Η Delta Air Lines δεν φαίνεται να συμμορφώνεται με τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς αφού είναι η τελευταία από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ που κραταεί αρνητική στάση απέναντι στην επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων.

Η αεροπορική εταιρία με έδρα την Ατλάντα τονίζει πως δεν είναι διατεθειμένος να αναγκάσει τους υπαλλήλους της να κάνουν τα εμβόλιά, δεδομένης της θετικής πορείας του προγράμματος εθελοντικού εμβολιασμού της. Το 84% των υπαλλήλων της έχει εμβολιαστεί και η Delta βρίσκεται σε καλό δρόμο για να έχει εμβολιαστεί το 90% των υπαλλήλων της μέχρι την 1η Νοεμβρίου, δήλωσε η εταιρεία.

Μετά την 1η Νοεμβρίου, η Delta θα επιβάλει πρόσθετη επιβάρυνση 200 δολαρίων το μήνα στην ασφάλιση υγείας των μη εμβολιασμένων υπαλλήλων και θα απαιτήσει από τους εν λόγω υπαλλήλους να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίες εξετάσεις και να φορούν μάσκες στην εργασία τους.

Αν και έχουν δημιουργηθεί αντιδράσεις ως προς τον χειρισμό της εταιρίας απέναντι στο ζήτημα, η Delta κρατάει διαφορετική στάση. «Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος με την επιτυχία που έχουμε στη Delta στο εμβόλιο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Εντ Μπάστιαν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών στη Βοστώνη αυτή την εβδομάδα. «Έχουμε φτάσει στο 84% των εμβολιασμένων, μια αύξηση 10 μονάδων μόλις τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες».

Η Southwest Airlines, η JetBlue και η Alaska Airlines προσχώρησαν την Παρασκευή στις United Airlines και Frontier Airlines και απαίτησαν από όλους τους υπαλλήλους να εμβολιαστούν κατά του Covid-19. Η United πήρε νωρίς και σκληρή στάση – και πέτυχε μια νίκη στις δημόσιες σχέσεις – μη επιτρέποντας θρησκευτικές ή ιατρικές εξαιρέσεις. Περισσότεροι από 200 υπάλληλοι της United έχασαν τη δουλειά τους την περασμένη εβδομάδα επειδή δεν συμμορφώθηκαν με την εντολή της εταιρείας.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου για να συμμορφωθούν με την εκτελεστική εντολή.