Πλήθος ερωτημάτων, αλλά και την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό προκάλεσε η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τη συνεργασία που σχεδιάζεται με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Οι δύο φορείς φαίνεται, όχι μόνο να προωθούν την παιδική εργασία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών, -έως και δουλεία στο κακό σενάριο-, αλλά την βαφτίζουν μάλιστα και «κοινωνική αλληλεγγύη». Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή. Χθες στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, Αλέξανδρο Βασιλικό, προκειμένου να συζητήσουν τις συνέργειες που μπορούν να υπάρξουν. Μετά το πέρας της συνάντησης ανακοινώθηκε πως η συνεργασία του υπουργείου με το ΞΕΕ εστιάζεται σε τρία σημεία τα οποία είναι:
- Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.
- Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
- Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας.
Η ανακοίνωση σήμανε αμέσως «συναγερμό» στην ΠΟΕΕΤ η οποία έθεσε σειρά ερωτημάτων προς την υφυπουργό. «Τι απασχόληση θα είναι αυτή; Με ποιο νομικό πλαίσιο θα γίνει αυτό; Το κράτος επιτρέπει πλέον επίσημα την παιδική εργασία; Μήπως εννοεί κάποιου άλλου είδους απασχόληση; Αν δεν πρόκειται για εργασία γιατί αναφέρεται σε παιδιά πάνω των 16 ετών; Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πως για να εργαστεί κάποιος ανήλικος χρειάζεται η υπογραφή του κηδεμόνα του! Εδώ ποιος θα υπογράφει; Το ίδρυμα; Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως η κυβέρνηση προάγει την παιδική εργασία και γι’ αυτό το λόγο ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ από την κ. Μιχαηλίδου. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη! Τα παιδιά στα σχολεία μέχρι τα 18 τους έτη. Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πώς αν ισχύουν όλα αυτά η Ομοσπονδία μας θα κινηθεί και νομικά ώστε να μην ισχύσει κάτι τέτοιο!», σημειώνει η ΠΟΕΕΤ και καλεί τον ΠΟΞ, τον ΣΕΤΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για το ζήτημα.
Γεγονός είναι πως η ανακοίνωση του υπουργείου και οι δηλώσεις που παρατίθενται από πλευράς της υφυπουργού και του προέδρου του ΞΕΕ δημιουργούν τουλάχιστον προβληματισμό. Η κυρία Μιχαηλίδου μίλησε για «ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών» και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία «κοινωνική αλληλεγγύη», αλλά για να αποδείξει ότι όντως ισχύουν τα όσα λέει θα πρέπει να δώσει λεπτομερείς εξηγήσεις για το πώς θα λειτουργήσει αυτή η δράση. Ο δε κύριος Βασιλικός έκανε λόγο για τις πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης που έχει πάρει ο ξενοδοχειακός κλάδος, όπως τον φορέα «HOTELS FOR» που αφορά την φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών και την παροχή 1 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του ΕΣΥ λόγω της πανδημίας, δράσεις πράγματι θετικές και σημαντικές, ωστόσο άσχετες με το θέμα της απασχόλησης παιδιών στα ξενοδοχεία, που από την ίδια την ανακοίνωση του υπουργείου φαίνεται πως ήταν το κυρίως ζήτημα που συζητήθηκε.
Οι δομές φροντίδας και φιλοξενίας ανηλίκων αφορούν τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Μπορούν αυτά τα παιδιά να εργαστούν νόμιμα με ασφάλιση; Για πόσο διάστημα; Δεν θα πηγαίνουν σχολείο; Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το τρίτο σκέλος συνεργασίας που αναφέρεται στην «κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων, αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας». Τι σημαίνει άραγε αυτό; Η ανταπόδοση των ξενοδοχείων για την εργασία των παιδιών θα αφορά τις δομές και όχι τα ίδια τα παιδιά; Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε ο όρος εργασία είναι και αυτός παραπλανητικός και πρόκειται για μετατροπή αυτών των παιδιών σε σύγχρονους σκλάβους κυριολεκτικά. Να μη συζητήσουμε και για τη «σκοτεινή» υπόνοια που αφήνει και η ΠΟΕΕΤ για την «άλλου είδους απασχόληση» και τα όσα τραγικά έχουν ακουστεί για τις δομές ανηλίκων με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη. Θέλουμε να ελπίζουμε πως πρόκειται για επικοινωνιακή αστοχία από πλευράς του υπουργείου, το οποίο θα πρέπει πάντως το ταχύτερο να διαλύσει τις «σκιές» που δημιουργήθηκαν με το σοβαρό αυτό θέμα, αλλά και να το επανεξετάσει συνολικά. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται υποστήριξη, χρειάζονται να αποκτήσουν δεξιότητες και όχι να μετατραπούν σε φθηνό εργατικό δυναμικό των ξενοδοχείων ή άλλων επιχειρήσεων.