O Δημήτρης Τριανταφυλλίδης γραφεί στην ηλεκτρονική εφημερίδα τουρισμού «itn Ελληνικός Τουρισμός» που κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη 25 Νοέμβριου 2021 για την σχέση μεταξύ υψηλής ραπτικής και τουρισμού.

Η υψηλή ραπτική δεν είναι παρά οι premium προορισμοί μας, τους οποίους προβάλλουμε, τους οποίους βάζουμε στη βιτρίνα μας. Είναι αυτοί που θα τραβήξουν όλους τους άλλους προορισμούς από την κορυφή και θα τους κάνουν κερδοφόρους.

jonathan gallegos vA2q0 NroU unsplash
Ποια είναι λοιπόν η σχέση μεταξύ υψηλής ραπτικής και τουρισμού;

Η υψηλή ραπτική είναι ο επαγγελματικός τομέας στον οποίο εργάζονται οι σχεδιαστές πολυτελών ενδυμάτων. Σήμερα, είναι οργανωμένη γύρω από «οίκους υψηλής ραπτικής», μερικές πολύ παλιές μάρκες, στις οποίες πολλοί μεγάλοι σχεδιαστές μόδας έχουν συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια. Παίζει έναν πρωτοποριακό ρόλο και τα έργα της προ διαμορφώνουν τη μόδα.

Στη Γαλλία, από όπου κατάγεται, η «υψηλή ραπτική» είναι μια νομικά προστατευμένη ονομασία. Οι οίκοι υψηλής ραπτικής πρέπει να πληρούν μια σειρά κριτηρίων: εργασία που γίνεται χειροποίητα στα εργαστήρια του οίκου, δύο τουλάχιστον εργαστήρια, συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων, μοναδικότητα των εξατομικευμένων κομματιών, δύο παραστάσεις μόδας στο ημερολόγιο της υψηλής ραπτικής κάθε χρόνο, αριθμός περασμάτων ανά παράσταση (τουλάχιστον είκοσι πέντε), χρήση μιας συγκεκριμένης επιφάνειας υφάσματος.

2 3
Ποια είναι λοιπόν η σχέση μεταξύ υψηλής ραπτικής και τουρισμού;

Μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι με τον μαζικό τουρισμό; Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχουν αρκετοί πελάτες για αυτό το μοντέλο; Η απάντηση είναι ναι. Όλοι οι σημαντικοί προορισμοί ξεκίνησαν μια αλλαγή πολύ πριν από την υγειονομική κρίση για να μειώσουν τον αριθμό των επισκεπτών διατηρώντας παράλληλα τα έσοδά τους

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, μια ομάδα νεαρών στυλιστών που εμφανίστηκαν στον απόηχο του Christian Dior δημιούργησαν τους δικούς τους παριζιάνικους οίκους. Οι πιο διάσημοι είναι ο Yves Saint Laurent, Pierre Cardin, André Courrèges και ο Emanuel Ungaro. Αργότερα στον 20ο αιώνα, εμφανίστηκαν ο Christian Lacroix, ο Jean-Paul Gaultier και ο Thierry Mugler: στη δεκαετία του 1980, μετά από μια μακρά περίοδο παρακμής, η υψηλή ραπτική επανάκτησε τον δυναμισμό της.

Αυτή η δραστηριότητα καθιστά δυνατή την επιείκεια πολλών προμηθευτών, των οποίων η επιχείρηση είναι γενικά βιοτεχνική και παλιά, όπως ο κεντητής Lesage ή ο Lemarié που δουλεύει με τα φτερά.

Αλλά αν δεν είναι κερδοφόρα, η υψηλή ραπτική χρησιμεύει ως βιτρίνα για τη διάδοση της εικόνας του εμπορικού σήματος των οίκων, γεγονός που τους επιτρέπει να προωθούν στην αγορά τα  prêt-à-porter για ένα ευρύτερο πελατολόγιο, καθώς και, όλο και περισσότερο, αξεσουάρ και αρώματα, δύο εξαιρετικά κερδοφόρες δραστηριότητες.

Όλοι αυτοί οι σχεδιαστές μόδας είχαν ένα κοινό: την αγάπη για την ομορφιά και την επιθυμία να εξυψώσουν τα γυναικεία σώματα.

Ποια είναι λοιπόν η σχέση μεταξύ υψηλής ραπτικής και τουρισμού;

Αρκετοί, ξεκινώντας από το συντονισμό και τη χρήση των προγονικών γνώσεων που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά από τεχνίτες και ανθρώπους διαφορετικών επαγγελμάτων: ένας παραλληλισμός με τα τοπικά προϊόντα που χωρίς αυτά δεν θα υπήρχε κάποια ιδιαιτερότητα σε κάθε προορισμό.

despina galani nDjCL1UqpGc unsplash
Ποια είναι λοιπόν η σχέση μεταξύ υψηλής ραπτικής και τουρισμού;

Φανταστείτε έναν τουριστικό προορισμό χωρίς τίποτα να δείξει στους επισκέπτες, χωρίς να μπορεί να προωθήσει τον γαστρονομικό, πολιτιστικό ή ανθρώπινο πλούτο του. Τίποτα δεν θα του επέτρεπε να επιλεχθεί.

Στη συνέχεια, αυτή η αγάπη για την ομορφιά και την εξάχνωση των σωμάτων.

