Ο πρόεδρος της Emirates Tim Clark στην ετήσια γενική συνέλευση της ΙΑΤΑ στη Βοστώνη δήλωσε πως αναμένει πλήρη ανάκαμψη στο business traveling.

“Πιστεύω ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα ανακάμψουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους”, δήλωσε ο Clark τη Δευτέρα. Πρόσθεσε ότι η Emirates αναμένει “πολύ ισχυρή” επιχειρηματική ζήτηση και το 2023 και το 2024.

Τα σχόλια του Κλαρκ στην ετήσια γενική συνέλευση της ΙΑΤΑ στη Βοστώνη έχουν πρόσθετη βαρύτητα, καθώς η Emirates βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στους διεθνείς ταξιδιώτες, μια αγορά που τα περισσότερα άλλα στελέχη έχουν πει ότι θα επανέλθει πιο αργά από την εγχώρια ζήτηση λόγω των συνοριακών περιορισμών. Δεν διευκρίνισε αν ορισμένες διεθνείς επιχειρηματικές αγορές θα επιστρέψουν πριν από άλλες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Lufthansa Carsten Spohr και ο διευθύνων σύμβουλος της United Airlines Scott Kirby συμφώνησαν με τις προβλέψεις του Clark, ιδίως όταν εξετάζουν τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Οι προσοδοφόροι business travelers έλειπαν σε μεγάλο βαθμό από τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης του Covid-19. Οι παραθεριστές και οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται φίλους και συγγενείς γέμισαν τα αεροπλάνα σε όλο τον κόσμο, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν και οι περιορισμοί χαλάρωσαν.

Η επιστροφή των εταιρικών ταξιδιωτών είναι το επόμενο απαραίτητο βήμα για την επιστροφή μεγάλου μέρους της αεροπορικής βιομηχανίας στην οικονομική σταθερότητα. Και, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, αυτό επρόκειτο να συμβεί τον Σεπτέμβριο, μέχρι που η παραλλαγή της Delta έβαλε φρένο στις επιστροφές στο γραφείο και σε πολλά πιθανά ταξίδια.

Ο Kirby δήλωσε ότι αναμένει ότι η ανάκαμψη του business traveling στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί σοβαρά τον Ιανουάριο – μετά την περίοδο των διακοπών στο τέλος του έτους. Αυτό θα περιλαμβάνει τόσο τα εγχώρια ταξίδια όσο και εκείνα προς την Ευρώπη, όπου τα σύνορα πρόκειται να ανοίξουν ξανά και προς τις δύο κατευθύνσεις για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες τον Νοέμβριο. Ο Kirby επανέλαβε την άποψή του ότι η United θα δει την “καλύτερη” καλοκαιρινή περίοδο που έχει δει ποτέ στις υπερατλαντικές πτήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Latam Airlines Group Roberto Alvo – ο οποίος είναι “σίγουρος” ότι το business traveling θα ανακάμψει – περιέγραψε δύο ταυτόχρονες τάσεις. Η τεχνολογία των εικονικών συναντήσεων θα αντικαταστήσει οριστικά ορισμένα επαγγελματικά ταξίδια, είπε, αλλά η άνοδος της εξ αποστάσεως εργασίας θα σημαίνει περισσότερα ταξίδια, καθώς οι εργαζόμενοι θα ταξιδεύουν στα γραφεία για περιστασιακές συναντήσεις.

Αν και αυτές οι τάσεις μπορεί να μην είναι ίσες στην αρχή, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η επιστροφή του εταιρικού τμήματος για την αεροπορική εταιρεία.

«Στους ανθρώπους αρέσει να ταξιδεύουν, στους ανθρώπους αρέσει να συναντιούνται μεταξύ τους – και ακόμη και αν πούμε ότι οι άνθρωποι πετούσαν κάθε δεύτερη εβδομάδα και [τώρα] το αναθεωρούν, υπάρχει μια ολόκληρη νέα γενιά που περιμένει να ταξιδέψει και να κάνει καριέρα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της KLM Pieter Elbers.

emirates itnnews
Emirates