωπίζετε την εθνική μας υπόθεση, τον πυλώνα της οικονομίας μας. Μόνη σας αγωνία την πιο κρίσιμη ώρα, την ώρα της μάχης για την ανθρώπινη ζωή και την οικονομία, να βγάλετε τα ασημικά του ελληνικού τουρισμού στο σφυρί, να φτιάξετε ΑΕ, να μοιράσετε με απευθείας αναθέσεις από μελέτες, μέχρι και το ίδιο το brand της χώρας! Έχετε συναίσθηση κύριε Υπουργέ για το δράμα που βιώνει η ελληνική κοινωνία; Για την κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος του Τουρισμού; Έχετε συναίσθηση των ευθυνών σας» ; τόνισε από το βήμα της Βουλής η τομεάρχης Τουρισμού.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τον κ. Κικίλια να απαντήσει επιτέλους στον ελληνικό λαό, αν γνώριζε για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. «Ήσασταν Υπουργός Υγείας τον Μάιο; Όταν ο κ. Λύτρας δηλώνει ότι «από τον Μάιο γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο» τι εννοεί; Σας προσπέρασε κατευθείαν για το Μέγαρο Μαξίμου; Κ. Κικίλια ήσασταν δύο χρόνια υπουργός υγείας».

Η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Κικίλια το Φεβρουάριο του 2019, όταν κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ για 40 νεκρούς από τη γρίπη. «Ούτε μια συγνώμη για την τυμβωρυχία» είπε. «19.891 νεκροί.  Η χώρα κατακόκκινη.  Και δεν έρχεστε να ζητήσετε ούτε μία συγγνώμη και να παραιτηθείτε. Αλλά έρχεστε να κοροϊδέψετε την ελληνική κοινωνία και να υπονομεύσετε την πορεία του ελληνικού τουρισμού».

«Το καθαρά υγειονομικά σκέλος, καθώς ήσασταν υπουργός υγείας για δύο χρόνια, το είδαμε με τον χειρότερο τρόπο. Και αφού καταφέρατε να τα κάνετε μπάχαλο στην υγεία και να συζητάμε σήμερα με 19.000 νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε ημερήσια βάση, είπατε να ‘σώσετε’ τον τουρισμό» υπογράμμισε η Κ. Νοτοπούλου.

Αναφορικά με το ταμείο Ανάκαμψης που τάζει- ανερυθρίαστα- όπως είπε, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι μόλις το 0,6% του σχεδίου κατευθύνεται στον κλάδο που συνεισφέρει άνω του 20% του ΑΕΠ.

Για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις φέρνετε λουκέτα και κύμα πτωχεύσεων τόνισε.

Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό η κ. Νοτοπούλου τόνισε πως η κυβέρνηση καταδικάζει σε ανασφάλεια και φτώχεια τους εργαζόμενους ενώ 200.000 εποχικά εργαζόμενοι ζουν με παντεσπάνι μάλλον, αφού ψωμί δεν έχουν γιατί δεν τους δίνει η κυβέρνηση το επίδομα ανεργίας.

«Πού είναι το νομοσχέδιο που υποσχεθήκατε» είπε, « Που είναι το χωροταξικό του τουρισμού;  Πού είναι η μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση;  Ούτε τις ΚΥΑ για τη θεσμοθέτηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού δεν έχετε φέρει.  Ούτε το προεδρικό διάταγμα για τους τουριστικούς συνοδούς. Το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου του τουρισμού που περιμένει παρεμβάσεις που θα είναι ικανές να τοποθετήσουν εκ νέου τον ελληνικό τουρισμό ψηλά».

Για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και προώθησης Προορισμών:

Χρειαζόμαστε οργανισμούς διαχείρισης και προώθησης προορισμών, καθώς αποτελούν παγκοσμίως έναν αποτελεσματικό μηχανισμό διαχείρισης και προβολής των τουριστικών προορισμών.   Η ΝΔ, τόνισε, δεν θεσμοθετεί ΟΔΠΠ αλλά παίρνει την αρμοδιότητα του σχεδιασμού, που αποτελεί μια κατεξοχήν υψηλής σπουδαιότητας πολιτική διαδικασία, από εκλεγμένα όργανα των ΟΤΑ και την παραδίδει σε αναπτυξιακές, χωρίς καν τον έλεγχο των δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων και χωρίς σχέδιο. «Ένα Διοικητικό Συμβούλιο και όχι ένα Δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίζει για προορισμό! Εγείρονται ζητήματα δημοκρατίας, ελέγχου και διαχείρισης δημόσιου χρήματος. Δεν ενδιαφέρεστε για τον προορισμό αλλά για τις χρηματοδοτήσεις» επεσήμανε.

Για τις ιαματικές πηγές Ελλάδας

Η σύσταση άλλης μιας ΑΕ δεν θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη του θερμαλισμού στη χώρα τόνισε. «Δημιουργείτε» είπε «άλλη μία ΑΕ στην οποία δίνετε όλες τις δυνατότητες που στερήσατε από τους δήμους. (αρθ. 13) ΑΕ στην αυτοδιοίκηση σήμερα ΑΕ για τις πηγές, αύριο ΑΕ για τις λίμνες και ποιος ξέρει τι άλλο. Τους οδηγείτε νομοτελειακά στη «αγκαλιά» της ΑΕ, αφού χωρίς πόρους δεν θα μπορούν να τις αξιοποιήσουν.

Διατάξεις για τον ΕΟΤ

Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των φορέων που θεσμοθετούνται ενώ κανονικοποιούνται οι απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση του 4412/2016. 

«Η Ανεξάρτητη Αρχή  Δημοσίων Συμβάσεων διατύπωνε ότι «πέραν του προφανούς περιορισμού, με το νόμο 4412/2016, εγείρει σημαντικά ζητήματα συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο, ενώ, για τις συμβάσεις κάτω των ορίων, δε συμβαδίζει με τους θεμελιώδεις κανόνες και τις γενικές αρχές της Συνθήκης για την Λειτουργία της ΕΕ, ιδίως τις αρχές της ίσης μεταχειρίσεως και της απαγορεύσεως των διακρίσεων, καθώς και στην απορρέουσα εξ αυτών υποχρέωση διαφάνειας». Αναφέρθηκε ακόμη στις απευθείας αναθέσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων που έχει κάνει η κυβέρνηση.

«Έχετε κάνει απευθείας αναθέσεις περίπου 5 δις! Δεν ντρέπεστε λίγο; Δε χορταίνετε με τίποτα. Μέχρι και το brand της χώρας χρησιμοποιείτε για να χαρίζετε λεφτά του Ελληνικού λαού στους φίλους σας.».

«Καταφέρατε μέσα σε 2,5 χρόνια να είστε η τροχοπέδη του ελληνικού τουρισμού και ο εφιάλτης του ελληνικού λαού».