Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προτείνει την αναθεώρηση των μέτρων κατά του COVID-19, για να διευκολύνει τα ταξίδια των εμβολιασμένων ατόμων και να καταργήσει το σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης που περιορίζει τα ταξίδια από και προς περιοχές με υψηλά επίπεδα μολύνσεων.

Στο πλαίσιο μιας συζήτησης για το πώς θα ανοίξουν περαιτέρω τα ταξίδια καθώς αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού, το ECDC υπέβαλε τη μη δεσμευτική πρότασή του σε συνεδριάσεις ειδικών της ΕΕ στον τομέα της υγείας σύμφώνα με διπλωμάτες της ΕΕ.

Το ECDC, το οποίο έχει συμβουλευτικό ρόλο, έχει χρωματίσει τις περιφέρειες της ΕΕ από πράσινο σε κίτρινο και κόκκινο ανάλογα με τα ποσοστά των κοινοποιήσεων και των εξετάσεων COVID-19 και το ποσοστό των θετικών εξετάσεων. Η ΕΕ έχει προσαρμόσει σε γενικές γραμμές τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ανάλογα με το χρώμα.

Ωστόσο στην έκθεσή του το ECDC υπογράμμισε τις αδυναμίες αυτού του συστήματος χρωματικής κωδικοποίησης ώστε να υπάρχουν ακριβείς στατιστικές συγκρίσεις. Η αυξημένη συμμετοχή στον εμβολιασμό έπρεπε επίσης να ληφθεί υπόψη.

Σύμφωνα με το ECDC στην παρούσα κατάσταση οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των μεταδόσεων, των νοσηλειών ή των θανάτων. Τα προηγούμενα μέτρα δεν είχαν επίσης ανακόψει την εξάπλωση νέων παραλλαγών.

«Το ECDC προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να διακοπεί η χρήση του συνδυασμένου δείκτη λόγω της περιορισμένης αξίας για τη δημόσια υγεία και να επικεντρωθεί αντ’ αυτού στην προώθηση του εμβολιασμού μεταξύ των ταξιδιωτών» ανέφερε ο οργανισμός.

Το ECDC έδωσε μια σειρά από επιλογές για αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της πρόσληψης εμβολίων ως δείκτη, η οποία θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους εμβολιασμούς. Περίπου το 74% των ενηλίκων της ΕΕ είναι σήμερα πλήρως εμβολιασμένοι και σχεδόν το 80% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Ο οργανισμός δεν κατέληξε σταθερά σε κάποια επιλογή, αλλά δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να εκτιμηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης ενός ατόμου και ότι το σημερινό του σύστημα αφορούσε κυρίως τα ανεμβολίαστα άτομα.