Η International Air Transport Association (IATA) ανακοίνωσε ότι οι Etihad Airways, Jazeera Airways, Jetstar, Qantas, Qatar Airways και Royal Jordanian, θα εφαρμόσουν το IATA Travel Pass σε σταδιακή διάδοση στα δίκτυα των αεροπορικών εταιρειών.

Αυτές οι πέντε αεροπορικές εταιρείες εντάσσονται στην Emirates Airline ως πρωτοπόροι εφαρμογής της IATA Travel Pass.

Η ανακοίνωση, που έγινε στο περιθώριο της 77ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της IATA που πραγματοποιείται στη Βοστώνη, ακολουθεί έντεκα μήνες εκτεταμένων δοκιμών από 76 αεροπορικές εταιρείες.

«Μετά από μήνες δοκιμών, το IATA Travel Pass μπαίνει τώρα σε φάση λειτουργίας. Η εφαρμογή έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση του περίπλοκου χάσματος των διαπιστευτηρίων υγείας του ταξιδιού που απαιτούν οι κυβερνήσεις. Και είναι μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης ότι ορισμένες από τις πιο γνωστές μάρκες αεροπορικών εταιρειών στον κόσμο θα το διαθέσουν στους πελάτες τους τους επόμενους μήνες », δήλωσε ο Willie Walsh, Γενικός Διευθυντής της IATA.

Η εφαρμογή προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο στους ταξιδιώτες να ελέγξουν τις απαιτήσεις για το ταξίδι τους, να λάβουν αποτελέσματα δοκιμών και να σαρώσουν τα πιστοποιητικά εμβολίου τους, να επαληθεύσουν ότι πληρούν τις απαιτήσεις προορισμού και διέλευσης και να τα μοιραστούν αβίαστα με τους υγειονομικούς υπαλλήλους και τις αεροπορικές εταιρείες πριν από την αναχώρηση.

Με αυτό θα αποφύγουν τις ουρές και τη συμφόρηση για ελέγχους εγγράφων.

Το IATA Travel Pass είναι μια εφαρμογή για κινητά που μπορεί να λάβει και να επαληθεύσει μια σειρά από αποτελέσματα δοκιμών COVID-19 και πιστοποιητικά ψηφιακών εμβολίων. Επί του παρόντος, τα πιστοποιητικά εμβολίου από 52 χώρες (που αντιπροσωπεύουν την πηγή του 56% των παγκόσμιων αεροπορικών ταξιδιών) μπορούν να διαχειριστούν χρησιμοποιώντας την εφαρμογή. Αυτό θα αυξηθεί σε 74 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας κίνησης, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Το IATA Travel Pass αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάκαμψη της αεροπορικής βιομηχανίας από τον αντίκτυπο του COVID-19. Μια ψηφιοποιημένη λύση για τη διαχείριση των εγγράφων των ταξιδιωτικών διαπιστευτηρίων υγείας COVID-19 θα υποστηρίξει την επιστροφή στα ταξίδια όταν ανοίξουν ξανά τα σύνορα.

Με πολλές κυβερνήσεις να βασίζονται σε αεροπορικές εταιρείες για τον έλεγχο του εγγράφου COVID-19, αυτό θα είναι κρίσιμο για την αποφυγή ουρών και συμφόρησης κατά το check-in καθώς αυξάνονται τα ταξίδια.