Στην ρεαλιστική προσέγγιση για τη βιώσιμη ανάκαμψη της αεροπορίας επικέντρωσε τις θέσεις του το Διεθνές Συμβούλιο Αεροπορίας (ACI) στην διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για τον Covid-19.

Η προσοχή υπουργών Μεταφορών και Υγείας από 193 χώρες θα είναι στραμμένη στις αεροπορικές μεταφορές τις επόμενες δύο εβδομάδες. Στόχος είναι η επιτάχυνση, με ασφάλεια, της επανέναρξης των  αεροπορικών συνδέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για την αναζωογόνηση του τουρισμού και του εμπορίου.

Ήδη από την Τρίτη 12 Οκτωβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η 10ήμερη (έως τις 22 Οκτωβρίου) διάσκεψη του ICAO, με θέμα: «Ένα όραμα για την ανάκαμψη της αεροπορίας, την ανθεκτικότητα και Βιωσιμότητα πέρα ​​από την παγκόσμια πανδημία».

Η εκδήλωση, συγκεντρώνει υπουργικές αντιπροσωπείες και φορείς της αεροπορίας από όλο τον κόσμο. Με σκοπό την επίτευξη παγκόσμιας συναίνεσης, ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής ανάκαμψη της βιομηχανίας, καθώς και να ενισχυθεί ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα.

Στη διάσκεψη του ICAO, που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, συμμετέχουν υπουργικές αντιπροσωπείες και φορείς της αεροπορίας από όλο τον κόσμο. Με σκοπό την επίτευξη παγκόσμιας συναίνεσης, ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής ανάκαμψη της βιομηχανίας

1 1
ACI

Ζητούμενο η στήριξη της βιομηχανίας

Στην εναρκτήρια ομιλία στην εικονική εκδήλωση, ο πρόεδρος του ICAO Salvatore Sciacchitano τόνισε ότι λόγω των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αεροπορία και εναέρια κυκλοφορία από την πανδημία, η σημασία των αποτελεσμάτων της εκδήλωσης είναι σημαντική. Τόσο για τα διεθνή ταξίδια και το εμπόριο όσο και για την ευημερία και τη βιωσιμότητα των οικονομιών σε όλο τον κόσμο. 

«Χρειαζόμαστε νέες και ακόμη ισχυρότερες πολυμερείς δεσμεύσεις που θα αποφασιστούν εδώ, υπογράμμισε. Αυτές θα αποσκοπούν στην ασφαλή αποκατάσταση των αεροπορικών ταξιδιών, στη στήριξη της βιωσιμότητας της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων. Καθώς και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού και του εμπορίου στα αεροπορικά ταξίδια».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ICAO Juan Carlos Salazar αναφέρθηκε στο ουσιαστικό αντίκτυπο που έχει στην αεροπορία η πανδημία. «Η ανάκαμψη, επεσήμανε είναι ασταθής και εύθραυστη και περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εγχώριες ταξιδιωτικές και εμπορικές αγορές».

Σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εξετάσουν τις προτάσεις των κρατών για την αντιμετώπιση της ασφάλειας, των επιχειρησιακών και οικονομικών προκλήσεων. Όπως είπε θα πρέπει «να βελτιστοποιήσουν τις πολιτικές αντιδράσεις στη μετά την πανδημία κατάσταση της αεροπορίας. Να ενισχύσουν την πολυμερή συνεργασία και τις συλλογικές δεσμεύσεις που ήταν τόσο σημαντικές για την αντιμετώπιση αυτής της καταιγίδας μέχρι τώρα».

Σύμφωνα με το ACI, οι προκλήσεις είναι ορατές για τους αερολιμένες και την αεροπορική βιομηχανία, καθώς η επιβατική κίνηση αρχίζει να επιστρέφει. Οι αλληλεπιδράσεις εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται από τις έως τις 22 Οκτωβρίου, θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε βραχυπρόθεσμους στόχους που σχετίζονται με τον εμβολιασμό ταξιδιωτών και τα σχετικά μέτρα μείωσης του κινδύνου πανδημίας.

Αλλά και σε μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας για τη διασφάλιση μελλοντικών λοιμώξεων για να αντιμετωπιστούν με πολύ μικρότερη παγκόσμια αναστάτωση.

ACI

Οι προκλήσεις

Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν αυξημένους χρόνους επεξεργασίας επιβατών και μεγαλύτερους χρόνους των αεροσκαφών στο έδαφος,  δημιουργώντας καθυστερήσεις στη λειτουργία και περιορισμούς χωρητικότητας στα αεροδρόμια. Αυτά θα επηρεάσουν αρνητικά την επανέναρξη ταξιδιού και την εμπειρία των πελατών. 

Η έλλειψη προσωπικού που έχει ήδη παρατηρηθεί σε ορισμένους κλάδους του τομέα, καθώς και σε ορισμένες κρατικές υπηρεσίες, είναι πιθανό να επιδεινώσουν αυτήν την ήδη πολύπλοκη κατάσταση. 

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι υπουργοί στη διάσκεψη του ICAO να υποστηρίξουν μια ρεαλιστική και βασισμένη στον κίνδυνο προσέγγιση στη διαχείριση της βιώσιμης ανάκαμψης της βιομηχανίας, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ACI Luis Felipe de Oliveira.

Πρέπει να είναι έτοιμοι να άρουν τα εμπόδια καθώς η βιομηχανία επιστρέφει σε υψηλότερα επίπεδα επισκεψιμότητας, διατηρώντας παράλληλα τους επιβάτες και τους εργαζόμενους στη βιομηχανία ασφαλείς. 

Πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν, όπως την απάντηση μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Να αναγνωρίσουμε ότι χρειαζόμαστε μια ανάλογη απάντηση στην απειλή. Και να μην συνεχίσουμε να επιβάλλουμε μέτρα μόλις περάσει η ανάγκη.

Καθώς η παγκόσμια κατάσταση της υγείας εξελίσσεται και η ανοσία αυξάνεται, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης  μέτρων υγείας καθώς μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό».

Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στην Ασφάλεια και τη Διευκόλυνση. Το ACI έχει υποβάλει προτάσεις για να υποστηρίξει τα συμφέροντα των μελών της παγκοσμίως. 

covid αεροδόμιο
ACI

ΕΝΘΕΤΟ

Οι προτάσεις που κατέθεσε το ACI

Οι προτάσεις αφορούν στον χειρισμό εδάφους ως βασικό συστατικό της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας του συστήματος αεροπορίας. Και έχουν αναπτυχθεί από κοινού με την Ένωση Υπηρεσιών Αεροδρομίου. 

Παρουσιάζουν και υπογραμμίζουν τη σημασία των παρόχων υπηρεσιών εδάφους (GHSP) ως μέρος της μακροπρόθεσμης οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του οικοσυστήματος της αεροπορίας. Καθώς και τη σημασία της διασφάλισης της διατήρησης του συνολικού επιπέδου ασφάλειας μέσω επαρκών διαδικασιών διαχείρισης που εφαρμόζεται από τα GHSP και τις κυβερνήσεις. 

Προτείνει επίσης την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου κανονιστικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των κινδύνων ασφάλειας που σχετίζονται με τις δραστηριότητες εδάφους.

14 15 aerometafores
https://itnnews.gr/2021/10/itn-issue-12/