Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» και στοn Νίκο Ξυδάκη παραχώρησε συνέντευξη ο Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός. Κεντρικό θέμα της συζήτησης, η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης του Λιμανιού του Πειραιά, με την Κυβέρνηση να χαρίζει 90 ε. στην ΟΛΠ ΑΕ. https://www.youtube.com/watch?v=I13RP8CLQgs

  • Διπλή, σκανδαλώδης και κατάφωρη η παραβίαση της Σύμβασης για το Λιμάνι του Πειραιά

«Αυτό που συνέβη με το Λιμάνι του Πειραιά, είναι μια διπλή κατάφωρη παραβίαση, από τη μια της σύμβασης που υπήρχε μεταξύ του επενδυτή και του ΟΛΠ και από την άλλη, των όρων μιας σοβαρής επένδυσης, έτσι όπως νοείται σε μια ευρωπαϊκή χώρα».

«Το ζητούμενο σε ένα επενδυτικό περιβάλλον είναι να εφαρμόζονται όσα έχουν συμφωνηθεί, και εφόσον δεν εφαρμόζονται, να επιβάλλονται οι ρήτρες και κυρώσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία. Δυστυχώς τέτοια πρόθεση δεν υπήρξε από την Κυβέρνηση, παρά του ότι ο ΟΛΠ δεν προχώρησε στην υλοποίηση 11 κρίσιμων και υποχρεωτικών επενδύσεων που είχε ζητήσει το Δημόσιο».

«Πρόκειται για επενδύσεις με στόχο την αναβάθμιση του Λιμανιού και της ανταγωνιστικότητάς του, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εδράζονται στην περιοχή αλλά και, ουσιαστικά, ένα σημαντικό οικονομικό όφελος για το κράτος».

«Η ΟΛΠ ΑΕ δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα τις επενδύσεις και έτσι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να ακολουθήσει τη νομιμότητα που προβλέπεται στα συμφωνηθέντα, μέσω της αρχικής Σύμβασης,  επιβραβεύει την Εταιρεία, αφενός δίνοντας παράταση για άλλα 10 χρόνια ώστε να υλοποιηθούν οι επενδύσεις, και αφετέρου, επιτρέποντας της να αλλάξει το είδος των επενδύσεων για να εξυπηρετήσει το δικό της σχέδιο και όχι τους αναπτυξιακούς προγραμματισμούς της χώρας».

  • Η Κυβέρνηση χαρίζει 90 εκ. στην COSCO ενώ η ζημιά που προκαλεί σε Δήμους, επιχειρήσεις και εργαζόμενους είναι ανυπολόγιστη

«Ο Ν. Σαντορινιός επισημαίνει πως πρόκειται για μια σκανδαλώδης τροποποίηση της σύμβασης και του αναπτυξιακού μας προγράμματος. Έτσι, ενώ είχαμε προβλέψει να υπάρχει ως «ενέχυρο» το υπόλοιπο 16% των μετοχών, πλέον μεταβιβάζεται το ποσοστό στην εταιρεία, χωρίς κανέναν όρο ή εκπλήρωση υποχρεώσεων. Η βλάβη για το Δημόσιο, από τη μη εφαρμογή ποινικών ρητρών είναι 40 εκ. ευρώ, ενώ από τα 10 χρόνια που θα είχε στην κατοχή του αυτό το 16% είναι 5 εκ. ανά έτος, δηλ. 50 εκ. ευρώ. Στο σύνολο, 90 εκ. ευρώ γίνονται χάρισμα σε έναν επενδυτή ο οποίος λειτούργησε αφερέγγυα».

«Όμως η ζημιά που προκαλείται στο Λιμάνι, στους γύρω Δήμους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, είναι τραγικά μεγαλύτερη. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι μια συνολική πρόθεση, από μεριάς της Κυβέρνησης, να ενισχύονται μεγάλα μονοπωλιακά κεφάλαια σε βάρος των ΜμΕ οι οποίες οδηγούνται σε λουκέτο ή υποταγή, όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος Υπουργός Ανάπτυξης! Τελικά αυτή η Κυβέρνηση έχει μια «δεινή» ικανότητα να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπούς» , συμπληρώνει ο Ν . Σαντορινιός .

  • Παραδείγματα έργων που έχουν «παγώσει» και που θα πρόσφεραν στην καλύτερη λειτουργία, ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα του Λιμανιού
  • Αναβάθμιση Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης

«Ενώ η αδειοδότηση για το έργο είχε εκδοθεί από το 2017, εντούτοις η υλοποίησή του ξεκίνησε μόλις το 2020, ενώ από όσα μαθαίνουμε, προχωράει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη λειτουργούν 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργάζονται 35.000 εργαζόμενοι, με δεκάδες προβλήματα υποδομών, εγκαταστάσεων, ηλεκτροδότησης κ.α. Υπάρχει τεράστια ανασφάλεια και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στους ναυπηγοεπισκευαστές οι οποίοι μας λένε ότι λόγω των προβλημάτων, αυξάνεται δραματικά το κόστος λειτουργίας και δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις γειτονικές χώρες. Η χώρα μας χάνει έδαφος στο διεθνές περιβάλλον της ναυπηγοεπισκευής»

  • Βυθοχώρηση του κεντρικού λιμανιού

«Ένα σημαντικό έργο για την αύξηση  των λειτουργικών βαθών του Λιμανιού που στόχο θα είχε την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και ακτοπλοΐας, που επίσης δεν προχώρησε» 

  • Η Κυβέρνηση ξεπουλάει το μέλλον του ελληνικού λαού, των ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων

«Επί τρεις συνεχόμενες μέρες, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταγγέλλαμε την Κυβέρνηση και ζητούσαμε να δοθούν απαντήσεις για τους λόγους που έφεραν στη Βουλή μια τροποποίηση της Σύμβασης με την οποία  οι Υπουργοί παραβιάζουν τα καθήκοντά τους, προχωρούν σε απιστία ενάντια στο Δημόσιο και προκαλούν βλάβη στο δημόσιο συμφέρον. Το μόνο που μας απαντούσαν οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι την ευθύνη έχει το Ελληνικό Δημόσιο και όχι ο αντισυμβαλλόμενος. Είναι ανήκουστο!»

«Δεν είναι δυνατόν να έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό για να προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον και να κάνουν ακριβώς το αντίθετο, διαπράττοντας με αυτόν τον τρόπο, σοβαρά αδικήματα. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί καν να εξηγηθεί με όρους ιδεολογικούς. Η τροποποίηση της Σύμβασης είναι απαράδεκτη και ντροπιαστική, και αποτελεί μια ευθύβολη κοροϊδία προς τον ελληνικό λαό που καταλαβαίνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

Αυτό που γενικότερα ξεπουλιέται είναι το μέλλον της χώρας, το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων, το μέλλον των εργαζομένων. Αυτές τις εκποιήσεις δεν μπορούμε να τις επιτρέψουμε, γιατί όταν κλείσει μια επιχείρηση ή όταν ένας άνθρωπος χάσει τη δουλειά του, δεν αλλάζει εύκολα. Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε μάχη για να πάψει αυτή κατάσταση» , κλείνει ο Ν. Σαντορινιός .