Συνολικά 1.359 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 έχουν αναφερθεί σε κρουαζιερόπλοια που απέπλευσαν από λιμάνια των ΗΠΑ από αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το CDC.

Οι αριθμοί, που αφορούσαν επιβάτες και πλήρωμα από τα δρομολόγια μεταξύ 26 Ιουνίου και 21 Οκτωβρίου, αποκαλύφθηκαν ως μέρος της απόφασης του CDC να παρατείνει το Conditional Sailing Order (CSO) έως τις 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, 49 από αυτές τις περιπτώσεις χρειάστηκαν νοσηλεία και 38 ζήτησαν ιατρική εκκένωση. Η CLIA είπε ότι η «εκτίμηση ballpark» είναι ότι 600.000 επιβάτες απέπλευσαν από λιμάνια των ΗΠΑ μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου. Aυτή η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει τα μέλη του πληρώματος.

Η Royal Caribbean ανέφερε κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής της ενημέρωσης για το τρίτο τρίμηνο την περασμένη εβδομάδα ότι από τα τέλη Ιουνίου, έχει μεταφέρει μισό εκατομμύριο επιβάτες, τόσο από λιμάνια των ΗΠΑ όσο και από το εξωτερικό, και είχε 150 κρούσματα Covid, ποσοστό 0,03%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Norwegian Cruise Line Holdings, Frank Del Rio, δήλωσε κατά την ενημέρωση του τρίτου τριμήνου ότι από την επανέναρξή της αυτό το καλοκαίρι, «ο επιπολασμός των περιπτώσεων που εντοπίσαμε στις δοκιμές πριν από την επιβίβαση, στη μέση κρουαζιέρα και κατά την αποβίβαση ήταν ασήμαντος και πολύ χαμηλότερος από αυτό που είδαμε όλοι στον γενικό πληθυσμό αυτό το διάστημα.” Οι μάρκες NCLH έχουν πολιτική εμβολιασμού 100% για τους επιβάτες και το πλήρωμα.

Το CDC ανέφερε ότι παρά την εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων από τις γραμμές κρουαζιέρας για την πρόληψη της εισαγωγής του Covid-19, “η διασφάλιση ότι οι επιβάτες δεν έχουν μολυνθεί κατά την επιβίβαση έχει αποδειχθεί δύσκολη. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις επιβατών που εμφανίζουν συμπτώματα την ημέρα της επιβίβασης ή οι επιβάτες είναι συμπτωματικοί για αρκετές ημέρες στο πλοίο πριν αναφέρουν τα συμπτώματά τους στο ιατρικό κέντρο.”

Το CDC σημείωσε ότι «τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε αυτά τα κρουαζιερόπλοια πιθανότατα εξηγούν γιατί οι πόροι του ιατρικού κέντρου δεν έχουν υπερφορτωθεί».

Τόσο ο Φέιν όσο και ο Ντελ Ρίο είπαν ότι η απόφαση του CDC να προχωρήσει σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα όταν λήξει το CSO τον Ιανουάριο ήταν μια θετική ένδειξη ότι τα πρωτόκολλά του λειτουργούν.

«Είμαστε πρόθυμοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τους επισκέπτες μας και τις κοινότητες που επισκεπτόμαστε», είπε ο Nτελ Ρίο, προσθέτοντας ότι η απόφαση του CDC να κάνει το πρόγραμμα εθελοντικό από τις 15 Ιανουαρίου ήταν «ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός για την εταιρεία μας και τον κλάδο στο μεγάλη, και ενθαρρυνθήκαμε να δούμε θετική αναγνώριση της επιτυχούς επανέναρξης της κρουαζιέρας και των χρόνων που έχουμε κάνει όλοι για να ενισχύσουμε τα ήδη αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας ως απάντηση στον Covid-19, πολύ πιο αυστηρά και ολοκληρωμένα από αυτά που εφαρμόζονται από οποιοδήποτε άλλο άλλος τομέας ταξιδιών, αναψυχής ή φιλοξενίας».