Η αγάπη για τη χώρα μας και τις πόλεις και τα χωριά μας, με το να κάνουμε τα πάντα για να τα ενισχύσουμε, να τα κάνουμε όμορφα και ελκυστικά. Είναι θέμα των δημιουργών αλλά και του καθενός από εμάς. Το να αγαπάς τη χώρα σου είναι να σέβεσαι το περιβάλλον σου, να το φροντίζεις προσωπικά για να το κρατάς καθαρό και να είσαι ανοιχτός στους άλλους.

Η ομορφιά! Οι Έλληνες έχουν μια έκφραση για να εξηγήσουν αυτή τη συμμαχία: αυτή του «καλού και αγαθού», ενός συλλόγου δύο λέξεων: του καλού (του όμορφου) και του αγαθού (το καλό). Χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που είναι σωματικά όμορφος και ηθικά ευγενής.

Τον αιώνα του Περικλή (495-429 π.Χ.), η Αθήνα λάμπει με όλη της τη λαμπρότητα και θα ονομαστεί «ο δάσκαλος του κόσμου». Η ελληνική γλυπτική – ο δισκοβόλος (460-450 π.Χ.) – αναζητά μια ιδανική ομορφιά λειτουργώντας μια σύνθεση ζωντανών σωμάτων. Εναρμονίζει την ομορφιά των μορφών και την ομορφιά της ψυχής. Η Αθήνα ξαναχτίζει τους κατεστραμμένους ναούς για να επιδείξει περήφανα την ανωτερότητά της και στις τέχνες. Στους ύμνους, η ομορφιά εκφράζεται σε αρμονία με τον Κόσμο, στη γλυπτική με σεβασμό στην αναλογία και την αρμονία των μορφών, στη ρητορική και την ποίηση με ρυθμό, μέχρι τις παραστατικές και διακοσμητικές τέχνες που εφευρίσκουν την άποψη. Η Αθήνα επιτυγχάνει υλική ευημερία και πρωτοφανή μεγαλοπρέπεια.

3 3
Ποια είναι λοιπόν η σχέση μεταξύ υψηλής ραπτικής και τουρισμού;

Είναι αυτή η ομορφιά για την οποία μιλάμε, η ομορφιά των τοπίων μας και η ομορφιά των πληθυσμών μας. Είναι αυτή η ομορφιά που αναζητούν οι επισκέπτες μας, γιατί την έχουν μελετήσει και θαυμάσει. Αυτή είναι η ιδέα της ομορφιάς που πρέπει να παρουσιάζουν οι προορισμοί μας, αυτή είναι η βάση του brand μας, τόσο μακριά από τα κλισέ “ούζο, μουσακάς και συρτάκι” ή “θάλασσα και ήλιος”.

Η υψηλή ραπτική δεν είναι παρά οι premium προορισμοί μας, τους οποίους προβάλλουμε, τους οποίους βάζουμε στη βιτρίνα μας. Είναι αυτοί που θα τραβήξουν όλους τους άλλους προορισμούς από την κορυφή και θα τους κάνουν κερδοφόρους. Όπως κάνουν τα υπόλοιπα προϊόντα που σχετίζονται με την υψηλή ραπτική, τα αρώματα και τα prêt-à-porter που επιτρέπουν στη βιομηχανία της μόδας να επιβιώσει οικονομικά.

1 1
Ποια είναι λοιπόν η σχέση μεταξύ υψηλής ραπτικής και τουρισμού;

Τελικά, είναι και οι σχεδιαστές της μόδας, λίγο αλλά λαμπροί, που δημιουργούν την αγορά και τη φήμη μιας εταιρείας, ενός προορισμού. Δεν είναι η μάζα, αλλά μερικοί που έχουν την τεχνογνωσία, που επιλέγουμε για να προωθήσουν τα χρώματά μας ψηλά. Εκλεκτικισμός; Ίσως! Αλλά πάνω απ’ όλα αξιοκρατία. Δεν είναι άσχημη λέξη, είναι ευγενής! Αυτά είναι παραδείγματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, άνδρες και γυναίκες για αντιγραφή.

Αυτό είναι το όραμά μου για τον ελληνικό τουρισμό: ομορφιά, ανθρώπινες αξίες, τοπικά προϊόντα, τεχνογνωσία, … το διαμάντι της Μεσογείου, όχι για όλους δυστυχώς, αλλά για εκείνους που μπορούν να το εκτιμήσουν και να το πληρώσουν.

Αυτό ανταποκρίνεται επίσης στην επιθυμία μας για βιώσιμο τουρισμό. Μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι με τον μαζικό τουρισμό; Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχουν αρκετοί πελάτες για αυτό το μοντέλο; Η απάντηση είναι ναι. Όλοι οι σημαντικοί προορισμοί ξεκίνησαν μια αλλαγή πολύ πριν από την υγειονομική κρίση για να μειώσουν τον αριθμό των επισκεπτών διατηρώντας παράλληλα τα έσοδά τους.

Οι συνταγές υπάρχουν, το ίδιο και η τεχνογνωσία, απλά πρέπει να το θέλουμε, να το αποφασίσουμε και ρωτήσουμε εκείνους που είχαν το πέτυχουν σε άλλες ξένες αγορές.

despina galani pXzOEx8lI3I unsplash
Ποια είναι λοιπόν η σχέση μεταξύ υψηλής ραπτικής και τουρισμού;
30 31 triantafyllidis
https://itnnews.gr/wp-content/uploads/2021/11/ITN_25112021.pdf